chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:47/89)

Maślane ciasto z suszonymi pomidorami 152

cudo. Gdy robiłam rwany chlebek zostało mi masło z pomidorami. Dodałam do niego wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Danie Pieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant Sposób przygotowania Pomidory i bazylię

Kucharzyca
Chlebek bananowy z żurawiną i płatkami owsianymi 137

czasie zmodyfikowałam nieco jego pierwotną wersję znalezioną tutaj oraz zmniejszyłam ilość cukru o połowę, bo przypominał mi bardziej keks niż chleb. I chyba taki mi bardziej odpowiada. W swym składzie zawiera między innymi płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i suszoną żurawinę. Najczęściej jem go sam popijając kawą z mlekiem lub z twarożkiem wiejskim.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 262

też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu:   Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najlepsze bagietki pszenne 156

trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale  ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb bananowo z nasionami chia 168

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb bananowy, nada się jako idealna przekąska do pracy jak i kawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklaka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki cukru 2 jajka

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Chleb z mąką gryczaną 148

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej  3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej- pszennej 1/2 szklanki mąki gryczanej 5 g suchych drożdży 2 płaskie łyżeczki mleka w proszku płaska rozpuszczonego masła 3 łyżki brązowego cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli woda, siemię lniane i żurawina Przygotowanie : Do miski wsypałam kolejno przesiane mąki Dodałam drożdże, cukier, sól, mleko w proszku(...)letniej wody, by ciasto miało konsystencję jak na zdjęciu Całość wyrabiałam około 20 min., przełożyłam do natłuszczonej olejem foremki i pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia Piekłam w automacie do chleba na 12 programie

Proste Potrawy
Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi 99

Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi to prosty przepis na pyszny domowy chleb z najzwyklejszych składników, które zawsze mamy w domu. Pięknie wyrasta, jest mięciutki w środku z wspaniałą chrupiącą skórką. Do jego przygotowania można również wykorzystać świeże drożdże (około 25 g), ale z ich dostępnością w obecnej sytuacji różnie bywa. Ja zrobiłam zapas(...)kilku opakowań drożdży suchych instant, które mają długą datę ważności i mogę piec chleb, kiedy tylko najdzie mnie ochota. https://youtu.be/1kKFtCrnrbE Składniki na jeden bochenek chleba na suchych drożdżach: 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 500) 100 g płatków owsianych (pełnoziarnistych) 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej

e-PrzepisyKulinarne
Chleb z ziarnami konopi 145

Chleb był znany już w czasach starożytnych. W Egipcie powstały pierwsze przepisy na zakwas do wypieku chleba. W Grecji kromki chleba podawano do wszystkich posiłków, a w starożytnym Rzymie piekarnie były bardzo dochodowym biznesem. Pieczenia chleba wcale nie jest trudne, a domowe świeże pieczywo jest najlepsze. Oto przepis na pyszny chleb z nasionami konopi , które smacznie chrupią w trakcie jedzenia(...)Składniki 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml letniej wody + 3 łyżki 1 szklanka ziaren konopi niełuskanych + 2 łyżki 25 g świeżych drożdży 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 1 płaska łyżka soli Do miseczki przekładamy drożdże. Dodajemy 3 łyżki wody i syrop z agawy lub miód. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Miseczkę odstawiamy

My Chcemy Jeść
Domowy chleb z dodatkiem otrąb 207

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia... Bezcenne Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb BIO z samopszy od BioBabalscy 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pełnoziarnisty chlebek bananowy 165

Cześć. Próbowaliście kiedyś chlebka bananowego? Dzisiaj upiekłam go w wersji pełnoziarnistej i jest równie obłędny jak chlebek bananowy z białej mąki, który jest na moim blogu

Moja pasja smaku
Chleb pszenno-żytni. 132

Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży

Moje-pitraszenie
Chleb z cukinią 171

Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii Woda 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem(...)ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić dopiero po 4 godzinach .     /źródło ,,upiecz swój chleb

Anioły w kuchni
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 193

przed Wigilią zamawiamy w sklepie lub piekarni ulubiony chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość(...)rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetkera

Poezja smaku
Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół 146

pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb. Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół Zaczyn 3 łyżki zakwasu, 250g pełnoziarnistej mąki z pszenicy Kamut, 300g wody. Składniki łączymy(...)Można upiec w 2 identycznych dzieląc ciasto na pół. Zapytacie, dlaczego ciasto ma być składane, jeśli jest pieczone w foremce?. Nieważne jest czy pieczemy w foremce czy bez. To chleb z mąki pszennej, ciasto właściwe jest dość luźne i składanie go w trakcie fermentacji wzmacnia jego strukturę. Wstępna fermentacja pozwala również otrzymać chleb dużo lepszy w smaku. Pomimo trzykrotnego składania

Leśny Zakątek
Chleb dyniowy 123

Domowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj

talerz przyjemności
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 167

Składniki 500 ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami

OliveandThyme
Naleśniki na serwatce 172

dużo "dobroci" dla organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda ją wylewać. Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki.    Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski

Gotuj Sam!
Bigos 215

danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos

Kulinarna Pokusa
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 157

godzin.  Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza - chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika). inspiracja Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste

FitKot
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 159

Jestem sztandarowym przykładem niewdzięcznika. Wiem o tym. Ale nawet nie jest mi z tym źle. Krótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania