chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:42/89)

Chleb orkiszowy 145

wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową to koniecznie też oryginalną wersję wypróbuję :)!Chleb orkiszowySkładniki:3 szklanki mąki chlebowej orkiszowej 700 (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)1/4 łyżeczki drożdży instantczubata łyżeczka soli1 1/2 szklanki wodyotręby lub płatki owsiane do podsypaniaWszystkie składniki (mąkę, drożdże, sól i wodę) wymieszać w dużej misce. Przykryć(...)pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec 5-10 minut. Jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony :)! Należy

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z czarnuszką, na zakwasie 187

próżno pytać. Z żytnią wcale nie jest lepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam trochę paproszków dla smaku i urozmaicenia.Zobaczcie też przepis na chleb zwyczajny albo chleb

Smaczna Pyza
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 167

widoku jasnego pszenno-żytniego chleba), to jeszcze ciężki, a wręcz toporny mi się wydawał. Po latach gusta się zmieniają... Do przepisu zaproponowanego przez Marzenę z bloga Zacisze kuchenne , podeszłam z pewnym sceptycyzmem, bo lubię pumpernikiel pachnący przyprawami i ciemny tak, że aż czarny. Upiekłam więc jeden bochenek z połowy poniższych składników, używając mąk pełnoziarnistych, by ciasto było ciemniejsze. Niektórzy dodają(...)piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis. Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 96

Nasz ulubiony, domowy chleb to ten z siemieniem i słonecznikiem na miodzie . Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy dokładnie wymieszać go hakiem miksera lub nawet łyżką, ewentualnie chwilę wyrobić w dłoniach do połączenia składników. Ostatnio nie używam samej białej mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Taki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa(...)cytryny i solą lub domową wędliną . Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu. To co? Robimy? Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie: 400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 550 lub 620) – ok. 2 i 1/2 szklanki 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej

Poezja smaku
Pączki orkiszowe 83

czytania: 3 min Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 159

tego samego chleba, gotowego w kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu i kręciłam, a czas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji i trzeba będzie zrobić kanapki, tylko z czego? Czasu na zrobienie chleba zatem już nie było. Musiały być bułki. Padło na orkisz pełnoziarnisty

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy na drożdżach 309

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić

Stare Gary
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 83

się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania w bochenek i upieczenia. Użyłam(...)przekonam się i dopiszę ;) Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Tajemnice smaku Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka -przepis (przepis skopiowany od Amber) składniki  - chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty) 8 g świeżych drożdży

Stare Gary
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 270

Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli

Grahamka, weka i kajzerka
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 188

pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.  Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią.  Danie jako(...)majonez 2 łyżki koper świeży 1/2 pęczka natka pietruszki świeża posiekana 2 łyżki pieprz do smaku jaja ugotowane na twardo 2 sztuki cebula mała 1/2 sztuki PLACUSZKI mąka pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml. mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml. jajko 1 sztuka olej rzepakowy 2 łyżki sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 218

czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki cukru(...)odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Pieczenie chleba i inne przepis: Chleby

CookYourself
Zawijany chleb o smaku pizzy 164

keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera(...)oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy greckiej do sera feta 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki

Grunt to przepis!
Chleb z jarmużem i serem feta (Pane con cavolo nero e feta) 118

SKŁADNIKI 350 g m ą ki pszennej pełnoziarnistej  3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g naturalnego jogurtu 60 ml oliwy z oliwek 2 jajka 150 g fety 100 g jarmużu już oczyszczonego 2 ząbki czosnku **** INGREDIENTI 350 g di farina tipo 2 3 cucchiaini di lievito per torte salate un pizzico di sale(...)tagliati finemente. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. **** Versate il composto nello stampo (10x25 cm) foderato con carta da forno. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. **** Infornate il pane in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Chleb z San Francisco 134

trio :) Zapraszam zatem! 400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g aktywnego zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki octu balsamicznego mleko do posmarowania chleba Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie(...)całą mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące. Wyrabiamy tak około 10 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik

Marder&Marder Manufacture
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 144

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania