chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:48/89)

Domowy chleb z dodatkiem otrąb 178

Zapraszam na pyszne, domowe pieczywo. Uwielbiam piec w domu chleb bo wiem, że taki domowy jest dużo zdrowszy od kupnego a dodatkowo ten zapach podczas pieczenia... Bezcenne Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki otrąb BIO z samopszy od BioBabalscy 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pełnoziarnisty chlebek bananowy 146

Cześć. Próbowaliście kiedyś chlebka bananowego? Dzisiaj upiekłam go w wersji pełnoziarnistej i jest równie obłędny jak chlebek bananowy z białej mąki, który jest na moim blogu

Moja pasja smaku
Chleb pszenno-żytni. 122

Składniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży

Moje-pitraszenie
Chleb z cukinią 160

Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii Woda 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem(...)ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić dopiero po 4 godzinach .     /źródło ,,upiecz swój chleb

Anioły w kuchni
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 181

przed Wigilią zamawiamy w sklepie lub piekarni ulubiony chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość(...)rośnięcie i pieczenie, ale zapewniam, że warto. Śliwka nadaje mu takiej cudownej wilgotności, a mak świątecznego charakteru. Kocham domowe pieczywo. Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem: 400 g mąki pszennej (typ 650 lub 750) 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 400 ml lekko ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1 opakowanie drożdży suszonych instant Dr. Oetkera

Poezja smaku
Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół 134

pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb. Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół Zaczyn 3 łyżki zakwasu, 250g pełnoziarnistej mąki z pszenicy Kamut, 300g wody. Składniki łączymy(...)Można upiec w 2 identycznych dzieląc ciasto na pół. Zapytacie, dlaczego ciasto ma być składane, jeśli jest pieczone w foremce?. Nieważne jest czy pieczemy w foremce czy bez. To chleb z mąki pszennej, ciasto właściwe jest dość luźne i składanie go w trakcie fermentacji wzmacnia jego strukturę. Wstępna fermentacja pozwala również otrzymać chleb dużo lepszy w smaku. Pomimo trzykrotnego składania

Leśny Zakątek
Chleb dyniowy 114

Domowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj

talerz przyjemności
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 155

Składniki 500 ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami

OliveandThyme
Naleśniki na serwatce 160

dużo "dobroci" dla organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda ją wylewać. Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki.    Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski

Gotuj Sam!
Bigos 202

danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos

Kulinarna Pokusa
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 146

godzin.  Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza - chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika). inspiracja Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste

FitKot
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 145

Jestem sztandarowym przykładem niewdzięcznika. Wiem o tym. Ale nawet nie jest mi z tym źle. Krótkie włosy mają prawie same zalety. (Tak wiem, pozornie jedno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ulubiony pszenny chleb, z mąką pełnoziarnistą. 157

nasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi.  Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z cukinią i porem 185

miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  180 ml ciepłej wody  3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej

Grunt to przepis!
Pełnoziarnisty chleb graham z ziarnami słonecznika i pestkami dyni na maślance 116

Dziś wykombinowałam taki oto pyszny i zdrowy chleb, który kochają moje córki. Chleb wagowo jest dość ciężki, ale zjecie go z lekkością .Ma w sobie bardzo dużo ziarna. Jest pachnący i aromatyczny. Jedna kromka z czymś pysznym i jesteś syty dość długo. Robiłam chleb w maszynie do wypieku chleba. Nastawiłam maszynę i mogłam zająć się czymś innym. Składniki(...)maślanki 2 -3 łyżki oleju kokosowego 360 g mąki pszennej pełnoziarnistej  TOTA 180 g mąki pszennej graham typ 1850  TOTA łyżka miodu świerkowego 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 1-2 łyżeczki soli torebka suchych drożdży Wszystkie składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania