Dzisiaj kilka słów wstępu. Chleb którym będzie mowa jak i przepis na niego jest dość nietypowy. Możliwe, że niektórzy z was słyszeli o tym wypieku lub zna ten przepis. Występuje on pod kilkoma nazwami – wspomniany wyżej chleb watykański, chlebek szczęścia lub chlebek przyjaźni Amniszów. Przepis jest nietypowy z trzech powodów. Po pierwsze - tak naprawdę nie możemy zacząć sami(...)starte jabłka, ½ startej czekolady. Wymieszać. Piec 45 minut w 180oC Jak widzicie trochę zabawy jest. Pod całym przepisem był jeszcze dopisek który pewnie zdenerwuje nie jednego przeciwnika wszelkich łańcuszków: „Chleb przynosi szczęście rodzinie. Chleb piecze się raz w życiu. Przed zjedzeniem pomyśl życzenie”. Jak napisałem wcześniej, niezależnie jak na to spojrzycie, jeżeli ktoś kiedyś „obdaruje” was zaczynem to spróbujcie
Świat Smakuresztaułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknieciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze.Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie.Trzeba było sobie radzić(...)znalazła w szafkach. A poradziła sobie śpiewająco! KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. /całkowicie autorski;/ na 10-12 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 4 kromki chleba żytniego 2 jajka 200g startego Emmentalera 100g mielonego lnu 2 posiekane pęczki koperku sól, pieprz Gotuję kaszę w lekko osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkiRzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego , naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-) (nie jadamy kupnego pieczywa, ciast, itp.) więc niekiedy mam ochotę i wyłamuję się z tych twardych reguł (nie jadania pszenicy(...)zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy
Smaczne ZdroweUpieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem. Największym problemem jest brak..... czasu, ale warto czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej(...)syropu klonowego 1 łyżeczka soli 5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć) 1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji 1 białko do posmarowania chleba *** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml Przygotowanie Na suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawolno dolewamy wodę z mlekiem i wyrabiamy. Gdy wygarują drożdże wyrabiamy razem z nimi dodając oliwę z oliwek ( zostawiamy kilka kropel ktorę wykorzystamy na wysmarowanie formy i na wierzch chleba) wyrabiamy chleb do momentu odchodzenia ciasta od dłoni. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok 30min. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy robiąc w cieśnie dziurki widelcem na wierzch(...)makiem. Pieczemy w 180 stopniach ja w moim piekarniku piekłam 50min, ale on nie jest wysokiej jakości więc w lepszych po takim czasie możemy mieć wiór, a nie chleb :P Wiec proponuje sprawdzać i piec do uzyskania złotego koloru. Wartości odżywcze: Choć oliwa to tłuszcz w czystej postaci, ale zupełnie niezwykły - smaczny, aromatyczny i zdrowy. Jako że jest
Tanio szybko zdrowopierwszy miałam przyjemność dołączyć do piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Na marzec chleb wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Chleb jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak dobrego rozplanowania pracy w czasie. Moje bochenki popękały, ale to właśnie dlatego, że nie do końca dobrze rozplanowałam dzień w którym go piekłam i chleb dostał
Polska ZupaProsty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać
Moje domowe kucharzenieNagrzej piekarnik do 160 st. C, włącz termoobieg. Lekko natłuść olejem rzepakowym formę do chleba o wymiarach mniej więcej 22x13 cm, a następnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Obierz banany, połam je na kawałki, wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj skórkę z cytryny i esencje waniliową (przepis znajdziesz --> tutaj ). Wymieszaj. W dużej misce obie mąki(...)dużą metalową łyżką, tak żeby składniki jedynie się połączyły. Przełóż masę do formy i wyrównaj górę. Piecz około 45-50 minut, albo do czasu, kiedy patyczek włożony w środek chleba będzie czysty. Po upieczeniu pozostaw w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie poluźnij boki, wyłóż na drucianą podstawkę i pozostaw do wystygnięcia. Ściągnij z chleba papier do pieczenia. Dobrze
Kredowe MenuUwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! "Składniki:szklanka maki pszenno(...)włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy 25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPszenny chleb z prażonym i zmielonym słonecznikiem to 100% satysfakcji.POLECAM!!!- 200 g słonecznika- 500 g mąki- 300 g wody letniej- 15-20 g drożdży- łyżeczka soliSłonecznik upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno.Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól.Wyrób ciasto. Gdy zajdzie(...)minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMISMACZNEGO>CMOK
Pasje Jolkinastępnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min.Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć.Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.Przepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi(...)Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny
Proste PotrawyPiekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka.Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków.Chleb oliwkowy na zakwasie400 g mąki pszennej8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego50 g mąki żytniej chlebowej2 g świeżych drożdży300 ml wody1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli morskiej2 łyżki czarnych oliwek
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrósł jakoś bardzo ale zmieniłam proporcje maki i miałam przygody z prądem o których może kiedyś tu opowiem. Smaczny, lekko gliniasty i bardzo żytni, pachnący prawdziwym razowcem!Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
Dzieje kuchennej Wiewiórynadarzam z dzieleniem się tym z Wami moi Drodzy Czytacze.Zacznę od weekendu i wyjazdu a raczej zaskoczenia jakie mnie tam spotkało. Pyszne zaskoczenia rodem z grilla. O chlebie bazyliowym już Wam kiedyś pisałam. Był niewypałem z racji źle podanych w przepisie proporcji na ciasto ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie(...)powierzchnię ciasto i formujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut
Stare Gary