Czyli przygodę z domowym pieczywem czas zacząć! Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od chleba.Koleżanka z dawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę(...)zaczynić samemu – straszna perspektywa… osobiście nie próbowałam… nieprzerwanie „odświeżam” mój pierwszy, podarowany zakwas… Ale wśród społeczności blogowej wiele receptur zakwasowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań.Reszta składników na chleb: 1 kg mąki tortowej - przy dużej ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką
Grunt to przepis!Pyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy, zapożyczony z bloga z cukrem pudrem. Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić.Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki
Grunt to przepis!osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie(...)prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki
I tu będę miała takie tePomysł na chleb narodził się po piątkowych zakupach na bazarze Olkuska w Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec(...)problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm): chleb amarantusowo-żołędziowy
Weekendy w domu i ogrodzietydzień "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pszenny chleb na drożdżach, który zaproponował Paweł . Mimo, iż nie posiadam żeliwnego garnka to spróbowałam go upiec w naczyniu żaroodpornym i wyszedł mięciutki i puszysty w środku a na zewnątrz z chrupiącą skórką. No i na górze ten efektowny krzyż, dzięki któremu chlebek wygląda zjawiskowo. Zachęcam do upieczenia, chleb jest pyszny. Przepis według(...)mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły
Ala piecze i gotujeComiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy chleb na zakwasie, mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu . Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno(...)uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Czas przygotowania: 25 godzin Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cm Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody Gatityprzez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu tu: klik), co też uczyniłam.Przepis na chleb(...)ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło.Kolejna różnica w moim przygotowaniu chleba to, że nie zostawiałam całego ciasta na kolejne 10 godzin w lodówce. Wyszłam z założenia, że w lodówce drożdże wolniej pracują i nie widziałam sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam
W kuchni wieczorembardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje tez bardzo duzo wilgoci,ktora sprawia,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Rodzaj ziarna i jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie(...)przez cala noc.To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki:maka chlebowa -227gmaka pszenna razowa -181gmaka zytnia razowa -45gplatki owsiane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber (http://www.kuchennymidrzwiami.pl/) i Wisłę (http://zapachchleba.blogspot.com/), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można było(...)zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek… co z tego
UgotujmyTo.plKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)!Chleb z porem karmelizowanym i pestkamiSkładniki:Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej)2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni)1,5 szklanki mąki3/4 szklanki wodyDo zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin. Sprawdzić czy zaczyn
UgotujmyTo.plniedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik. Podjęłam wyzwanie i chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem(...)jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek
Basia w kuchniTrzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe.Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy(...)bambusowy, w Polsce raczej niedostępny, więc koloryzował sproszkowany węgiel drzewny. Wystarczyła szczypta proszku, no może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża. Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 132 g mleka 1 duże jajko 120 g Tang Zhong
Grahamka, weka i kajzerkaDlaczego NIE-zwykły chleb? Bo każdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga(...)wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł
Z Kuchni Do Kuchniksiążce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto(...)fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy go posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami
Grahamka, weka i kajzerkaUdało się! Udało mi się po raz kolejny z rzędu dołączyć do Piekarni . Razem z innymi amatorami domowych wypieków postanowiłam upiec Chleb orkiszowy ubijany. Nie czytałam komentarzy pod przepisem więc ściśle stosowałam się do receptury i mimo, iż ciasto nie było zbyt zwarte dałam sobie z nim radę. Kiedyś już miałam z podobnym do czynienia więc i konsystencja(...)mnie nie zdziwiła. Chleb jest taki trochę bułkowy, tylko lekko chrupiący z miękką skórką, w środku wilgotny, świeży dnia następnego. Dzieciakom smakował bardzo! nawet skórek nie zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki
Dzieje kuchennej Wiewióry