chleb przepis - 2500 przepisów (strona:14/167)

Chleb młynarza (na zakwasie) 196

Chleb młynarza (na zakwasie)... Wypieczony z mąki pszennej i żytniej razowej. O sprężystym, miękkim wnętrzu. I cienkiej, chrupiącej skórce. Tradycyjny, idelany do kanapek. Polecam! Składniki: Zaczyn: 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego; 65 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 45 g letniej wody. Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 20 g mąki żytniej razowej(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( instrukcja formowania podłużnego bochenka  - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 2,5 godziny. Mój

Gospodyni Miejska
Chleb ulubiony (na zakwasie) 211

Chleb ulubiony (na zakwasie)... Codzienny chleb pszenny. Neutralny w smaku. O sprężystym, wilgotnym wnętrzu. I chrupiącej skórce.  Zwyczajny, a taki pyszny. Po prostu ulubiony!  Składniki: Zaczyn: 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 650 ml letniej wody. Ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 25 g soli; Cały zaczyn(...)ciasta chlebowego  - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować 2 bochenki ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka  - autor: danusia555), włożyć je delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanych koszyków do wyrastania chleba, przykryć czystymi ściereczkami, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 2 - 3 godziny. Mój chleb

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy wieloziarnisty 180

Jeden z lepszych chlebów jakie zrobiłam.  Przepis odkryłam dopiero dwa tygodnie temu dzięki Kasi, a już upiekłam 6 takich bochenków.  Jest wilgotny, z chrupiącą skórką, ogromną ilością ziaren.  Do tego wszystkiego naprawdę banalny w wykonaniu.  Powinien się udać nawet początkującym piekarzom.  Ciasto jest dość rzadkie, ale pięknie wyrasta i mimo moich początkowych obaw(...)wyłożyć papierem do pieczenia.  Przelać ciasto.  Posypać po wierzchu posypką.  Posypkę wklepać delikatnie w ciasto.  Przykryć i odstawić na kilka godzin do wyrastania.  Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu dość obficie wodą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut  Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i dopiekać przez około 45 minut

Sto kolorów kuchni
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 188

Niedziela to dla mnie od lat dzień wypieku chleba. W ubiegłym tygodniu piekłam chleb z mąką żołędziową. Jego kolor skojarzył mi się z żyrafami, które w mojej rodzinie są chyba najdłużej oglądanymi zwierzętami przy okazji wizyty w zoo. Czemu by zatem nie przenieść żyrafy do mieszkanka? ;) Chleb na zakwasie ŻYRAFA Składniki: 100 g mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej(...)odstawić ciasto do wyrośnięcia. Po ok. 2 godzinach wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5 godz. w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu usunąć papier i odstawić chleb do ostygnięcia. Ponieważ nie przejmowałam się zbytnio przekładaniem obu mas, chleb ma wyraźnie marmurkowy szlaczek. Wygląda - jak na mój gust, oczywiście - super. Pachnie i smakuje wybornie :) Ciasto żołędziowe ma lekko

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 163

pomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 142

Witajcie :) Weekend daje nam czas na wymyślne jedzenie i możemy dzięki temu poświęcić więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj wymyśliliśmy dla Was coś pysznego :) Będąc w markecie wypatrzyliśmy fajny chleb drwalski, taki niewielki, ciemny z dużą ilością nasion. Pyszny :) Od razu wpadła nam myśl do głowy, że na ciepło będzie super ! Kolejne kroki w sklepie zaprowadziły nas na nasze ulubione stoisko(...)warzywami i tam kolejne olśnienie. Zrobimy nadziewany chleb z warzywami. Oczywiście kupiliśmy to i owo, i szybko do domu realizować myśl :) I tak wyszło nam to przepyszne cudeńko. Zobaczcie zdjęcia, a poniżej przepis. Koniecznie wypróbujcie, naprawdę wspaniałe danie !   Chleb drwalski nadziewany cukinią i pomidorami (4 osoby) Składniki: 2 chlebki drwalskie (kupicie je w Lidlu) 2 duże pomidory 1 większa

vegetanie
Chleb miodowy 119

ostatnim czasie testuję namiętnie przepisy na chleby z książki Piotra Kucharskiego i muszę przyznać, że są naprawdę wyjątkowe. Książka napisana jest przejrzyście i ma piękne ilustracje. Wszystko jest wyjaśnione dokładnie, krok po kroku, zatem jest to pozycja zwłaszcza przydatna dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chlebów. Jeśli zastanawiacie czy kupić tę książkę, to zdecydowanie ją polecam. Ten zaś chlebek(...)dołącza do mojej osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody

Delicious Titbits
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 161

kątem jeszcze większej wydajności i odporności na choroby,by zwiększyć jej plon i dochody płynace z jej uprawy.Dzisiejsza "pszenica niskokłosowa" nie już tą pszenicą,z której nasze babki piekły chleb,a ludzkość jeszcze nigdy nie była tak schorowana i otyła jak dzisiaj.Davis w swojej publikacji przedstawia dowody na zależność pomiędzy spożywaniem pszenicy,a rosnącym pszenicznym brzuchem.Nie chcę Was przekonywać(...)jedzenia pszenicy i odstawienia glutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży 178

Cześć Dziś chce Wam zaprezentować chleb w którym zakochałam się od pierwszego kęsa ! Odkryłam go na Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-)  Kupiłam go oczywiście, ale od razu w głowie pojawił się pomysł, żeby spróbować samodzielnie go wykonać. Okazało się, że w sieci bez problemowo znalazłam przepis na " chleb który odmienia życie". Po wypróbowaniu przepisu stwierdzam(...)formy może wam się rozlecieć). Formę przykryj folią i zostaw na minimum 2h a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, piecz przez 20 minut. Następnie chleb wyjmij z formy i przełóż na blasze do góry nogami i piecz przez następne 40minut. Na początku piekłam go na funkcji góra - dół, a później żeby się przypiekł zmieniłam na termoobieg

Cukier&Puder
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 134

pisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam.Składniki:490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550)10g soli2-3g świeżych drożdży360g letniej wodySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy na 20h. Następnego dnia wykładamy

W kuchni wieczorem
Chleb ze słonecznikiem 282

Chleb ze słonecznikiemMój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można(...)Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy i gotowe :) Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z Wami się podzielić :) Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek :) RY XSweat

Gotuj Z Muzyką
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 252

dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi .Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego(...)posiadam.Smak chleba mnie zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 186

Kolejny chleb z ksiazki"Chleb"J.Hamelmana.Bardzo smaczny,aromatyczny chlebek z cienka,chrupiaca skorka.Tak nam posmakowal,ze pieklam go 3 razy z rzedu.Maka pszenna razowa dodaje nute smakowa,ktorej nie mialby chleb przygotowany tylko ze zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc.Skladniki na 1 maly bochenek:maka chlebowa-230 gmaka(...)zlaczeniem do gory) do wyrastania na nastepna 1 godzine.Ciasto w koszyku obsypac maka i przykryc sciereczka kuchennaw miedzyczasie nagrzac piekarnik ,najlepiej z  kamieniem do 250°C.Obracajac koszyczek wyrzucic chleb zlaczeniem na rozgrzany kamien.Zaparowac piekarnik i piec 15 minut w 250°C.Nastepnie zmniejszyc tempertaure do 230°C i piec 25 minut.Studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SMAKI DZIECIŃSTWA – CHLEB W JAJKU 168

najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości  ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ).Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU.Któż z nas go nie zna?!Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.Delikatny … mięciutki … obłędny!Jem go od kiedy(...)pamiętam!Jem go tak często jak tylko mogę!__________________________________________________________________________________________SKŁADNIKI:* czerstwy chleb – 2 kromki* jajko – 2 szt* sól – 1 szczypta* masło – ok. 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.Smażymy na złoto na masełku!__________________________________________________________________________________________W wersji : SOLOW wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄW wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYMW wersji

Ostra na Słodko
Chleb z cebulką 139

chleb to prawdziwa rewelacja. Prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje....Tego nie da się wyrazić słowami. Sami spróbujcie.   Niewiarygodne, że właściwie z wody , mąki i kilku innych dodatków może wyjść coś tak pysznego. Najwięcej smaku daje prażona cebulka.   Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli ucieramy 10 dkg drożdży z 3 łyżeczkami cukru,dolewamy szklankę ciepłej(...)wody, wsypujemy 3 łyżeczki soli,1 kg takiej samej mąki i przygotowany wcześniej rozczyn.    Ciasto zagniatamy. Nie może się kleić, więc stopniowo podsypujemy mąkę.Na cały chleb potrzebujemy ok. 1,5 kg mąki.      Wyrobione ciasto posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Wcześniej przygotowujemy

Maminek kulinarny
Domowy chleb z prażoną cebulką 150

Domowy chleb... Świeży, ciepły, z chrupiącą skórką.A w domu unosi się zapach jak z najlepszej piekarni.Prosty w wykonaniu, wyśmienity w smaku.Kto ma ochotę na kromeczkę? Składniki:650 g mąki pszennej;6 łyżek prażonej cebulki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju;425 ml ciepłej wody;7 g suchych drożdży.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje

Gospodyni Miejska
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 192

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam(...)nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ilość

Gospodyni Miejska
Chleb cynamonowy 168

sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i zabrałam się za  pieczenie chleba. W domu obowiązkowo muszą znajdować się drożdże oraz kilka rodzai mąk. Testowałam kilka przepisów, zwłaszcza jeden okazał się być totalną klapą. Na ratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje(...)miseczki wbijam jajka i cukier ubijam je lekko po czym dodaję do tego resztę mleka i ostudzone mało, wszystko razem mieszam ze sobą- do wyrabiania ciasta użyłam maszynki do chleba i wedle zasad najpierw wlałam mleko z masłem do tego drożdże a na to wsypałam mąkę i ustawiłam program na mieszanie (mieszanie trwa 10 min po czym ponownie włączyłam mieszanie

Basia w kuchni
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 208

wystygnie, wołając do Ciebie: "zjedz mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy jeden zakwas ginie śmiercią naturalną, więc nawet książkowe receptury kończą się fiaskiem. Bez powodzenia odbywane kolejne próby po prostu zniechęcają. Ale ochota(...)domowy chleb nadal zostaje, a w głowie myśl, jakby ją stłamsić.Popyt napędza podaż, a podaż popyt - chęć przyczynia się do wymyślania nowych receptur i próbowania innych chlebów. Postanowiłam zaprzyjaźnić się na stało z drożdżami. Aż do chwili, kiedy w końcu jakiś zakwas zechce przetrwać więcej niż to do tej pory się zdarzało.Chleb, który dziś proponuję jest niezwykle mięciutki

W kuchni Karmel-itki
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 147

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :)Składniki:150 g mąki żytniej typ 720150 g mąki orkiszowej100 g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 266

kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia  lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki:mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać

głodny alergik
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 130

kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem  wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana. Przepis wyszukała dla nas Margot z Kuchni Alicji, a do wspólnego pieczenia jak zwykle zaprosiła Amber.Był to mój pierwszy raz z chlebem kukurydzianym, ale na pewno nie ostatni. Chleb ma piękny(...)żółciutki kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę. Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia Składniki:Na zaczyn poolish125 g mąki pszennej 650125 g wody0,5 g świeżych drożdżyCiasto właściwe250 g maki 650125 g mąki kukurydzianej 190 g wody1 łyżeczka soli7 g świeżych drożdży1,5 łyżki oleju250 g zaczynu jak wyżej Wykonanie:W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie 180

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej(...)wody (przegotowanej) Na ciasto właściwe 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 ml wody (przegotowanej) 15 g soli płatki owsiane do oprószenia góry chlebów dodatkowo: mąka pszenna typ 750 do oprószenia rąk i stolnicy WYKONANIE Dzień przed pieczeniem. Zakwas żytni wyjąć z lodówki i ogrzać go (około 2 godziny). W dużej misce wymieszać ogrzany zakwas

Passions hobbies life
Chleb z oliwkami 151

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko. Jeśli(...)Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży. Miłego wypieku. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 165

dynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH(...)się, w przeciwieństwie do bułki.   Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Stan upieczenia sprawdzać testem

Grunt to przepis!
Chleb szwajcarski prosty na drożdżach 305

Kolejny weekend i kolejne wspólne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . tym razem padło na chleb o nazwie szwajcarski ze względu na nacięcie na środku chleba w postaci krzyża jaki jest na fladze Szwajcarii. Niestety mimo szczerych chęci chleb wyrósł pięknie, ale krzyż mi się nie zrobił tak jak powinien. Pewnie dlatego że przy wyrastaniu powierzchnia trochę popękała(...)zamiast żyletki użyłam noża. Ale nie ważne chleb jest pyszny, chrupiący, przede wszystkim domowy i na śniadanie idealny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką 233

