chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:28/67)

Chleb Kołodziej 249

chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś w Polsce, ale gdzie? Powie mi ktoś? Bo ja go u siebie na Dolnym Śląsku nigdy nie spotkałam; podobno ten chlebek jest okrągły(...)jego bliskim sąsiedztwie) Rano - ciasto właściwe: cały zaczyn 300-350 g mąki orkiszowej (dałam typ 1050) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 garści ziaren dyni 1 płaska łyżka cukru 5 g soli lekko roztrzepane białka jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać

Kuchnia Prezydentowej
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 99

Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)szklanki mąki orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt

Przepisy na domowy ser i chleb
kiszenie zakwasu na żur 145

zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki letniej wody sposób wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście

Miód i pieprz
Pszenny chleb z płatkami 159

Zdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce? Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba. Miąższ

Moje Małe Czarowanie
Pizza włoska - z gotowej mieszanki. 163

Przygotowanie tej pizzy nie nastręczało mi żadnych trudności, a to dlatego, ze posłużyłam się gotową mieszanką  do wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej

Proste Potrawy
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 214

Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach

Mia Cucina Sofieta
Rogale śniadaniowe 267

warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.  Rogale śniadanioweSkładniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka

Smakołyki Bereniki
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 250

zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem

Z butelką mleczka w tle
pesto niedźwiedzia 151

kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Liście czosnku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny(...)Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba

Domowy Smak Jedzenia
Chleb razowy z ziarnami 124

godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie. Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wieloziarnisty 176

dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki cukru1/2 litra wody1/2 szklanki otrąb pszennych3 łyżki ziaren siemienia lnianego3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone(...)wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło: Every cake you bake

Kuchnia domowa Ani
Chleb Bezglutenowy 165

jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk. Smacznego

IzaGotuje
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących ziaren słonecznika, i wystarczy masło i pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie.Twist ze słonecznikiemSkładniki:(na 1 spory bochenek(...)mąki pszennej pełnoziarnistej20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli250 ml letniej wody100 ml letniego soku jabłkowego1 łyżka oleju słonecznikowego70 g ziaren słonecznikadodatkowo:3 łyżki wody30 g ziaren słonecznikaMąki przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego drożdże. Wsypać cukier, wlać połowę wody. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni 135

Chlebek robiony według tego  ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju  1 łyżka miękkiego masła  100 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 130

osteoporozą. Jest bogata w wapń, witaminy z grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania