chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:41/89)

Pączki orkiszowe 115

czytania: 3 min Niezawodny i bardzo smaczny przepis na pączki już mam, ale chciałam wypróbować inne ciekawe i sprawdzone przepisy. W książce Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu” znalazłam przepis na pączki z mąki pszennej pełnoziarnistej i postanowiłam wypróbować. Mąkę pszenną pełnoziarnistą zamieniłam na mąkę orkiszową, bo jeśli ma być zdrowiej, to orkisz z pewnością będzie lepszy niż zwykła pszenica

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 193

tego samego chleba, gotowego w kilka godzin już setny raz Kręciłam się tak po domu i kręciłam, a czas leciał i leciał. A tu niedługo pan mąż wróci z pracy a potem nadejdzie czas kolacji i trzeba będzie zrobić kanapki, tylko z czego? Czasu na zrobienie chleba zatem już nie było. Musiały być bułki. Padło na orkisz pełnoziarnisty

Mieszam w Garnku
Chleb orkiszowy na drożdżach 339

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić

Stare Gary
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - lutowa piekarnia 116

się ponownie dołączyć do piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . W lutym Ania wybrała dla nas ciekawy chleb pieczony w garnku żeliwnym-  chleb orkiszowy z dodatkiem kuskusu. Oryginalny przepis znajduje się na blogu From Snuggs Kitchen Chleb zaczęłam szykować późnym wieczorem, po 12 godzinach, czyli następnego dnia ciasto było gotowe do uformowania w bochenek i upieczenia. Użyłam(...)przekonam się i dopiszę ;) Chleb na blogach: Akacjowy blog Dom z mozaikami Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Tajemnice smaku Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka -przepis (przepis skopiowany od Amber) składniki  - chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty) 8 g świeżych drożdży

Stare Gary
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 303

Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym(...)pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli

Grahamka, weka i kajzerka
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 220

pasty, więc aby przywołać wiosnę na moim stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.  Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią.  Danie jako(...)majonez 2 łyżki koper świeży 1/2 pęczka natka pietruszki świeża posiekana 2 łyżki pieprz do smaku jaja ugotowane na twardo 2 sztuki cebula mała 1/2 sztuki PLACUSZKI mąka pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml. mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml. jajko 1 sztuka olej rzepakowy 2 łyżki sól 1 szczypta proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 247

czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g pełnoziarnistej mąki pszennej - 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej - 30g świeżych drożdży lub 2 op drożdży instant - 2 łyżeczki cukru(...)odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeni wyjąć z formy i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Pieczenie chleba i inne przepis: Chleby

CookYourself
Zawijany chleb o smaku pizzy 188

keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera(...)oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka przyprawy greckiej do sera feta 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki

Grunt to przepis!
Chleb z jarmużem i serem feta (Pane con cavolo nero e feta) 157

SKŁADNIKI 350 g m ą ki pszennej pełnoziarnistej  3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250 g naturalnego jogurtu 60 ml oliwy z oliwek 2 jajka 150 g fety 100 g jarmużu już oczyszczonego 2 ząbki czosnku **** INGREDIENTI 350 g di farina tipo 2 3 cucchiaini di lievito per torte salate un pizzico di sale(...)tagliati finemente. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (10x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. **** Versate il composto nello stampo (10x25 cm) foderato con carta da forno. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. **** Infornate il pane in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 35-40 minuti. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Chleb z San Francisco 164

trio :) Zapraszam zatem! 400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g aktywnego zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki octu balsamicznego mleko do posmarowania chleba Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie(...)całą mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące. Wyrabiamy tak około 10 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik

Marder&Marder Manufacture
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 170

Witam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sałata z grzankami i grillowanym mięsem 170

macie już plany na Walentynkowy wieczór? "Składniki:jedna mała sałata ozdobna4 pomidorkikromki chleba pszennegoprzyprawa do sałatek2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych2 łyżki mąki pełnoziarnistejlyżeczka mielonej ostrej paprykipieprz, sólSposób przygotowania:Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego talerza wsypujemy 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, pół szklanki płatków owsianych, łyżeczkę ostrej papryki, sól i pieprz do smaku. Kotlety panierujemy

Słodkie Przyjemności
Rustykalny chleb orkiszowy 173

Rustykalny chleb orkiszowy Czas jesieni , to czas przetworów i pieczenia chleba . W domu zaczynamy przepalać w kominku , a to doskonałe miejsce dla wyrastania pysznego domowego pieczywa . Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam

Ogrodnik w podróży
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 233

Foremki wyłożyłam papierem do pieczenia - ostatnio stosuję to często. Miałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i taką dodałam - było pysznie. Dodałam też sporo kminku. Ale w naszym domu kminek jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem(...)startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn 500g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej  (dałam pełnoziarnistą) 550g wody 20g soli himalajskiej. 1 jabłko do dekoracji. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki

Stare Gary
Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem 197

Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku.Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu.Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!