chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:38/89)

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi 92

pomocą koleżanka Żaneta Czary z mąki  i podsuwa mi świetny pomysł  – chleb na ciemnym piwie z miodem! Ciemne piwo nadaje chlebowi niepowtarzalny aromat i smak, a miąższ wybarwia na złoty kolor.  Nawet jak nie przepadasz za ciemnym piwem, ten chleb polubisz na pewno! Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury(...)pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 60 g wody 60 g mąki chlebowej typ 750 CHLEB cały zakwas 400 g mąki typ 750 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g miodu 350 g ciemnego piwa (u mnie Guinness) 25 g orzechów włoskich grubo posiekanych Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10 – 16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb

Tajemnice Smaku
Chleb pszenny pełnoziarnisty 150

Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody   Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie(...)krótko wyrobić, przełożyć do formy dużej (lub dwóch małych) wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub mąką. Przykryć i odstawić znów do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi objętość. Przed pieczeniem posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka (można posypać słonecznikiem) Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Wersja maszynowa: Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny w kolejności: płynne

Kocham Czekoladę
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 151

siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie. Mamy tutaj dodatek mąki pełnoziarnistej (razowej akurat nie miałam), której ilość spróbuję przy kolejnym wypieku zwiększyć. Nie dodałam również kminku, żeby wyraźniej czuć było smak pomidorów. Chleb był tak kuszący, że niestety nie dotrwaliśmy do etapu, kiedy ostygł, dlatego nie widać na zdjęciach ładnej jego faktury(...)sooolidny bochen prawdziwego, pszennego chleba. Przepis pochodzi z mojego ukochanego bloga: mojewypieki.com Drukuj Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu) 1 łyżka soli 300 g letniej wody (dałam

Mieszam w Garnku
Chleb żytnio-pszenny. 121

Składniki: 500 g mąki żytniej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej 16 g suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Domowy chleb bez wyrabiania,zawsze wychodzi (z mąką pełnoziarnistą) -mój HIT+FILM 191

Witam Kochani, chyba wielu z Was zgodzi się, że domowy chleb, jego zapach rozchodzący się po całym domu to coś najlepszego na świecie :) Dziś właśnie przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na bardzo łatwy i wspaniały chleb. Jest to jeden z moich najlepszych przepisów.  Chleb wychodzi idealny-wyrośnięty, z chrupiącą skórką, sprężysty, długo zachowuje świeżość. Robi się g łatwo(...)soli -1,5 łyżki cukru -50g świeżych drożdży -750ml  ciepłej wody DODATKOWO -trochę mleka do posmarowania chleba -ziarna słonecznika Do miski dajemy drożdże, cukier oraz ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą. Sól oraz olej-wszystko mieszamy chwilę łyżką do połączenia. Ma nam powstać gęste ciasto.  Tak przygotowane ciasto przykrywamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 154

Kolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Kolorowa kuchnia Elki
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 137

Składniki: 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000 2 szklanki mąki pszennej 5-6 łyżek zakwasu żytniego 1 łyżka soli 5 suszonych pomidorów 500ml letniej wody pestki dyni Sposób przygotowania: Obie mąki przesypać do miski, dodać sól. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki. Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie(...)dyni.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 1h. Gdy chleb upiecze się wyciągamy z blaszki i kładziemy na kratkę aby wystygł. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Grecki chleb Daktyla 114

chlebek powinien mieć kształt połączonych ze sobą bułeczek, ale mnie bardziej potrzebny był chleb i z tych składników właśnie upiekłam pyszny bochen. Składniki na bochenek: 350 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, ( mnie mąka pytlowa) 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!) 300 ml ciepłej wody- u mnie 350ml 7 g suchych drożdży łyżeczka soli (lub troszkę więcej) łyżka(...)Cyprze pieczywo, formowane w kształt grubych bułeczek-paluchów. To chlebek mieszany, który zawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie

Proste Potrawy
Domowy chleb na zakwasie 96

ważniejszego niż chleb . Chleb to dla mnie symbol. Dobry, świeży chleb to wspomnienie dzieciństwa. Coś czego nigdy w domu nie powinno zabraknąć. Zapach chleba, chrupiąca skórka, miękki środek – od zawsze marzyłam, żeby taki wypiek wyszedł spod mojej ręki. No i się udało. Podjęłam rękawicę i teraz już (myślę, że chyba już zawsze) pieczenie chleba stało się jednym z elementów(...)całą noc (wtedy chleb ma lepszą strukturę i aromat) . Chleb robię na zakwasie (wszystkie informacje na temat zakwasu znajdziecie w moim wpisie o zakwasie ). Żeby chleb odpowiednio wyrósł zakwas musi być wystarczająco silny, dlatego istotne jest aby (jeśli przechowujecie go w lodówce) był dokarmiony przynajmniej 3-krotnie przed przygotowaniem chleba. chleb Składniki na 2 bochenki chleba Mąka pszenna (tortowa

rabarbarowo
Chleb z pełnego ziarna 180

Tłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto

Lawendowe Niebo
Marcowa Piekarnia Amber - chleb żytni z ziarnami 159

Marcowa Piekarnia Amber , tym razem moja propozycja. Dziękuję Anno! Jest nią chleb z mąki żytniej typu 1150 lub 1400, nazywanej dawniej mąką sitkową. Mąka ta ma szary odcień i jest czymś pośrednim pomiędzy jasną mąka żytnią typu 720, a ciemną pełnoziarnistą(...)typu 2000. Nie jest ona obecnie zbyt popularna i czasem trudno ją dostać. Ja użyłem zamiast niej mieszanki jasnej t 720 z pełnoziarnistą t 2000 w stosunku 2:1, co daje bardzo zbliżony rezultat. Chleb pieczony z takiej mąki łączy w sobie zalety zarówno chleba jasnego, jak i razowego.  Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb miodowy 194

niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 g mąki żytniej typ 720  600 ml ciepłej wody 4 łyżki miodu plus dodatkowa porcja 100 g siemienia lnianego plus dodatkowa porcja(...)Łyżkę miodu wymieszać z odrobiną wody, aby był lekko płynny. Posmarować wierzch bochenka, posypać siemienie i naciąć w romby. Zaparować piekarnik (psikając go wodą ze spryskiwacza). Włożyć chleb i piec 50 minut. 5. Wyjąć chleb z piekarnika i foremki. Odstawić na kratkę do ostudzenia. 6. Czas na degustację- najlepiej smakuje z prawdziwym masłem. Pycha! Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego

Moja Galeria Smaku
Chleb z garnka na zakwasie / Vermont Sourdough Dutch Oven Bread 104

chleba lub bułek. Pszenno-żytni chleb z garnka na zakwasie ma puszyste, delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie duży, wspaniały bochen domowego chleba . Jeśli Wasz garnek żeliwny jest mniejszy, możecie podzielić ciasto na dwa mniejsze bochenki. Taki chleb na zakwasie może też być pieczony na kamieniu do chleba. Pamiętajcie(...)wprawy, poproście o pomoc drugą osobę. Prosty chleb z garnka na zakwasie to pyszny, domowy chleb bez dodatku drożdży . Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się chlebem jak z dobrej piekarni. Polecam, smacznego:) Jeśli macie w domu drożdże i wolicie upiec łatwy i szybki chleb dla początkujących, polecam mój chleb dla leniwych : Przepis na chleb z garnka na zakwasie, składniki: na zaczyn

Lekcje w kuchni
Chleb na zakwasie z ziarnami 135

przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl. otrębów pszennych lub żytnich( albo jeno i drugie) 3/4 szkl. płatków owsianych 3 łyżeczki(...)letniej, przegotowanej wody 2 szkl. wody gazowanej ZAKWAS ! ! ! Powyższe składniki to podstawowa wersja tegoż chleba. Ja w zależności na co mam akurat ochotę dodaję jeszcze: 3/4 szkl. ziaren słonecznika 3/4 szkl. nasion dyni 3/4 szkl. sezamu białego Mąkę przesiewamy przez sito, pozostałe po mące pełnoziarnistej otręby dorzucamy do reszty. Dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy zakwas. Mieszamy. Wlewamy

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania