chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:5/67)

Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 230

Był miękki, z dość cienką i miękką, lekko popękaną podczas stygnięcia, skórką, przez co nie mógł być cienko krojony. W niczym to jednak nie przeszkadzało. Podsumowując - mimo początkowej niepewności chleb się upiekł. Ale następnym razem mniej drożdży, mniej wody i krótsze wyrastanie zaczynu! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Zaczyn(...)piekarnika. Nastaw piekarnik na temperaturę 240 °C. Po nagrzaniu się piekarnika (u mnie zajmuje to około 8 minut przy włączonym termoobiegu, który wyłączam po nagrzaniu się piekarnika) zdejmij folię aluminiową i piecz chleb 25 - 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia sprawdź, czy skórka chleba nie przypieka sie zanadto. Jesli tak, ponownie nakryj naczynie folią aluminiową. Po upieczeniu się

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 218

chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych(...)upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Chleb żytni na zakwasie 151

godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry chleb. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około 70 minut. Po upieczeniu przekładamy go na kratkę i pozwalamy przestygnąć. Nie kroimy na ciepło. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój

Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 229

Ciemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi(...)wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam

głodny alergik
Tang Zhong i kasza gryczana 221

pojemnikiem z zagotowaną wodą; nie musisz wtedy przykrywać ciasta folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień(...)piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona.Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Cztery rolki w foremce. Początek wyrastania. Pkt 8.Wyrośnięty chleb. Pkt 9.Upieczony chleb. Pkt 11.Po spotkaniu z nożem.Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.inspirował blog Mis Recetas Favoritas

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 189

ciepłym miejscu, a następnie włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 50 minut. Wyjmij z piekarnika i studź chleb przez pierwsze 10 minut w formie , potem wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia

codojedzenia
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 206

chlebem do garnka o kształcie zbliżonym do tego, w którym będzie się piekł chleb, wierzch ciasta przykrywam ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce. 30 minut przed pieczeniem chleba, włączam piekarnik na 240-250*C, z garnkiem żeliwnym lub żaroodpornym wewnątrz (na drugim poziomie od dołu).  Po tym czasie wyjmuję delikatnie nagrzany garnek (koniecznie w rękawicach kuchennych), odkrywam(...)zsuwam delikatnie chleb z ręcznika do wygrzanego garnka. Garnek zakrywam i wstawiam ostrożnie (bardzo gorące!) do piekarnika. Piekę 50 minut w temp.230-240*C z przykryciem, na programie góra-dół, następnie garnek wysuwam, zdejmuję przykrywkę i piekę dalej, już bez przykrycia ok.20 minut, w tej samej temperaturze. Chleb wyjmuję z garnka i studzę na drewnianej desce, można również na kratce. Kroję

Smaczne Zdrowe
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 193

pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°.Zostawiłam

Pasje Jolki
Chleb pszenno orkiszowy 177

łyżeczki soli morskiej - garść pestek dyni - garść sezamu - garść otrębów orkiszowych Dodatkowo: - olej i otręby orkiszowe do posmarowania i oprószenia foremek - pestki dyni, sezam i otręby orkiszowe do posypania chleba * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże wkruszamy do pojemnika z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy cukier i posypujemy łyżką mąki(...)foremkę z wyrośniętym chlebem. Po 10 minutach pieczenia w 210 º C obniżamy temperaturę do 160 º C i dalej pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy chleb jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjmujemy po 10 minutach i przekładamy do ostudzenia na kratkę . Aż miło na duszy, jak chleb świeży puszy – mówi stare

mojewypiekiinietylko
1523. Chleb na zakwasie 170

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod foremkę z wodą i po osiągnięciu pożądanej temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy Wisełki

Moje domowe kucharzenie
Chleb dla leniwych… i nie tylko 206

Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili, gdy temperatura w piekarniku osiągnie 220°C. Pod koniec pieczenia, przy użyciu pędzelka, chleby smarujemy wodą

mojewypiekiinietylko
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 234

ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka(...)bochenek chleba.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm. Moja była nieco mniejsza (34 x 12) cm i chleb wyrósł ponad jej brzegi.Szklanka = 250 ml.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze

Gospodyni Miejska
Chleb bez mąki 157

siemienia lnianego65 g migdałów z łupinkami100 g otrębów owsianych45 g otrębów pszennych40 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia)30 g melasy buraczanej25 g oleju kukurydzianego1 łyżeczka soli350 g gorącej wodyPrzygotowanie chleba:Pokrój migdały, razem z ich łupinkami, na drobne kawałki. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu wymieszaj wodę z melasą i olejem.Połącz składniki obu misek, dokładnie(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °. Piecz 20 minut, po czym przełącz piekarnik na dolną grzałkę i piecz kolejne 20 minut. Przełącz piekarnik na termoobieg i piecz ostatnie 20 minut. Ma to na celu równomierne upieczenie skórki chleba z wszystkich stron i zapobieżenie rozpadaniu się kromek chleba na kawałki.Po upieczeniu wyłóż chleb na kratkę. Należy to robić ostrożnie, gdyż ciepły

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 243

pokojowej, zostawiamy na  godzinę. Następnie posypujemy mąką i siemieniem, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce. Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na szybki chleb 193

należy:)! A zresztą gotowanie i pieczenie na potrzeby bloga kulinarnego jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate.Przepis na szybki chleb – składniki:100 g mąki żytniej razowej300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki soli2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące(...)przed końcem pieczenia wyrzucam chlebek z foremki i wtedy mam pewność, że spód też się dopiecze. Żeby chleb miał chrupką skórkę trzeba przy wstawianiu chleba do piekarnika na spód piekarnika w oddzielną foremkę wsypać kostki lodu lub wlać wrzącą wodę.Smacznego Post Przepis na szybki chleb pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl