chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:43/89)

Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem 82

Czas czytania: 2 min Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna(...)bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem, świeżymi ziołami… nie przesadzę, jak powiem, że jest wspaniała, a kanapki przygotowane na jej bazie to królewska uczta! Print Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bagietki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword słonecznik Prep Time 20 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl
Zakwas domowy na bazie gotowego zakwasu na chleb w proszku 124

zrobić jak nie mamy skąd wziąć takiego zakwasu? Domowy zakwas na chleb. Thermomix przepisy. Podam Wam dzisiaj przepis na zakwas , który po 3 dniach jest mega silnym zakwasem. Na dowód zdjęcie chleba na końcu wpisu. Będac w sklepie wpadł mi w ręce gotowy zakwas na chleb w proszku. Postanowiłam zrobić eksperyment i potraktować ten zakwas jako starter. Składniki na zakwas(...)zadaniem jest teraz zakwas dokarmiać co 12 godzin. Na czym polega dokarmianie zakwasu? Do szklanki dajemy 2 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej i 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Mieszamy dokładnie i taka mieszankę wlewamy do podstawowego zakwasu. Kiedy chcemy upiec chleb obieramy potrzebna ilość zakwasu, resztę zostawiamy i dokarmiany co 12 godzin. Kiedy nie używamy zakwasu, zakręcamy słoik i chowamy

Themo przepisy
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 152

wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio

6niebo
Chleb z kefirem 76

Gotowe w : 2 h   Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona. Właśnie dlatego postanowiłam zaufać własnej intuicji i wykorzystując produkty jakie znalazłam w domu upiec mój własny chleb z kefirem. Po upieczeniu okazało się, że zapach jaki rozchodził się po domu był nieziemski(...)końcu go spróbować. Wreszcie nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie. Składniki 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej) 200 ml. kefiru 200 ml. ciepłej wody 20gr świeżych drożdzy 2 płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 195

przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :) Chleb żytni razowy z ziarnami konopi 375 g aktywnego, żytniego zakwasu 350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 200 g mąki otrębów żytnich 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika(...)przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu

FitKot
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 286

wystarczy upiec chlebek z mąki żytniej i cieszyć się doskonałym chlebem, który nie powinien Ci podnieść bardzo cukru. Ja chleb piekłam trzykrotnie, zawsze mieszając mąki i taki też będzie przepis ode mnie, z wymieszanymi mąkami. Raz piekłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej i z płaskurki (dawna odmiana pszenicy, jeszcze sprzed orkiszu). Drugi raz to mąką żytnia razowa z płaskurką

Mieszam w Garnku
Limpa, skandynawski chleb na melasie czyli Niedzielne Sniadanie odc.78 157

taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący.  Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej(...)ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Jajko mieszamy z kawą i smarujemy nim bochenki. Do piekarnika wstawiamy metalowa miseczkę z wodą. Wstawiamy chleby do pieca. Po 5 minutach ponownie smarujemy mieszanką jajka i kawy. Dopiekamy dalsze 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-orkiszowy 174

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 223

twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika 50 g płatków owsianych(...)pół godziny do wyrośnięcia. 6. Po wyrośnięciu wkładamy blaszkę z ciastem do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia. Chrupiącej skórki Wam życzymy

W kuchni Katie
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 289

pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) dodatkowo u mnie 1/3 szklanki siemienia lnianego i odrobinę siemienia do posypania Do wody dodać zaczyn, wymieszać, dodać resztę składników, miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym

UgotujmyTo.pl
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 168

chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb(...)leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wypiekały: Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Chlebek-pszenny-Idealny… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/rogale…/… Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/chleb… Angelika Kasiak http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/…/szybkie… Bożena

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 239

chleb pieczony w garnku rzymskim Chleb pszenno gryczany z czarnuszką Najłatwiejszy chleb drożdżowy Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Chlebki pita Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Tureckie bajgle – Simit Bułeczki drożdżowe na maślance Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia Chałka z kruszonką Podłużne bułki pszenne Chleb(...)leniwych… i nie tylko Rogale drożdżowe Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej Bułeczki pełnoziarniste Przepis na Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku dodaję do wydarzenia organizowanego przez Ciasto na niedzielę „ Domowe pieczywo wypiekam sam ! ”. Domowe pieczywo wraz ze mna wypiekały: (wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia). Wszystkim uczestniczkom pięknie dziękuję za wspólne, drożdżowe wypiekanie. Wydrukuj przepis The post Rogale drożdżowe

mojewypiekiinietylko
PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 181

jest niesamowity,lekki,wilgotny i bardzo zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki

Mała w garnku miesza
Najlepsze pomysły na fit śniadanie! 218

przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego

Kuchnia Ellie
Domowy chleb pszenno-żytni 161

Moja kolejna wariacja w pieczeniu chleba. Zapraszam po przepis: Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g świeżych drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody keksówka 12x24 Przygotowanie: Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania