chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:43/89)

Sałata z grzankami i grillowanym mięsem 148

macie już plany na Walentynkowy wieczór? "Składniki:jedna mała sałata ozdobna4 pomidorkikromki chleba pszennegoprzyprawa do sałatek2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych2 łyżki mąki pełnoziarnistejlyżeczka mielonej ostrej paprykipieprz, sólSposób przygotowania:Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego talerza wsypujemy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki płatków owsianych, łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz do smaku. Kotlety panierujemy

Słodkie Przyjemności
Rustykalny chleb orkiszowy 140

Rustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam

Ogrodnik w podróży
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 198

Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia - ostatnio stosuję to często. Miałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i taką dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem(...)startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki

Stare Gary
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 170

Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Irański płaski chleb barbari 191

Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)zostawić do wystygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową. Po 6 godzinnej fermentacji przystępujemy do formowania chlebów. Ciasto po 14 godzinach fermentacji (10+4), zostawiłem je jeszcze na 2 godziny zanim przystąpiłem do formowania chlebów Kule ciasta wykładamy na stół obsypany otrębami pszennymi lub mąką pszenną pełnoziarnistą i lekko je spłaszczamy (delikatnie, aby zbytnio nie odgazować ciasta), nadając im jednocześnie kształt prostokąta

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb domowy 137

Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym

Słodkie inspiracje
wegański owsiany chleb 148

jednak nie mamy pewności, czy jest ono dobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest on zdecydowanie zdrowszy! SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych górskich szklanka otrębów owsianych

healthy dreams
ROLADA A'LA PIZZA 127

Rolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej

Kuchnia MagdaLeny
Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki 168

chciałabym wam zaprezentować bardzo fajną mieszankę do wypieku chleba bez mąki z dodatkiem czarnuszki i orkiszu firmy melvit, postanowiłam wypróbować chleb z tej oto mieszanki jednak zmodyfikowałam nieco przepis na opakowaniu.  Skład mieszanki : otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.  Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać

zdrowa vege kuchnia
Prosty chleb na zakwasie 131

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie 6 dni. Chlebuś(...)keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin). Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąc chleb z piekarnika i odstawić

wyzwania kuchenne
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem 72

Czas czytania: 2 min Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna(...)bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem, świeżymi ziołami… nie przesadzę, jak powiem, że jest wspaniała, a kanapki przygotowane na jej bazie to królewska uczta! Print Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Bagietki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword słonecznik Prep Time 20 minutes

SprawdzonaKuchnia.pl
Zakwas domowy na bazie gotowego zakwasu na chleb w proszku 107

zrobić jak nie mamy skąd wziąć takiego zakwasu? Domowy zakwas na chleb. Thermomix przepisy. Podam Wam dzisiaj przepis na zakwas , który po 3 dniach jest mega silnym zakwasem. Na dowód zdjęcie chleba na końcu wpisu. Będac w sklepie wpadł mi w ręce gotowy zakwas na chleb w proszku. Postanowiłam zrobić eksperyment i potraktować ten zakwas jako starter. Składniki na zakwas(...)zadaniem jest teraz zakwas dokarmiać co 12 godzin. Na czym polega dokarmianie zakwasu? Do szklanki dajemy 2 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej i 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Mieszamy dokładnie i taka mieszankę wlewamy do podstawowego zakwasu. Kiedy chcemy upiec chleb obieramy potrzebna ilość zakwasu, resztę zostawiamy i dokarmiany co 12 godzin. Kiedy nie używamy zakwasu, zakręcamy słoik i chowamy

Themo przepisy
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 142

wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki mąk różnych (czyli: biorę wszystkie mąki, jakie akurat mam w domu: pszenne i żytnie, pełnoziarniste, chlebowe i razowe; i mieszam, w różnych proporcjach, jak leci; prawie zawsze tak robię, kiedy piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio

6niebo
Chleb z kefirem 69

Gotowe w : 2 h   Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona. Właśnie dlatego postanowiłam zaufać własnej intuicji i wykorzystując produkty jakie znalazłam w domu upiec mój własny chleb z kefirem. Po upieczeniu okazało się, że zapach jaki rozchodził się po domu był nieziemski(...)końcu go spróbować. Wreszcie nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie. Składniki 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej) 200 ml. kefiru 200 ml. ciepłej wody 20gr świeżych drożdzy 2 płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 177

przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :) Chleb żytni razowy z ziarnami konopi 375 g aktywnego, żytniego zakwasu 350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 200 g mąki otrębów żytnich 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika(...)przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu

FitKot

Proponowane wyszukiwania