chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:11/67)

Chleb orkiszowy na zakwasie 373

foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 - 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka górna(...)bochenki chleba. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Szklanka = 240 ml. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. W celu sparwdzenia czy ciasto chlebowe jest dobrze wyrośnięte, należy je delikatnie nacisnąć palcem. Jeśli po naciśnięciu

Gospodyni Miejska
Zielona kanapka 183

gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem

Weganizm infantylny
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 137

będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika, nastawiamy temperaturę na maksimum(...)stopni) i grzejemy 30 minut. Po tym czasie chleb posypujemy mąką i nacinamy żyletką lub ostrym nożem na krzyż. Wyjmujemy (bardzo ostrożnie!) z piekarnika naczynie żeliwne, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do środka chleb razem z papierem do pieczenia, na którym wyrastał (ten papier jest właśnie potrzebny, aby łatwo przetransportować bochenek do naczynia żeliwnego). Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 278

słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek, zamieniając płatki owsiane na słonecznik.Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżachSkładniki:250g mąki żytniej typ 720300g mąki pszennej typ 650375ml letniej wody1,5 łyżeczki soliłyżeczka cukru20g drożdży świeżych100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji)olej(...)postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą- do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze bochenki - czas pieczenia wyniósł około 50 minut, z tym, że po około 25-30 minutach (chleb był już wtedy przyrumieniony) zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 180-190 stopni- po upływie tego czasu jeden z bochenków wyciągnęłam na ściereczkę i sprawdziłam upieczenie stukając w jego spód, jeżeli wydaje głuchy odgłos, chleb

Smakołyki Bereniki
NIE-zwykły chleb 150

wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł(...)następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij dzrwiczki piekarnika.  W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperature do 180 stopni i pecz okolo 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest dobrze

Z Kuchni Do Kuchni
Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana) 123

żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego wyszło? Sprawdźcie sami… zapraszam na blogi (lista pod przepisem) Pszenny chleb oliwkowySkładniki:Zaczyn:30 g aktywnego zakwasu (u mnie pszenny)150 g mąki pszennej chlebowej180 g wodyWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto(...)razu wstawić takie zimne do gorącego piekarnika;) Następnie przełożyć bochenek na dużą, równą deseczkę wysypaną kaszą manną, aby łatwiej zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć

UgotujmyTo.pl
Wiejski chleb francuski na zakwasie 192

Przed włożeniem bochenka do pieca jest zalecana próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami 193

Przed włożeniem bochenka do pieca jest zalecana próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty: gdy po naciśnięciu palcem ciasto od razu wraca do pierwotnego kształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko

Kulinarne przygody Gatity
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 251

lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który ociekł, „dosmarować

Grahamka, weka i kajzerka
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 196

chleb wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć pestki dyni. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach wstawić wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, ustawić 200 stopni, włączyć i piec około godzinę

FitKot
Chleb na żurku z nasionami 159

wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut

W garach u Gosi
Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb 157

wegetariańska) Na kromkę chleba położyć plaster wędzonego sera. Na nim ułożyć plaster (5 mm grubości) sporego pomidora i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze. Blachę z kromkami chleba włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyjąć po 10-15 minutach. Możne je też ułożyć na kratce grillowej i podgrzać na rozgrzanym grillu na świeżym powietrzu :) Propozycję 1 dokończyć teraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek orkiszowy z pestkami dyni 158

ciasto przez 2 minuty. Następnie nasmarowałam olejem małą keksówkę 25x11x7 i przełożyłam do niej ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na noc do wyrastania. Po 7 godzinach chleb wylądował w piekarniku na 45 minut i piekł się w temperaturze 220 stopni

apetytnapieczenie
Awokado.. 307

popieprz.Jeżeli masz ochotę, skrop kilkoma kroplami oliwą z oliwek. Czosnek obierz, zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z łyżką oliwy słonecznikowej lub innej i posmaruj nim kromki chleba. Zapiekaj w piekarniku na termo obiegu w 200° przez około 10 minut, aż zrobią się chrupkie od góry. SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Chleb włoski z ziarnami na bogato 159

będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren w sobie. Włóż do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz przez około 10 minut – góra i dół(...)Następnie obniż do 200 stopni i piecz pół godziny ,od czasu do czasu sprawdzając. Na najniższy poziom połóż jedną keksówkę z 3 łyżkami wody i szybko zamknij piekarnik, to spowoduje, że chleb podczas pieczenia będzie się regularnie nawilżał. Gdy się upiecze, deliktanie wysuń go z foremek i lekko ostukaj, jeśli wyda głuchy dzwięk- jest upieczony.Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Taki chelbek

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania