chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:23/67)

Chleb z ziarnami 130

Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli(...)chlebka. I zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej makowe to weź połowę ilości ziaren maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej makowych ludków :) A skórka była tak niesamowicie chrupiąca, że jeszcze ją pamiętam! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocny żurek w chlebie 123

butelce) 0,5 kg surowej białej kiełbasy (pokrojona na plasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki

MarciochaKucharzy
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 141

Bułeczki z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki. Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się

Stare Gary
Chleb orkiszowy na zakwasie 105

Jako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na  tej  wspaniałej stronie   Zmieniłam  tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni. Składniki : 400 g aktywnego  zakwasu orkiszowego 500 g mąki orkiszowej razowej(...)łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka ) 2 łyżki sezamu Sposób przygotowania : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić

Gosia gotuje
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 110

piję 2 razy w tygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika

Bike By Life
Zakwas buraczany 116

zakwas! Na idealny zakwas buraczany potrzebujemy: duży słój lub naczynie kamionkowe 2 kg buraków spory kawałek obranego chrzanu kilka ząbków czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego płaska łyżka soli dwie kromki ususzone chleba razowego na zakwasie jeśli nie mamy razowca to pół szklanki soku z kiszonych ogórków bądź kapusty. Buraki szorujemy porządnie i nie obieramy (pamiętajcie, żeby wybrać

ladykitchen
Chleb pszenny na drożdżach świeżych 177

Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze

Różowa kuchnia
Sałatka z młodymi buraczkami w sosie koperkowo - czosnkowym 161

ludzi potrzebujesz: - 10 małych młodych buraków - 1 średnia młoda cebula - 1 cykoria - 1 pomidor malinowy duży - 2 mozzarelle 125 g - pół kalarepy - 1 awokado - kilka ziaren słonecznika opcjonalnie - łyżka octu jabłkowego - 3-4 kromki chleba Buraki oczyść i ugotuj w osolonej wodzie z łyżką octu jabłkowego, to pozwoli zachować piękny kolor buraków (około 40 min) do miękkości. Gdy już będą

Pasje Jolki
Zakwas na żurek 91

zakwas każdy żur Wielkanocny nabierze wyjątkowego, głębokiego smaku. Składniki: 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody 1 szklanka mąki żytniej 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziaren kolorowego pieprzu 2 duże ząbki czosnku skórka z chleba żytniego Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z wodą i dodać przyprawy (czosnek zmiażdżyć). Na koniec dodać pokrojoną skórkę od chleba i wszystko raz jeszcze zamieszać. Zakwas

Wielki apetyt
Zakwas z buraków 138

już zawsze będziecie przyrządzać go w ten sposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu):   5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków

W SMAK
Wafle ryżowe Brazilian Barbecue na śniadanie 223

Przygotuj wafle ryżowe,to główny składnik Twojego śniadnaia zamiast chleba.Aromatyczny wafelek ryżowy z pewnością lekko zastąpi chleb. Pasta serowa łatwa w przygotowaniu. Ser,pomidory,prażone ziarna Słoneczne Pola,pomidor,pieprz,sól,bazylie rozetrzyj na pastę. Pastę połóż na waflach ryżowych. Lubisz paprykę?To przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne,włóż do środka ziarenkową pastę serową..a całość ładnie i zachęcająco

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 186

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zakwas buraczany 187

będziemy musieli dłużej poczekać:) A więc potrzebne nam będzie; 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym  duży słój  gaza do przykrycia  gorąca woda Umyte i obrane buraki kroimy

Apetyczna babeczka
100% chleb na zakwasie z automatu 121

wyjąć na kratkę - przed krojeniem trzeba odczekać z 2h aby odparował, inaczej zrobią się dziury. Przydatne informacje: - do składników można dodać ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane itp itd - w trakcie rośnięcia nie czekać nie wiadomo ile, bo chleb może przerosnąć i wtedy opadnie w trakcie pieczenia (ale do tego dochodzi się praktyką, nie martwcie się jak wam nie wyjdzie

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żurek 180

litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe ok. 10 ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Instrukcje Wodą wypełniamy duży słoik lub kamionkowy garnek. Mąkę wsypujemy do wody i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania