chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:9/67)

Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 170

sposób chlebek przy pieczeniu nie popęka. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce. Gotowe! - szybko, sprawnie

Grunt to przepis!
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 151

godzin w temperaturze 10 st.C lub 18 godzin w temp. 5,5 st.C.   Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć(...)kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st CWpis dołączam do styczniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej

Stare Gary
Grzanki z jarmużem 114

papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki.  Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą,  pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie, ale przypieczone. Dodać jarmuż i smażyć przez minutę. Wycisnąć sok z cytryny,doprawić solą

Stare Gary
Chleb pomorski 327

żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni.Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką warstwą tłuszczu. Później ją prażymy kilka godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 °C. Proces natłuszczania i prażenia trzeba(...)Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny.Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Hamelman'a 180

góry, na 1 h  ( do czasu aż chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć(...)kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą lub wrzucić kostki lodu.Piec w temperaturze 240 st C przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 220 i piec

Stare Gary
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 200

mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z czosnkiem 166

obsypać otrębami/bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięty chleb posmarować po wierzchu oliwą.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną (3 półka) i piec kolejne 15 minut.Upieczony chleb

Gospodyni Miejska
CHLEB 3 ZIARNA 261

ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku

Walijskie Pichcenie
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 159

góry, na ok 60 - 90 minut  ( do czasu aż chlebki wyrosną).  Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć(...)kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 40 - 45 minut

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 174

góry, na ok 60 minut  ( do czasu aż chlebki wyrosną).  Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć(...)kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę  przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem. Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, postawić miseczkę  z wodą lub spryskać woda ścianki piekarnika.Piec w temperaturze 240 st.C przez 15 minut, obniżyć

Stare Gary
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 191

Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie. Podczas pieczenia w piekarniku znajduje się dodatkowe naczynie z wodą, temperaturę redukuję co 15-20 stopni co 10-15 minut i piekę tak chleb około 1 godziny(...)minut. Ponoć takie warunki są najbardziej zbliżone do tego co dzieje się w piecach chlebowych.Co do naczyń, w których piekę, jeśli używam form grubych, ceramicznych, wtedy piekę chleb na dolnej półce piekarnika, by dopiec spód. Jeśli form cienkich - to na środkowej. Przy pierwszych 2 - 3 redukcjach temperatury spryskuję wierzch chleba wodą, by skórka stała się lśniąca. Po tym czasie przykrywam

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny na jogurcie 187

odstawiłam w cieple do czasu aż podwoi objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsca, w którym ustawisz blaszkę - może to być 3 -5 godzin lub dłużej. Jak już chleb podrósł, nagrzałam piekarnik do 240 stopni, wstawiłam i zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam 40 minut. Dzięki dodatkowi jogurtu* chleb zachował świeżość 5 dni. Jak na chleb pszenny to dość

apetytnapieczenie
Chleb pszenny razowy z burakami 178

mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut, przy czym na ostatnie 15 minut zmienić ustawienia piekarnika na samą grzałkę dolną (opcjonalnie).Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie  w czystą ściereczkę(...)upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Źródło przepisu: Przyślij przepis.Na pierwszym planie: chleb pszenny razowy z burakami. W tle: chleb pszenny

Gospodyni Miejska
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 249

tego czy mamy świeżo przygotowany zakwas czy już taki kilkutygodniowy, czym starszy tym dłużej wyrasta. Z kolei na samym żytnim (świeżym) potrafi wyrosnąć nawet w 2,5h. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C, temperaturę zmniejszamy do 200*C i pieczemy 60 minut, na termoobiegu. Z silikonowych form chleby wyjmujemy od razu, z metalowych po 10 minutowym odstawieniu

Smaczne Zdrowe
Domowy chleb z czosnkiem i oregano - gotowy w 1 h! 206

lepi się do palców.  Uformuj kształt chleba, jaki chcesz (ja wybrałam podłużny). Przykryj ciasto ręczniczkiem i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Posyp chleb oregano i wstaw do nagrzanego piekarnika, kładąc go na kawałku papieru do pieczenia. Piecz 20-25 minut, aż będzie podpieczony od zewnątrz.  Smacznego! Paulina MOGĄ

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania