Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieChleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w
Moje Małe Czarowaniejest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).Kiedy wszystkie gatunki mięsa
Świat Domowej KuchniBezglutenowy chleb gryczany Składniki: - 200g mąki gryczanej - 100g mąki pszennej bezglutenowej - 100g mąki kukurydzianej - 50g płatków owsianych - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 0 C na środkową półkę - Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy - Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony) - Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe J Kanapki z chleba gryczanego z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą
Wegańska kuchnia orientalnagrzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora miska z grubą pajdą chleba posmarowanego masłem wystarczy za cały obiad. I taki polski... :) Składniki: 300-400 g kości wieprzowych np.żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych(...)wodą, wsypać szczyptę soli, dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się kapuśniaku, dobrze wymieszać, gotować dalsze 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem. Kapuśniak z grzybami zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Zimowe grzybobranie
Kuchnia Prezydentowejpizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami . Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie i nikt(...)stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500) 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa) 2 łyżki
Chilli Czosnek i Oliwapiekarnik na 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki
Przepisy na domowy ser i chlebwspółpracę z firmą Kłos-Pol , która zajmuje się wytwarzaniem mąk w swoim młynie. Mąki są naturalne a ziarno na nie pochodzi od lokalnych rolników. Kłos-Pol ma szeroką game produktów. Na pierwszy ogień użyłam mąki gryczanej i pszennej i upiekłam pyszny chleb ze słonecznikiem. Chleb jest smaczny a najlepiej smakuje z samym masłem i do tego ta chrupiąca skórka
Ewa w kuchnibób w pełni. Zajadamy się nim często, najczęściej w postaci ugotowanych ziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i - o dziwo! - całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko
Codzienna kuchnia niecodziennaŚniadanko podano! Inne śniadanko, śniadanko zamiast chleba, lekkie śniadanko. To może być również przekąska. Potrzebne będą -malutkie pękate ogórki gruntowe, akurat jest sezon! -twaróg wiejski -jogurt naturalny lub niekoniecznie -pomidor -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -seler naciowy -pieprz,sól -listki bazylii Przygotuj pastę.Do miski włóż ser i wszystkie składniki, utrzyj na pastę. Ogóreczki przekrój na pół i usuń
Z Kuchni Do KuchniChleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżka soli, 250 ml letniej wody, ½ łyżeczki cukru, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek ziaren słonecznika, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżka kminku całego, 4 łyżki płatków owsianych górskich(...)mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy
Moniki SmakołykiOdrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania chleba. Składniki: 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %) 20 g miodu 200 g dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie(...)robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać. Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę podrosło. Ciasto odgazować i uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć
Sto kolorów kuchniłyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki(...)miejsce na ok. 20 minut. Wyrośniete ciasto w formie smarujemy wodą i posypujemy wierzch ziarnami dyni, sezamu i otrębami orkiszowymi. Piekarnik z włączonym termoobiegiem nagrzewamy do 210 º C. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie z wodą (u mnie szczelna blaszka). Wstawiamy foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę
mojewypiekiinietylkozapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej...Chleb na maślance z mozzarelląSkładniki:(na keksówkę 30x10cm)500 g mąki pszennej500 ml maślanki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli125 g mozzarelli w kulcedodatkowo:15 g ziaren słonecznika2 łyżki wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam
Moje Małe CzarowanieSzybko się robi te bułeczki i szybko znikają. My lubimy takie świeże na śniadanie i do pracy, są najlepsze z masłem. Zachęcam do pieczenia. Domowe bułeczki
Moje Małe CzarowanieWiecie o tym już dobrze ze chlebów u mnie cała masa tzn. przepisów na chleby i proszę wybierać i przebierać a wszystkie zebrane są tutaj [ klik
Moje Małe CzarowanieChleb pyszny, pulchny ale zwarty, długo zachowuje świeżość, choć to zawsze jest pojęcie względne. Jak szybko znika to nawet nie można tego zaobserwować. Spróbujcie upiec, nie
Moje Małe CzarowanieSzybki chleb, niewiele przy nim pracy a efekt? no cóż można powiedzieć? jest pyszny. Namawiam Was do wypieku własnego chleba już tyle lat i nikt się
Moje Małe Czarowanieminut i dopiero wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. A podstawową zaletą tego chleba jest to, że właściwie pasują do niego wszystkie dodatki, co sobie wymyślicie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć przedstawiających różne warianty smakowe. Jeśli byście chcieli dodać jakieś ziarna to robimy to pod koniec wyrabiania ciasta. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureDużo ziarenek, dużo zdrowej mąki, chleb pyszny i aromatyczny z chrupiącą skórką a do tego mięciutki miąższ. Czego chcieć więcej na śniadanie czy na kanapkę do
Moje Małe CzarowanieMoja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest
Moje Małe Czarowanie