jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa
Świat Domowej KuchniBezglutenowy chleb gryczany Składniki: - 200g mąki gryczanej - 100g mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 0 C na środkową półkę - Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy - Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony) - Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe J Kanapki z chleba gryczanego z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą
Wegańska kuchnia orientalnagrzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych(...)wodą, wsypać szczyptę soli, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się kapuśniaku, dobrze wymieszać, gotować dalsze 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem. Kapuśniak z grzybami zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Zimowe grzybobranie
Kuchnia Prezydentowejpizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami . Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt(...)stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500) 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa) 2 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwapiekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki
Przepisy na domowy ser i chlebwspółpracę z firmą Kłos-Pol , która zajmuje się wytwarzaniem mąk w swoim młynie. Mąki są naturalne a ziarno na nie pochodzi od lokalnych rolników. Kłos-Pol ma szeroką game produktów. Na pierwszy ogień użyłam mąki gryczanej i pszennej i upiekłam pyszny chleb ze słonecznikiem. Chleb jest smaczny a najlepiej smakuje z samym masłem i do tego ta chrupiąca skórka
Ewa w kuchnibób w pełni. Zajadamy się nim często, najczęściej w postaci ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i - o dziwo! - całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko
Codzienna kuchnia niecodziennaŚniadanko podano! Inne śniadanko, śniadanko zamiast chleba, lekkie śniadanko. To może być również przekąska. Potrzebne będą -malutkie pękate ogórki gruntowe, akurat jest sezon! -twaróg wiejski -jogurt naturalny lub niekoniecznie -pomidor -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -seler naciowy -pieprz,sól -listki bazylii Przygotuj pastę.Do miski włóż ser i wszystkie składniki, utrzyj na pastę. Ogóreczki przekrój na pół i usuń
Z Kuchni Do KuchniChleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody, ½ łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy
Moniki SmakołykiOdrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania chleba. Składniki: 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %) 20 g miodu 200 g dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie(...)robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło. Ciasto odgazować i uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć
Sto kolorów kuchniłyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki(...)miejsce na ok. 20 minut. Wyrośniete ciasto w formie smarujemy wodą i posypujemy wierzch ziarnami dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę
mojewypiekiinietylkozapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo:15 g ziaren słonecznika2 łyżki wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam
Moje Małe CzarowanieSzybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki
Moje Małe CzarowanieWiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik
Moje Małe Czarowanie