chleb ziarna - 1000 przepisów (strona:48/67)

Chlebki drwala 158

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chrupki chlebek buraczano-marchewkowy 162

Przepis z dedykacją dla tych, którzy korzystają z wyciskarek/ sokowirówek i nie wiedzą co zrobić z pozostałą pulpą warzywną. Jest ona cenna ze względu na dużą

Domowa Cookierenka Agi
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 170

produkt bezglutenowy to naprawdę niewiele.   Skrobia kukurydziana (mazeina) a mąka Skrobia i mąka to dwie różne rzeczy, bardzo często ze sobą mylone. Najprościej mówiąc, mąkę produkuje się z ziaren kukurydzy, natomiast skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania(...)przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka

Powiedz dietom nie
Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką 144

odmianę gotuję kaszkę z prosa z marchewka, która najczęściej pożeram ze smażonymi jabłkami. Na śniadanie pychotka. Moje koleżanki w pracy nie mogą się nadziwić. Kiedy one jedzą chleb z masłem i żółtym serem to u mnie na talerzu prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady, że to co cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta kaszka(...)jaglanych 1 marchewka sól do smaku 250 ml wody 1 łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko 2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru kruszone ziarna kakao Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp jaglane płatki. Dodaj utartą marchewkę, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Gotuj kaszkę przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój jabłka w kostkę

codojedzenia
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 170

śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz(...)dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól

SMYKWKUCHNI
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 220

mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić(...)lekkie odczucie ziarnistości - taka "uroda" tej mąki :)   100g mąki ziemniaczanej 100g mąki ryżowej - u mnie od SKWORCU   100g mąki z tapioki - u mnie od SKWORCU   50g ziaren amarantusa - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżka otrębów gryczanych   1 łyżka ziaren siemienia lnianego - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Chlebek bułgarski 154

jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi(...)duże jajka3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny3 łyżki oleju słonecznikowego3 łyżki cukru1 łyżeczka soli500 ml letniego mleka40 g świeżych drożdżydodatkowo:125 g masła roztopionegokilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypaniażółtko roztrzepane do posmarowania1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 207

wody10 g soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)60 g mleka pełnego w proszku48 g masła lub oliwy 24 g cukru25 g czarnuszki  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło, i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Dodaj czarnuszkę i wyrabiaj aż do równomiernego rozłożenia się ziaren czarnuszki w cieście.Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw po przykryciem na 2,5 godziny w temperaturze około 22 °C. Po godzinie oraz po dwóch

Grahamka, weka i kajzerka
Bajgle w wersji slow 168

wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie 114

łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj , koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :)   Składniki : 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej) 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki soli(...)miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Kwaśnica 147

podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany(...)Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami.  Składniki:  - 1 kg kiszonej kapusty- 700g  surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki- 1 - 2 cebule- jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów  ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy

mojewypiekiinietylko
Pasztet mięsny 268

indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie(...)mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 261

Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)godzin , mają być naprawdę mięciutkie, nie mogą być suche. CIASTO PANETTONE dzień 1, 20.00 W misie stojącego miksera łączymy najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze

Karo in the Kitchen
współpraca - Gdańskie Młyny 94

mnie rzeczy, ale nie przypuszczałam, że będzie tego aż tyle! Dziękuję! Gdańskie Młyny są znanym i cenionym gdańskim producentem przetworów zbożowych. W swojej ofercie posiadają mąki przemysłowe, standardowe, specjalistyczne, ziarna zbóż oraz mieszanki piekarskie. Zdobyte przez lata doświadczenia, najnowsze rozwiązania technologiczne w połączeniu z kontrolą jakości na każdym etapie produkcyjnym gwarantują najwyższą, stałą jakości naszych produktów, a także pozwalają(...)skład paczki wchodziły: - mąka pełnoziarnista żytnia - mąka pełnoziarnista pszenna - mąka pełnoziarnista z orkiszu - mąka orkiszowa typ 630 - mąka z kłoskiem tortowa - mąka na pizzę - mąka żurkowa - mieszanka na chleb orkiszowy - mieszanka na chleb baltonowski - mieszanka na chleb żytni Więcej informacji o ww produktach pojawi się w przepisach, gdzie wykorzystałam otrzymane mąki/mieszanki :) Na pierwszy ogień poszły mieszanki chlebowe, które zaciekawiły

CookYourself
Smarowidło babuni 4147

Ostrzegam... dzisiaj dietetycznie nie będzie ;) ale za to na pewno pysznie! Przepyszne domowe smarowidło do chleba, które zawsze możemy mieć w spiżarce, w oczekiwaniu na moment, kiedy będzie potrzebne. Jest bardzo mięsne i nie zbyt tłuste z wyraźnie wyczuwanym aromatem cebuli i majeranku.  Składniki 1kg boczku surowego (niewędzonego) najlepiej stosunkowo chudego 30 dag wątróbki drobiowej 3 białe cebule Liść(...)papryka Sposób przygotowania Boczek gotujemy około 40 minut w takiej ilości wody, aby przykryła mięso. Do wody dodajemy 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, łyżkę białej gorczycy, łyżeczkę ziaren Czernego pieprzu. Po ugotowaniu wodę zachowujemy a boczek kroimy na mniejsze kawałki a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Mielimy również cebule oraz surową wątróbkę. Zmielone mięso, wątróbkę i cebule

Pyry na Gaz
Domowa vegeta 242

folii aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie  jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości.  Proporcje warzyw(...)suszonej włoszczyzny dajemy 1 łyżeczkę czosnku granulowanego 1 łyżeczkę lubczyku suszonego można dodać 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) kilka ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania: Por drobniutko kroimy, resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na papierze śniadaniowym, ściereczce czy talerzyku i suszymy. Co jakiś czas należy zamieszać

chwile dla mnie