której piekłem chleb, nagrzewałem razem z całym piekarnikiem. Kiedy nadszedł czas, otworzyłem piekarnik, wysunąłem blachę, szybko na nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania. A przynajmniej w to święcie wierzę :)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie(...)wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Chleb kaszubski i kwiatki.Chleb kaszubski na podmłodzie.Chleb kaszubski na podmłodzie.Chleb kaszubski na podmłodzie.receptura zaczerpnięta z książki Piekarstwo - receptury
Grahamka, weka i kajzerkaciasto zajmowało trochę więcej niż połowę objętości naczynia. Wygładzamy wierzch ciasta mokrą łyżką, spryskujemy jeszcze po wierzchu wodą, żeby było wilgotne i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja wkładam chleby najczęściej do piekarnika i zapalam lampeczkę (tylko w lato trzymam je na zewnątrz). Czekamy kilka godzin aż ciasto wyrośnie - czas ten zależy od mocy zakwasu, od temperatury, w jakiej ciasto rośnie(...)minut. W tym czasie mniej więcej dwa razy obracam chleb. Zapach w domu jaki się w tym czasie unosi jest obłędny, nieporównywalny z niczym innym. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na jakiejś kratce, żeby odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem
w mojej kuchnigodziny w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C wstawiając uprzednio naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, spryskaj chleb delikatnie wodą i wstaw go do piekarnika.Pierwsze pięć minut piecz chleb w temperaturze(...)czym zmniejsz ją do 190 °C. Piecz dalsze 35-40 minut. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia. Chleb graham na zakwasie pszennym.Chleb graham na zakwasie pszennym.Chleb graham
Grahamka, weka i kajzerkacała podmłoda345 g mąki pszennej chlebowej125 g letniej wody7 g lecytyny 7 g cukru 7 g miękkiej margaryny8 g sol7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)Przygotowanie chleba: Do dużej miski przełóż całą podmłodę, dodaj przesianą mąkę pszenną, wodę z rozpuszczoną w niej solą i cukrem, lecytynę oraz margaryne. Jeśli chcesz, możesz jeszcze dodać 7 g zmielonego słodu jęczmiennego, ale nie jest(...)wyrastanie, podczas pieczenia chleb jeszcze sporo urośnie, nie dopuść więc do przerośnięcia chleba.Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Przed jego włączeniem wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, aby piekarnik był naparowany. Piecz chleb przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 °C i wyjmij pojemnik z wodą. Dopiekaj 25-30 minut. 10 minut przed zakończeniem pieczenia otwórz piekarnik i spryskaj skórkę
Grahamka, weka i kajzerkawymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy). Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec(...)najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1 godziny lub dłużej (w zależności od piekarnika). Chleb jest gotowy gdy postukamy od spodu wydaje głuchy odgłos. Wiem już, że będę częstym gościem na stronie http://przepisnachleb.pl/ i raz jeszcze dziękuję za przepis
Gosia gotujeczasie ciasto ładnie wyrosło do górnego randu foremek.Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 °C. W celu zaparowania piekarnika włóż do niego żaroodporny pojemnik z zimną wodą.Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godzinę (jeśli pieczesz w mniejszych foremkach, piecz(...)minut). Po pierwszych 15 minutach wyjmij pojemnik żaroodporny z wodą. Ostatnie 5-10 minut piecz na dolnej grzałce, wtedy skórka na spodzie chleba ładnie się przypiecze.Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika. Górę bochenków możesz bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika zrosić delikatnie wodą, będą wtedy ładnie błyszczały. Po wyjęciu z foremek odstaw chleb na kratkę do ostygnięcia. Sprawdź, czy spody
Grahamka, weka i kajzerkabędzie około 0.5 - 1 cm ponad górny rand foremki.W celu zaparowania piekarnika włóż do niego żaroodporny pojemnik z zimną wodą, po czym nagrzej piekarnik do 250 °C. Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjmij pojemnik żaroodporny z wodą. Ostatnie(...)minut piecz na dolnej grzałce, wtedy skórka na spodzie chleba ładnie się przypiecze. Kontroluj pieczenie, i jeśli góra chleba się zbytnio przypieka, przykryj chleb folią aluminiową.Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce. Pozostaw na 12 godz. przed pokrojeniem.Tuż po włożeniu do foremki, przed końcowym wyrastaniem. Koniec wyrastania, zaraz jazda do piekarnika.Bezpośrednio po upieczeniu.Starogardzki w AleWorku.inspirowa
Grahamka, weka i kajzerkaświeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury(...)wyrośnięcia dopóty, dopóki nie wyrośnie nie więcej niż 1 cm ponad górny rand foremki. Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 180 °C. W trakcie nagrzewania się piekarnika poglazuruj chleb oliwą i posyp ziarnami sezamu. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkamąki żytniej chlebowej18 g świeżych drożdży30 g oraz 1 łyżeczka oliwy1 jajko110 g mleka30 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 100 gramów ugotowanej kaszy jaglanejPrzygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać(...)wyrośnięcia dopóty, dopóki nie wyrośnie nie więcej niż 1 cm ponad górny rand foremki. Ciasto powinno wyrastać pod przykryciem. Nagrzej piekarnik do 180 °C. W trakcie nagrzewania się piekarnika pomaluj chleb odrobiną mleka przy użyciu kuchennego pędzelka. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Na ostatnie 10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia
Grahamka, weka i kajzerkaforemek. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C na około 1 - 1,5 (do podwojenia się objętości ciasta). Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem lub wstawionym pojemnikiem z wrzątkiem. Chleb będzie wtedy wyrasta, hm, jak na drożdżach.Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik(...)żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 240 °C i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze 40 - 45 minut (chleb w malusich foremusiach wyjąłem z piekarnika po około 20 minutach).Upieczony chleb (pukanie w jego spód daje głuchy odgłos) wyjmij go z foremki i całkowicie ostudź na kratce.Wymieszany zaczyn. Teraz będzie fermentował.Przefermentowany
Grahamka, weka i kajzerkamasła lub oliwy 14g cukrubarwniki naturalne zielony, czerwony i pomarańczowy Składniki na glazurę:35 g cukru pudru35 g masła35 g roztrzepanego jajka35 g mąki pszennej typu 550 Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)czasie umieść glazurę na chlebie, najlepiej małym tłoczkiem do wyciskania kremu. Nie trzeba pokrywać chleba dokładnie glazurą, gdyż pod wpływem temperatury glazura roztopi się i dokładnie pokryje powierzchnię chleba. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), przykryj chlebek
Grahamka, weka i kajzerkabieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda. Zadziwiająca jest droga, jaką przepis przeszedł, zanim chleb pojawił się w moim piekarniku. Hilmar, autorka bloga, na którym znalazłem ten przepis, sama będąc Wenezuelką mieszkającą na Tajwanie, zaczerpnęła go z książki ...japońskiej, wydanej w języku ...chińskim. A przepis dotyczył chleba(...)miski. Wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz ok. 30 minut. Przez pierwsze minuty piecz w zaparowanym piekarniku dla bardziej chrupiącej skórki. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.Pâte fermentée w kawałkach. Punkt 1.Wszystkie składniki wymieszane. Punkt 5.Końcowe wyrastanie. Punkt 10.Końcowe wyrastanie. Punkt 10.Nacięcia z bliska.Końcowe wyrastanie
Grahamka, weka i kajzerkawyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój chleb, z uwagi na niekorzystną pogodę, wyrastał 5,5 godziny. Po tym czasie chleb przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec(...)przez około 35 - 45 minut. Na czas pieczenia chleba należy umieścić na dnie piekarnika (na 1 półce od dołu) naczynie żaroodporne z wodą, lub bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika spryskać jego wnętrze zimną wodą w celu wytworzenia się pary. Gdyby chleb zbytnio się przypiekał na wierzchu można, po 20 minutach pieczenia, zmniejszyć temperaturę do 200 i/lub zmienić
Gospodyni Miejskapiekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły i nie osiągniemy zamierzonego rezultatu. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką i nacinamy żyletką wzdłuż i wszerz. Taki(...)krzyż po prostu robimy. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się chleba (i nada zamierzony wygląd). Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne
Mia Cucina Sofietaszczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb wyrastał 3 godziny. Po tym czasie chleby przełożyć na blachę, delikatnie naciąć i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka(...)piec przez kolejne 30 minut. Na czas pieczenia chlebów należy umieścić na dnie piekarnika (na 1 półce od dołu) naczynie żaroodporne z wodą, lub bezpośrednio przed włożeniem chlebów do piekarnika spryskać jego wnętrze zimną wodą w celu wytworzenia się pary. Upieczone chleby wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 około
Gospodyni Miejska