cyklu Wypiekanie na śniadanie w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle Małgosia, a pochodził on z bloga Bea w kuchni. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody
Kulinarne przygody GatityKilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko przeleżała na półce w kuchennej szafce parę miesięcy, nawet nie dając o sobie znać. Aż tu nagle semolina sama wypadła mi z szafki wprost do rąk, a tego dnia Zorra przysłała zaproszenie do uczestnictwa(...)World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim ten chleb
Grahamka, weka i kajzerkaPieczenia chleba zazdrościłam zawsze. Wydawało mi się, że to jest czynność, której nie da się opanować. Te wszystkie zakwasy, słoiki, pilnowanie godzin i tego, żeby hrabia w słoiku miał dobrze. Tragedia. Momentem przełomowym była wizyta Agaty z bloga www.agatagotuje.pl – przywiozła ona ze sobą chleb upieczony przez siebie. Zeżarliśmy go, to jest odpowiednie słowo, z taką ekstazą, jaka ogarnia nastolatki(...)widok Justina Biebera! Piękny, pachnący bochen. Znienawidziłam Agatę z miejsca, bo nie dość, że fajna to jeszcze piecze genialny chleb. Agata pojechała, zostawiając mnie z postanowieniem, że ja też, natychmiast! Tylko ten cholerny zakwas mnie przerażał. Bo na wszystkich internetach świata straszyli jakie to trudne. Albo umrze, albo spleśnieje, albo się w nim zagnieździ obca cywilizacja. A jak jakimś cudem
ladykitchentemat. Dzisiaj my prowadzimy Wypiekanie. W tym tygodniu będzie więc tradycyjnie, zrobimy powrót do korzeni. I naszych i Wypiekania na śniadanie. Czyli po prostu pieczywo. Będziemy robić mój ulubiony chleb. Wymyśliłem go jakieś 2 miesiące temu i od tego czasu co 2-3 dni gości w naszym domu. Jeszcze nigdy nie piekłem tyle razy tego samego chleba. Właściwie już innych(...)ogóle nie piekę, ten jest dokonały. Przepis jest absolutnie prosty, to zwykły chleb pszenny, ale jego sekret tkwi w naczyniu żeliwnym. To właśnie w nim jest pieczony chleb i to ono nadaje mu smaku, chrupkości i wyglądu. Mam nadzieję, że wszyscy dysponują takim żeliwnym naczyniem :) W ogóle do chleba z garnka żeliwnego przymierzałem się już od miesięcy. Ale za każdym
Marder&Marder ManufactureDługo zastanawiałam się czy dzisiejszy wpis powinien się na blogu pojawić. Chleb, który upiekłam, mimo że smaczny, w żaden sposób nie jest tym co miało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi Drzwiami , uznałam, że jednak efektem się podzielę. Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba(...)duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość wody o ok 1/3. Ciasto można było
Stare Garyrokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć(...)Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu
Kulinarne przygody Gatityrazem chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne! składnikizaczyn 140 g mąki pszenna razowa140 g wody2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe320 g mąki pszennej razowa450 g mąki pszennej chlebowej490 g wody20 g soli270 g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym(...)Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy
Stare GaryJakiś czas temu (w miniony poniedziałek) wspominałam o kuchennym eksperymencie. Otóż, moi drodzy, postanowiłam zabrać się za pieczenie chleba (pierwszy dla C. - coś ostatnio czas tych pierwszych nastał). Jakoś tak - ostatnio zapałałam miłością do domowego pieczywa. Nie, źle to napisałam... Miłością pałam już od dłuższego czasu, ostatnio mam po prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę(...)zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako, że żyłka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChleb z mąki krupczatki...Ze złocistą, chrupiącą skórką.Pełen ziaren. Pełen zdrowia.Polecam! Składniki:600 g mąki krupczatki;2/3 szklanki otręb pszennych;1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika;3 łyżki ziaren siemnienia lnianego;3 łyżki pestek dyni;40 g świeżych drożdży;1 łyżka białego cukru;600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody;1 łyżka soli.Sposób przygotowania:Do miseczki pokruszyć(...)keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać owinięty