Piekarnia nie stoi w miejscu, czas na pieczenie. W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu. Do pieczenia starym obyczajem Piekar ki i Piekarzy zaprosiła Amber [ klik ]. Chleb pochodzi od Dany z Leśny Zakątek Chleb jest pyszny, miękki, pachnący prażoną mąką. Mój wyrósł niesamowicie wielki i bałam się że wyskoczy z foremek a pachniało w całym domu. Chleb(...)piekłam w foremkach keksowych a następnym razem uformuje okrągły bochen. Zachęcam do pieczenia. Chleb pszenno - żytni z prażon ą mąką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 169

Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku.    Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis   zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił(...)następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.* Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce

Na słodko lub wytrawnie
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 167

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny.Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam.Składniki

Made By Mom And Son
Chleb z brązowym ryżem i thang zhong czyli wspólne blogowe pieczenie 169

Zanim upiekłam "chleb w ciemno" wspaniała blogerka, Amber, przysłała mi maila z propozycją wspólnego blogowego pieczenia chleba i z przepisem oczywiście. Ucieszyłam się bardzo choć przyznam szczerze, że nazwa thang zhong nic mi nie mówiła i lekko mnie przeraziła. Już widziałam siebie latająca po sklepach albo odsyłającą Małżona z jednego sklepu do drugiego. Na moje a raczej Małżona szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy pszenny chleb 173

przepis bez zdjęcia. Było to 3, może 4 lata temu, ale chlebek nie poszedł w zapomnienie :) to niesamowicie fajne uczucie :) Postanowiłam zatem jak najszybciej upiec i pokazać Wam ten chleb. Mam nadzieję, że polubicie go tak, jak Sabina :) Jest prosty i wbrew pozorom szybki. Od tego chleba zaczęła się moja przygoda z własnym pieczywem, a byłam wtedy kompletnie "zielona(...)dziedzinie. Nigdy jednak nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Obyło się bez zakalca, nie licząc lekkiej gumowatości, kiedy kroiliśmy go na gorąco ;) Chleb musi jednak choć trochę wystygnąć ;)Składniki:300 ml mleka,1,5 łyżki oliwy,500 g przesianej mąki pszennej,1,5 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,15 g drożdży,garść płatków owsianych do wysypania formy.Drożdże rozetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najprostszy z najprostszych: chleb z formy 145

Najprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam go w niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød(...)Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny.Chleb pszenny z formySkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy450 g mąki pszennejDrożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać kilka łyżek wody, dokładnie wymieszać. Kiedy drożdże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 167

drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)długo rośnie, a potem wyrobione ciasto niemal drugie tyle. Cóż, czasem trzeba się poświęcić... Moim zdaniem jak najbardziej warto - efekt jest bardziej niż zadowalający. Jako bazę użyłam przepisu na chleb na poolish z bloga Co do jedzenia - zasmakował mi bowiem bardzo, i stwierdziłam, że idealnie nadaje się do eksperymentów. Ten zaliczam do jak najbardziej udanych.Dyniowy chleb na poolishSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 185

jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera to, co według mojej kobiecej logiki, powinno do siebie pasować. Wyszedł naprawdę(...)pyszny chleb, więc czym prędzej dzielę się przepisem.Nie ma chrupiącej skórki, za to miąższ jest wspaniały - miękki, ale gęsty - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie jest zbity, po prostu smakuje jak porządny chleb, a nie żadne tam napompowane bułki.Jeśli zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, polecam bardzo.Chleb z ziemniakami, rozmarynem i pietruszkąSkładniki:(na 1 spory bochenek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb razowy na Tang Zhongu 201

duże jajko)140 g mleka w temperaturze pokojowej,120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej50 g roztopionego i ostudzonego masłaodrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj

Grahamka, weka i kajzerka
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 128

Jest to chleb zrobiony przez Alicję, przyjaciółkę, dla której był to pierwszy i jestem pewna nie ostatni bochenek.Jest to dowód na to, że upieczenie chleba nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych.Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia.Przepis jest na trzy bochenki,upieczone jednocześnie. Składniki:- 1,5 kilo mąki pszennej- 50 gram drożdży(...)zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °. Po około 20-25 minutach bochenki podwoiły swoją objętość Alicja lekko namoczyła ręce i posmarowała nimi góry chleba, zrobiła nożem wzorki i włożyła na 40 minut do nagrzanego piekarnika , góra-dół.Po tym czasie chlebki były gotowe.Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły.I to cała historia.Po około

Pasje Jolki
Chleb z serem i cebulą 121

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.  źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Słoneczny chleb kukurydziany 151

Chleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki cukru(...)podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka