chleb stygnie pochylam się nad nim, wącham i słucham… Ten cichy trzask i cudowny zapach to prawdziwa magia…. wącham, słucham i już myślę o pieczeniu kolejnego bochenka. Dla mnie najlepszy chleb pieczony w domu to chleb z gara. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garnku. Taki chleb możemy(...)pieczenie Składniki na 1 bochenek LEVAIN (Zaczyn) 15 g zakwasu 70 g wody 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750 CHLEB cały zaczyn 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g wody 8 g soli Wykonanie LEVAIN (zaczyn) 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy w misce wszystkie składniki na zaczyn
Tajemnice SmakuPrzepyszny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem miodu. Mięsisty, wręcz gliniasty, przypomina (?) żytni. Przepis na chleb gryczany na miodzie: Składniki: 400 g mąki gryczanej (u mnie pełnoziarnista) 200 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki) 50 g drożdży 3 łyżki miodu (dodaję gryczany) 1 łyżka soli 500 ml letniej wody Jak zrobić chleb gryczany na miodzie? Foremkę o wymiarach
Rodzinka w kuchnimąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn po 18 h 150 g woda letnia 6 g sól 15 g miód
Przepisy na domowy ser i chlebbardziej mylnego. Kilka dni i gotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 4 ½ szklanki przegotowanej wody 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4-5 ząbków czosnku Skórka z kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy
Smaki EwyMożecie też poeksperymentować z innymi przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam Was do przepisu na chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek
Smakowity Blog Kulinarnyprostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny
Truskawkowa FiestaJuż na wstępie gwarantuję, że chlebek nie tylko pięknie wygląda i zachwyca nawet największego niejadka do sięgnięcia po kromeczkę ale także bardzo dobrze smakuje. Może
Krakowskie smaki Anikawałek folii aluminiowej Uwaga: dokarmianie zakwasu rób codziennie mniej więcej o tej samej godzinie przez 6 dni! DZIEŃ 1 Uwaga: zakwas na chleb możesz robić zarówno z mąki żytniej typ 750 oraz mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 Mają one jednak nieco inną specyfikę i zostało to uwzględnione w tym poradniku. 50 g mąki żytniej typ 750 lub 50 g mąki(...)zatem moje przepisy na pieczywo na zakwasie . PIERWSZY CHLEB – PRZEPIS NA PSZENNO-ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 2-4 h wyrastanie i około 50 minut pieczenie SKŁADNIKI : – 225 g przygotowanego zakwasu, dokarmionego na 12-18h wcześniej – 350 g mąki żytniej jasnej typ 750 – 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ od 1750 do 2000) – 400 ml wody
nietylkopasta.plnależy do tanich, ale warto ją wprowadzić do swojej diety. U mnie dzisiaj bułki pszenno - orkiszowe. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej, dodałam jogurtu naturalnego, by bułki były bardziej wilgotne i dłużej zachowały świeżość. Dodałam również łyżeczkę przyprawy do chleba (do kupienia chyba już w każdym sklepie) by pieczywo było bardziej aromatyczne. Przepis ze strony Kuchenne Wspomnienia . Polecam(...)Bułki orkiszowe ze słonecznikiem Składniki na 8 bułek: 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 200g mąki pszennej 12g suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy
Smak mojej kuchniChleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista
Przepisy na domowy ser i chlebSkładniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut(...)czasie znowu dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce
Kulinarny Pamiętnikjuż wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi . Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka(...)ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy bochenek chleba, smarujemy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C i pieczemy chleb przez 45 minut. Chlebek możemy umieścić również w keksówce, wtedy
Gotowanie i blogowanieczasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 20 min. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180. Dzięki temu skórka nie będzie twarda. Wyjęty chleb smarujemy masłem lub wodą zawijamy w ściereczkę. Studzimy na kratce. PRZEPIS II - pełnoziarnisty ze słonecznikiem i siemieniem lnianym SKŁADNIKI: 350 g mąki graham (1850) lub razowej (2000) 50 g mąki pszennej(...)lnianego 2 łyżki pestek słonecznika Postępujemy jak w przepisie wyżej. Do zaczynu używamy mąki pszennej 550 lub 650. Pełnoziarnistą mąkę używamy dopiero do właściwego ciasta. Zostawiamy po pół łyżki siemienia i słonecznika i wsypujemy go na górę. Przy pieczeniu tego chleba nie zmniejszamy temperatury do 180, a do końca pieczemy w 200 stopniach. PRZEPIS III - pszenny z oregano, bazylią
Kuchnia od dwojgaChrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!