chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:48/89)

Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 190

nami znajdziecie poniżej przepisu. Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie (wg. J. Hamelmana)Składniki na 2 małe chleby:Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie:Wszystkie składniki płynnego

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 214

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie...Podłużny, złocisty bochenek.Upieczony na bazie mąki żytniej i orkiszowej.I ten zapach pieczonego chleba unoszący się po domu...Poezja smaku i zapachu!Składniki:Zaczyn:100 g aktywnego zakwasu żytniego;200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;100 g letniej wody;Ciasto chlebowe:Cały zaczyn;150 g mąki żytniej (typ 720);350 g mąki pszennej (u mnie(...)ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com.Następnie uformować bochenek (filmik obrazujący formowanie podłużnego bochenka - autor: Piekarnia tatter), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny.Po tym czasie chleb przełożyć

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny bez wyrabiania 175

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego

moj przepis na
Chleb 7 ziaren na zakwasie 101

Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Może zastanawiać Was fakt użycia siedmiu ziaren, ale tak, właśnie tyle rodzajów ziarna znalazło się w środku. Mianowicie do masy używam żyta, pszenicy, sezamu, dyni, słonecznika, siemienia i owsa. Chleb na pierwszy rzut oka może wydawać się czasłochłonny i wymagający od nas dużego nakładu pracy, ale nic mylnego(...)długa keksówka oraz czas. To co, do roboty! Składniki na zakwas: – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm : – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu

Be Fit Be Strong
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 169

ciasto do pizzy z mąką pełnoziarnistą i ziarnami . Ciasto do pizzy rozpłaszczyłam na prostokąt, obsypałam pokrojonymi w kostkę dodatkami, zwinęłam w rulon, a rulon w wieniec. I sami przyznajcie, że wyszedł mi kawał efektownego bochna! :) Wieniec po odstawieniu do wyrośnięcia nieźle się rozrósł, niemal tracąc swój świadczący o wieńcowym rodowodzie pusty środek :P Takim chlebem zrobicie furorę na imprezie(...)Zacznij od przygotowania ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą według tego przepisu opisanego krok po kroku . Swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. Po zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez 2 godziny w temperaturze pokojowej, wstawiłam go do lodówki, a za pieczenie chlebka wzięłam się następnego dnia rano. Oczywiście możesz tez upiec chleb od razu. Jeżeli ciasto było w lodówce, wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z San Francisco na zakwasie 245

apetyczną, chrupiacą skórkę. Pasuje zarówno do dżemow jak i wytrawnych dodatków. Przepis orginalny pochodzi stąd . Prowadzenie chleba mocno skróciłam. Na smaku i wyglądzie nic nie stracił, a jest dużo łatwiejszy do przygotowania. Składniki: 250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie 100 % żytni pełnoziarnisty) 200 g mąki pszennej razowej 400 g mąki pszennej białej ( u mnie 550) pół łyżki cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek bananowy 274

kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii.   Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła

Ciastkozercy
Chleb pszenny na drożdżach 123

dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów i zachciało mi się takiego zupełnie zwykłego. Chociaż gdy już zacząłem robić to zdecydowałem się "zepsuć" jego zwykłość dodając odrobinę mąki pełnoziarnistej. Ale to właśnie dodało mu charakteru. A chrupiąca skórka i domowy wygląd dopełniły całości. Składniki na 2 bochenki(...)mąki pszennej 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 300 ml mleka 300 ml wody 30 g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 10 g drożdży instant Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi 203

naprawdę prosty a do tego szybki w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach. Chleb wyjdzie nawet największemu laikowi kulinarnemu, zachęcam więc do rozpoczęcia swojej przygody z domowym wypiekiem chleba od tego przepisu. Wszak pierwszy dobry chlebek spod własnych rąk, doskonale zachęci Cię do dalszych chlebowych wypieków. Co jest plusem tego chleba? Jest niezwykle prosty do zrobienia. Zrobi go nawet dziecko. Wszystkie(...)chleba wyrabiać, więc nie napracujemy się przy jego robieniu. A zapach przy pieczeniu chleba domowego unoszący się w mieszkaniu, jest po prostu bezcenny. Jeśli boisz się chlebów na zakwasie, a nawet tych na drożdżach, to jest to przepis na chleb właśnie dla Ciebie. Chleb ma fajny miąższ i nawet po 4 dniach nadal jest smaczny. Jeśli lubicie, wierzch chleba możecie

Mieszam w Garnku
Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi. 170

drożdży (piekarskich prasowanych), 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej T650 (chlebowa), 100 g mąki żytniej razowej, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 40 g płatków owsianych błyskawicznych, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, odrobina płatków owsianych błyskawicznych do posypania chleba, Przygotowanie: Przygotować zaczyn z drożdży – połączyć miód z drożdżami, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży

rozgotowana
Chleb bez zagniatania i wyrastania 257

mąki 650  10 dkg mąki orkisozwej 10 dkg mąki żytniej  pełnoziarnistej  2,5 dkg drożdży  0,5 l wody ciepłej  2 łyżki cukru  1 łyżka płaskie soli  2 łyżki octu garść  przyprawa do pieczenia chleba Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować wodą .Piec około

Moje domowe kucharzenie
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 310

odświeżanie zakwasu robię wg. proporcji: 35 g zakwasu 56 g mąka pszenna typ 650  14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas na żurek 191

spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku w butelce. Składniki: 3 łyżki pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 200

utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 385

utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić

CookYourself