Gospodyni MiejskaChleb ma coś w sobie, że mimo że jemy go codziennie nie nudzi się. I tak jest od lat wielu. Ma różne formy i smaki ale w ciąż ma to coś w sobie. Jedyna wadą w tych zwariowanych czasach, że gdzie mamy dostępne wszystko nie mamy podstaw. Dostać prawdziwy chleb pieczony na zakwasie czy zaczynie drożdżowym to prawdziwa zdobycz(...)się wczyta w skład ...lepiej przemilczę ten fakt. Robię różne chleby dla odmiany i chęci nowego smaku zrobiłam wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym. Wykorzystałam do tego ziarna słonecznika, siemienia lnu oraz śruty pszennej grubej. SKŁADNIKI : przepis ogólny porcja na 2 bochenki mąka chlebowa 910 g ziarno słonecznika 100 gziarno siemienia lnu 100 gśruta pszenna gruba 80 g woda
Basia w kuchniChleb pszenno- żytni, tak troszkę dla odmiany (na co dzień pszenicy staramy się unikać). Czasami jednak mam ochotę wyłamać się z twardych reguł, tak było i tym razem. Przepis był na chleb pszenno-żytni więc piekąc go pierwszy raz, tak dla wyczucia konsystencji postanowiłam nie zmieniać rodzaju użytych mąk i tak pokombinowałam już z zakwasem (dostosowałam bowiem ten przepis(...)mój zakwas). Chlebek wyszedł z super chrupiącą skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze. Jest to taki chleb powszedni, jak ten na drożdżach z tą różnicą iż ten jest na zakwasie, więc zdrowszy. Dla osób niedowierzających mocy zakwasu można dodać odrobinę drożdży, dla tych
Smaczne Zdrowebochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę. Wstawiając chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę. Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor. Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania chleba(...)jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.Przepis pochodzi stądPieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber. Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm. Majowa chlebowa Drużyna: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Alutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html Ania http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/ Asia
Proste Potrawycyklu... smaki krajów nordyckich Przepis na ten niezwykle ciekawy chlebek podpatrzyłam na Pracowni Wypieków, gdzie przedstawiany jest jako "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie". Nazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb'. Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam(...)też więcej wody.Ponieważ ten szybki wypiek z zasady miał krótko wyrastać, miąższ ma średniej puszystości i nie wychodzi zbyt wysoki. Ale przez to jest bardziej wilgotny niż typowy chleb drożdżowy. Takie pieczywko dnia codziennego. Ale jaki pyszne! :)Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa
Grunt to przepis!dużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi się, że chleb czasami mi nie wyjdzie tak jak trzeba. Pieczenia chleba do długa szkoła, a moja trwa już pięć lat. Każdy nowy rodzaj chleba wymaga dopracowania, bo chociaż wzoruję się na innych przepisach czy poradach(...)jednak nigdy nie wykorzystuję ich tak do końca w oryginalnej postaci. Pieczenie chleba to sztuka, która w dużej mierze zależy od rodzaju mąki jakiej używamy. Najlepsza jest mąka ta wysokoproteinowa, mielona kamieniem. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna i chociaż mój przepis na chleb w pełni satysfakcjonuje mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb
codojedzeniaMuszę się przyznać, że do tej pory nie piekłam sama chleba, No, chyba, ze "chlebek bananowy", ale to nie to samo ;) Jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło, poza tym na co dzień praktycznie nie jadam pieczywa. Zauważyłam jednak ostatnio, że domowy wypiek chleba staje się modny, Coraz więcej wpisów na ten temat pojawia się na blogach, coraz więcej książek(...)tematyce w ksiegarniach. Ponieważ rok 2015 jest dla mnie rokiem wyzwań i nowych przeżyć, postanowiłam spróbować swoich sił w pieczeniu chleba. Żeby sprawdzić, o co tyle zachodu i czy rzeczywiście warto. Na początek coś łatwego, na drożdżach a nie na zakwasie. "Rodzinny" przepis na chleb z mieszanych mąk z różnymi ziarnami. Najpierw wypiekał go mój Wujek, potem wypiekać zaczęli Rodzice
Zawsze głodna!