chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:43/67)

Chleb gryczany dla leniwych 211

dużą zawartość błonnika chleb może być dla nich zbyt ciężkostrawny. Moje IBD dość często pozwala mi na zjedzenie tego chlebka, ale zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :)  Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku  1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie

pyszne zdrowości
Fasolka po bretońsku 117

bretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2 łyżki majerankusól, pieprz, paprykaszczypta cukru1

UgotujmyTo.pl
Wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej 130

Potrzebne składniki:  1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej     3 łyżki oleju kokosowego  1,5 łyżeczki ostrej papryczki  2 szklanki ugotowanej białej

Łycha smaków
Chleb orkiszowy na maślance 126

 Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ

Aga w kuchni
Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika 146

Dzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :)  Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 178

cierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do  przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać. Ja bardzo chętnie dzielę się moim(...)wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb żytnio-orkiszowy (worek lniany, część 2) 88

orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła(...)wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka owsiane 156

Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebek z dynią 121

Składniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 720ok. 20 g drożdżyłyżeczka cukru2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki wodygarść ziaren dyni

Moje pyszne gotowanie
Chlebek z soją 136

Składniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 720ok. 20 g drożdżyłyżeczka cukru2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki wodygarść ziaren soiWykonanie

Moje pyszne gotowanie
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 210

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)letniej, przegotowanej wody; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki

Gospodyni Miejska
Pasta jajeczna + chlebki lniane Habżyki 165

recenzji chlebków które ostatnio zdobyłam. Wpadłam na nie przypadkiem i otrzymałam do przetestowania ;) Już sama nazwa Habżyki przyciąga i zastanawia ;) jednym słowem SAMO ZDROWIE, ale za chwilę coś więcej. Chleb lniany, niepieczony żywy   100% naturalne składniki, niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane(...)cebula i czosnek pomidor i bazylia Swoje testowanie zaczęłam od chlebka z pomidorami i bazylią, do którego przygotowałam ekspresową domową pastę jajeczną. Chlebek aromatyczny, chrupki, składający się z samych ziaren. Samo oryginalne opakowanie chlebków potrafi poprawić humor ;) Składniki (na pastę): 2 gotowane jajka serek wiejski lekki około 200g chudego twarogu łyżeczka musztardy sól, pieprz wg. smaku garść posiekanego koperku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 205

kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko(...)kanapki. Robiąc pastę inspirowałam się przepisem z bloga Obiad gotowy . Pasta kanapkowa z fasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarna jałowca pół łyżeczki ziaren kminku (jak ktoś lubi można mniej lub więcej) sos sojowy sól, pieprz majeranek 1/3 szklanki zimnej wody olej Fasolę moczymy w zimnej wodzie aby zmiękła - odstawiamy

sierotka maRysia w kuchni
Bazarek Smakoszy :) 170

serdecznej atmosferze. A o sklepie wypowiada się następująco: " W moim sklepie znajdziecie ekologiczne, zdrowe produkty, aromatyczne przyprawy, a z czasem również zdrowe i pyszne produkty świeże, takiej jak chleby, sery czy warzywa. Produkty oferowane przeze mnie to przede wszystkim produkty nieprzetworzone z których sami jesteśmy w stanie wyczarować pyszne i zdrowe potrawy. Są to produkty, których sama używam(...)Przechodząc do otrzymanej przesyłki. Wybrałam produkty, których nigdy wcześniej nie próbowałam, dlatego też bardzo cieszyłam się na tą współpracę.  PŁATKI QUINOA Są to ekologiczne płatki uzyskiwane z gniecionego ziarna komosy ryżowej. Mogą stanowić świetny dodatek do zup, ciast i deserów praz jak składnik past i kotletów. Najczęściej spożywa się je z dodatkiem mleka, jogurtu i owoców. Są szybkie

Zdrowie na języku :P
Chleb chrupki (fitness) 235

styl życia. Chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga zagniatania, ani długiego wyrabiania. Jego chrupkość jest uzależniona od tego, jak cienką warstwę wyłożymy do foremki przed pieczeniem. Taki chleb jest bardzo pożywny i smaczny sam bez dodatków, ale dodanie serka lub wędliny jeszcze bardziej podnosi jego walory smakowe. Mój chlebek ma kolor szary, gdyż jest w nim duża zawartość(...)płatków owsianych 100 g otrębów żytnich lub pszennych 100 g płatków jaglanych 50 g nasion chia (można zastąpić siemieniem lnianym) 50 g siemienia lnianego (u mnie mielone) 50 g ziaren słonecznika 1 łyżeczka miodu (rozpuścić w odrobinie wody) 1 łyżeczka soli 500 - 600 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do suchych składników dodać najpierw 500 ml wody, wymieszać. Ma powstać gęsta zwarta

Kuchcik gotuje
Kaczka faszerowana grzybami 227

majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz

Pełny talerz
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 124

miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu 350 ml wody 350 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni

Marder&Marder Manufacture
.866. gdy została tylko gruszka... 133

gruszką i mieszanką ziaren Cynamonowy Raj ~ Nie przepadam za gruszkami...Jednak kiedy zostaje jedna, samotna gruszka w koszu na owoce - nie ma wyjścia. I powiem Wam, że taka podsmażona i miękka nawet mi smakowała! Z cynamonem świetnie się łączy :) Ach, najważniejsze - w końcu mam weekend...A rozpoczęłam go wczoraj pieczeniem pierwszego w moim życiu bezglutenowego chleba. Wygląda i pachnie nieziemsko

breakfast of dreams
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 92

dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże

Kolorowy Przepisownik
Chleb z ziemniakami na maślance 181

oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki. Składniki: 820 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli 250 g ugotowanych ziemniaków 300 ml ciepłej wody 180 ml maślanki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kminku 3 listki świeżej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - żytni na piwie 113

duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z  tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania