chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:20/67)

Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 151

Mieszanki różnych mąk i małych ziaren świetnie sprawdzają się w pieczeniu domowego chleba lub smażeniu tortillii i naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego(...)Resztę oleju dodać do reszty masy. Wymieszać. Usmażyć resztę naleśników. Naleśniki są bardziej chrupiące niż klasyczne z mąki pszennej. Są też grubsze ze względu na zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 164

kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 106

ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój(...)Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wierzch również można posypać ziarnami.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, pieczemy chleb przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 200 C na kolejne 45 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z foremki i przekładamy

Apetyczna babeczka
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 155

formy  Bezcenny zapach dzieciństwa.... Wykonanie: 1. W trzech osobnych miskach przygotowujemy trzy namaczanki na 16 godzin przed pieczeniem chleba. W pierwszej misce łączymy: zakwas żytni, mąkę oraz wodę, szczelnie zamykamy i odkładamy. W drugiej misce: uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, szczelnie zamykamy i odstawiamy. W trzeciej misce: mąkę żytnią zalewamy gorącą wodą(...)odpoczęło przez 30 minut. 3. Formę keksową smarujemy masłem, spód oraz boki obsypujemy ziarnami słonecznika, przekładamy ciasto chlebowe do formy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny aby podwoiło swoją objętość. Optymalna temperatura 20-24 C w pomieszczeniu. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 C, wierzch chleba skrapiamy wodą i wstawiamy do pieczenia na ok 15 minut, po tym czasie

Apetyczna babeczka
Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem 181

podczas upałów i na obiad :)Na jedną porcję:kromka chleba2 jajkasól, pieprz2 łyżki masła3 ząbki czosnku2 spore garście świeżego szpinakuolej do smażeniadodatkowo:ziarna sezamuodrobina żółtego serapomidorJedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby dobrze nasiąkł jajkiem.Masło roztopić na średnio rozgrzanej patelni, dodać posiekany grubo czosnek(...)olej, rozgrzać go średnio i usmażyć chleb namoczony w jajku. Z obu stron na lekko rumiany kolor.Drugie jajko ugotować w koszulce lub ewentualnie usmażyć na maśle.Na grzance ułożyć szpinak (można minimalnie posolić go), na szpinaku jajko. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, startym żółtym serem i ziarnami sezamu. Podawać z pomidorem i listkami świeżego, surowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 193

śliwki kalifornijskie.Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego i Wam życzę.Nie macie zakwasu??? Tutaj znajdziecie sąsiadów(...)przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, powinno zająć 1/2 do 2/3 formy. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika. Lekko docisnąć dłonią. Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą

W kuchni wieczorem
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 221

Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki cukru(...)cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć

CookYourself
Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 138

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb wieloziarnisty ( na drożdżach) 291

Piekłam nie raz i nie dwa ten chleb. Smaczny i zdrowy, z  dużą ilością ziaren. Trochę z powodu braku wszystkich dodatków powstała wersja bardziej okrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie

apetytnapieczenie
Zapraszam Cię na śniadanie - zjedzmy je razem 224

pyszne niekoniecznie są czasochłonne. Na warsztatach wspólnie przygotujemy słodkie i słone, zdrowe śniadania, których bohaterami będą amarantus, jarmuż, bób, marchewka, pokrzywa, mango, gryka, chrupiące ziarna, pyszne owoce, aromatyczne pasty i domowy chleb.  Menu warsztatów obejmuje aż 6 wyjątkowych śniadaniowych propozycji i dwie niespodzianki.  Takiego śniadania na pewno jeszcze nie smakowaliście! Zróbmy i zjedzmy je razem!  Data

KUCHARNIA
CHLEBY Z ZIARNAMI 160

Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy ulubionym ziarnem. Jeszcze raz odstawiamy aby wyrosło. Pieczemy 1 godz w temperaturze

harrisa
Zakwas na tradycyjny żurek 127

akcji jest właśnie nastawienie zakwasu. 1 szklanka mąki żytniej (t720) 3 szklanki letniej wody 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego duża piętka czerstwego żytniego chleba  (ten z foliowych opakowań jest pasteryzowany, nie będzie się nadawał) W misce zalewamy mąkę ciepłą wodą i dokładnie roztrzepujemy, by nie było grudek. Solimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zdrowa przekąska czyli prażona soja 171

ziarenka soi ;) co za nimi przemawia? przede wszystkie spora ilość biała (36,49g/100g) Więc kiedy buszując w markecie w ostatni piątek w poszukiwaniu sezamu (do wieloziarnistego chleba) natknęłam się na paczkę soi w ziarnach, wiedziałam, że nadszedł ten moment ;) użyłam nowoodkrytej (również przypadkiem) cebuli granulowanej (chyba firmy Kamis), która nadała prażynką genialny smak!;)     Składniki: ziarna soi (ilość

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zakwas na żur na mące razowej pszennej 148

szklanka razowej mąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście  laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie

Kulinarne przygody Gatity
Zrazy zawijane wołowe w sosie szarym chlebowym 207

Składniki : mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki Angielski sos chlebowy WYKONANIE

w mojej kuchni