Łatwy chleb na zakwasie Dziś zapraszam na łatwy chleb na zakwasie. Ten pszenno-żytni, razowy bochenek jest bardzo prosty w przygotowaniu, będzie idealnym wyborem, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać(...)pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych : Łatwy chleb
Lekcje w kuchniautomacie którego używam najczęściej :(Chciałam podjąć wyzwanie i zrobiłam wypiek, którego byłam raczej pewna. Ale Aniu wiem, że nadejdzie taki moment, że upiekę chleb z tang zhong :) Składniki : 1 szklanka maki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka(...)cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple na 15 min. do wyrośnięcia Po tym czasie dosypać po szklance przesianej mąki żytniej i mąki pełnoziarnistej oraz miód- mieszamy i pozostawiamy na godzine w ciepłym
Proste Potrawydomowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego w gębie ! Pumpernikiel na zaczynie Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityPieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam
Wiem co jemupieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się(...)Chleb pszenny z płatkami owsianymi Chleb pszenny z płatkami owsianymi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych
moj przepis naPieczywko upiekło się z twardą, chrupiącą skórką , ale nadal przyjemnie miękkie i wilgotne w środku . Smak wypieku był wielce przyjemny, z naprawdę niewiele wyczuwalnym posmakiem kaszy. Dzięki jej dodatkowi, chleb długo zachowywał świeżość i jedliśmy go z Panem Mężem z wielką ochotą przez kilka kolejnych dni. Patent ten na pewno wejdzie do regularnego repertuaru moich wyczynów chlebowych. Nic się przecież(...)szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 szkl. siemienia lnianego Mąkę pszenną zwykłą przesiać przez sito do dużej miski - w ten sposób ją napowietrzamy i chleb lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, oblać miodem i zalać 1/2 szkl. ciepłej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki z brzegów. Całość odstawić
Grunt to przepis!żeliwnym, tym razem na tapetę trafił chleb pszenno-orkiszowy. W domu zabrakło chleba, więc trzeba było coś upiec. Przepis pochodzi z książki, jak dla mnie genialnej, Kena Forkisha “Mąka, woda, drożdże, sól”. Ponieważ potrzebowałam chleba na kolację, wiadomo było, że chleb musi być w miarę szybki w przygotowaniu. Padło na Sobotni chleb biały. Z modyfikacjami(...)dodałam trochę pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz nieco więcej wody z powodu mąki orkiszowej. No i piekłam chleb z połowy porcji i taką podaję w tym przepisie. Z takiej ilości mąki wychodzi całkiem zacny bochenek chleba, Z tej oryginalnej, dwa bochenki. Ja do pieczenia chleba używam starego garnka żeliwnego. Chyba jest starszy ode mnie. Ale jest niesamowity i do tego
Mieszam w Garnkudość specyficzny, choć jak najbardziej zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie. CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe * dekstroza * drożdże * sól
Zdrowie na języku :PPrzyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry, chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb(...)byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek słonecznika (ja dodałam słonecznik i pestki dyni) 100 g otrębów żytnich 30 g sezamu 350 ml letniej
FitKotjeden z najważniejszych składników, jaki potrzebujemy do wypieku chleba. Dzięki zakwasowi z mąki żytniej upieczesz różnorakie chleby, zarówno biały chleb z mąką pszenną jak i chleb razowy. Do przygotowania zakwasu potrzebujesz kilka minut i dwóch podstawowych składników, później zakwas robi się już praktycznie sam. Zakwas sprawia że upieczony chleb dłużej zachowuje świeżość, jest miękki i sprężysty. Odkąd przygotowałem sama swój(...)Pieczywo Trudność: Łatwe Porcje 1 słoik Przygotowanie 10 min. Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ Do większego wyparzonego wrzącą wodą słoika wsyp pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i wlej pół szklanki letniej
ProstePesto.pljesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego wypieku dodatkiem nasion chia, słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje
Milion Smakówprzepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a co ważne dość długo utrzymuje świeżość. Śmiało może konkurować z pieczywem piekarnianym. Składniki: 20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania(...)się "wzbić"). Jak już to nastąpi - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika, wody, użytych produktów. Po tym czasie pozostawiamy chleb w wyłączonym piecu z uchylonymi drzwiczkami do częściowego wystudzenia. Gotowe. Chleb, choć inny oczywiście - jest równie pyszny jak ten z samych ziaren , o którym pisałam daaawno temu ⏳ Moja Mamusia
Kuchnia po mojemumiałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g(...)pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce. Gdy nasze
healthy dreamsinnym mleku roślinnym. 3. Chleb na sodzie Od wielu lat już piekę chleb na zakwasie, ale od czasu do czasu mam ochotę na chleb, który jest lżejszy, nie trzeba do niego drożdży i pasuje bardziej np. do powideł, dżemów lub tostów. Ten przepis jest szybki, łatwyi bardzo smaczny . Nie trzeba długo czekać, jak w przypadku chleba na zakwasie(...)godzin) i można go upiec krótko przed planowanym posiłkiem z jego wykorzystaniem. Można też modyfikować składniki, np. zamieniłam część mąki pszennej na pełnoziarnistą + płatki owsiane + pestki dyni/słonecznika i chleb wyszedł idealnie. 4. Wegańska czekolada Vivani Dunkle Nougat Dostałam w prezencie kilka razy. Dzięki siostra! Czekolady wegańskie, które próbowałam do tej pory były bardzo gorzkie, ta jest wyjątkowa
Qlinarnie i Qlinarniegdzie eksperymentuje z mąkami. Ja nie jestem bezglutenowcem więc nie muszę uważać na mąki glutenowe i stąd moja zabawa mąkami wszelakimi. Tym razem dołożyłam mąki gryczanej pełnoziarnistej która jest zdrowa i smakuje w chlebie znakomicie. Zachęcam do eksperymentowania i zabawy przy wypiekaniu chleba. Chleb ma miękki miękisz i chrupiącą skórkę, jest wyborny w smaku. Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni
Moje Małe Czarowanie