chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:28/89)

Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 183

najlepszą. Wybrałam najciemniejszy chleb i z tym łupem ucieszona wróciłam do domu. Przekroiłam chleb, żeby zrobić kanapkę i zamiast konkretnego ciemnego chleba moim oczom ukazał się chleb … jasny, zaciągnięty jakąś mąką pełnoziarnistą. Ciemna była jedynie skórka.Nie muszę mówić, jak zła byłam… Wrrrr. Dwie kromki chleba domowego i człowiek jest najedzony. Tego chleba sklepowego mogłam zjeść zdecydowanie więcej(...)lipowy, wielokwiatowy itp. Wymieszałam też tutaj mąkę pszenną z żytnią, przy czym pszenną dałam pełnoziarnistą i chlebową, a żytnią w wersji graham. Jeśli nie macie akurat takich mąk, możecie dodać to co macie – gryczaną, owsianą. Chlebek musi długo wyrastać, jak to chleb na zakwasie, więc nic tu nie przyspieszymy, tym bardziej, że nie dodajemy tutaj grama drożdży. Możemy rozpocząć

Mieszam w Garnku
Chleb z bobem i ryżem pełnoziarnistym 134

Dziś znowu zapraszam do mojej domowej piekarni na chleb z bobem i ryżem 🙂 Tym razem dodatki są raczej niestandardowe, ale moim zdaniem bardzo trafione. Ryż pełnoziarnisty jest może i nietypowym(...)idealnie komponującym się składnikiem ciasta na chleb. Dzięki niemu bowiem pieczywo jest wilgotne, mięsiste i pozostaje świeże przez długi czas. Ten szybki […] Artykuł Chleb z bobem i ryżem pełnoziarnistym pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Prosty chleb ktory zawsze wychodzi 41521

drożdży 150ml wody - ciepła 75ml mleka - ciepłe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO CHLEBOWE: 300g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 1 łyżeczka soli POMADA DO CHLEBA: 75ml wody 1 łyżeczka mąki - czubata szczypta soli Zrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, wkruszyć do niego świeże(...)miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie . Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera

Grunt to przepis!
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

Dawno już chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj, będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania tortu dla

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Młynarza z mąka pełnoziarnistą i kminkiem 165

Nieco odmieniony  Chleb Młynarza . Część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, dodałam też dużo kminku. Piekłam ten chleb już dawno, latem, ale nie było jakoś okazji aby wstawić przepis. Chleb Młynarza to mój pierwszy chleb, który wyrastał w koszyku, może dlatego mam do niego duży sentyment. Obie wersje i ta podstawowa jak i ta z dodatkiem mąki pełnoziarnistej(...)bardzo polecam ! składniki Zaczyn  65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 165 g mąki pszennej chlebowej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g mąki żytniej razowej 250 g wody pół łyżki soli cały zaczyn kminek, u mnie spora łyżka przygotowanie zaczyn Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w robocie na wolnych obrotach

Stare Gary
domowy chlebek irlandzki pełnoziarnisty 95

składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli wykonanie: W dużej misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą z mąką „białą”, sodą, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami. Dodajemy maślankę i przy pomocy(...)papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy tak aby ciasto miało ok 18 cm średnicy. Ostrym nożem głęboko nacinamy krzyżyk. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-45 min. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Chleb 100 % żytni razowy 167

Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu  Adama Piekarza(...)pełnoziarnistej) typ 2000 135 g letniej wody W misce zmieszać półkwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.  namacznka : 100 g pestek słonecznika 225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 240 g ciepłej wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić  w ciepłym miejscu pod przykryciami

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 149

domu jest pieczony raz w tygodniu, receptura jest już wypracowana, eksperymentuję czasami z rodzajami mąki. Ostatnio używam mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850, mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i dodatkowo wykorzystuję otręby żytnie. Tajemnica pieczenia chleba polega na wyhodowaniu dobrego zakwasu, dobraniu odpowiednich rodzajów oraz proporcji mąki w stosunku do dodawanej wody i duże pokłady cierpliwości. Zachęcam do pieczenia chleba, warto(...)zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie: Około 3 -4 godziny przed mieszaniem chleba wyjąć z lodówki zakwas i dokarmić go: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml letniej wody. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić do rośnięcia (podwoi objętość, będą widoczne bąble powietrza). Składniki z I etapu wsypać do dużej miski, dodać zakwas

Kuchcik gotuje
Mąka żytnia – typy i zastosowanie 87

doskonale nadaje się do wypieku chleba, który po upieczeniu jest wyrośnięty i ma gąbczastą strukturę. Mąka żytnia pytlowa Typ 720 stosowana do wypieków żytnich samodzielnie jednak doskonale współpracuje z domieszką innych mąk chlebowych. Mąka żytnia sitkowa Typ 1400 najczęściej stosowana do wyrobu bułek żytnich, rzadziej chleba. Mąka żytnia starogardzka (graham) Typ 1850 mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu dzięki czemu składa(...)się z drobnych cząstek. Stosowana jest do wypieku chleba. Mąka żytnia razowa Typ 2000 jest najzdrowsza spośród mąk razowych. Jest to mąka pełnoziarnista, mielona tylko raz w przeciwieństwie do mąki graham. Jej struktura jest bardziej grudkowa niż innych mąk. Nadaje się do wypieku chleba. Mąka żytnia z pełnego ziarna typ 3000. Jest to mąka najmniej oczyszczona. Zawiera najwięcej związków mineralnych

SmartBake.pl
ZAKWAS ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 167

tych zakwasów jest to iż nie trzeba ich odżywiać na 12 godzin przed planowanym pieczeniem chleba, one są zawsze gotowe do użycia. Po prostu zachciewa mi się dzisiaj upiec chleb, wyjmuję zakwasy z lodówki i za godzinkę mogę już przystąpić do zarabiania ciasta. W lodówce mam zawsze zapas, przynajmniej 2-3 (bywa, że i 6) litrowe słoiki. Można je przechowywać(...)trzecim . Po trzydniowym odżywianiu mam znów gotowy zapas zakwasu, który czwartego dnia rozlewam do słoików i szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce lub dodaję do pieczenia chleba. Uwagi: - Do przygotowania zakwasu używam zawsze mąki pełnoziarnistej - Naczynie, w którym odżywiamy nasz zakwas musi być dość duże, mój zakwas drugiego i trzeciego dnia (tak po ok.5-6h) trochę przyrasta (nie tak bardzo jak żytni

Smaczne Zdrowe
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 167

listopadowj piekarni Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami  wybrała bułki z biboszem. Zainspirowana przepisem Agnieszki z bloga Bochen chleba zachęciła do upieczenia wspaniałych bułek wielu domowych piekarczyków, mnie również. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Lutza  Plötzblog , a bułki tam zaprezentowane wyglądają tak zjawiskowo, że od razu wiedziałam - piekę.  I choć moim daleko do oryginału, bułki bardzo(...)bułki upiekłam z mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej, przepis podaję jednak w oryginalnej wersji. Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, polecam! Składniki : Bibosz  12 g mąki żytniej pełnoziarnistej 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony) 8,5 g soli 80 g wody (100' C) Ciasto właściwe: bibosz (65' C) 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 350 g pszennej 550 20 g pszennego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 152

dodatkiem mąki pełnoziarnistej, no i oczywiście kaszy, mąki, płatków i otrębów gryczanych, które to nadają mu pysznego smaku. Polecam gorąco, ten chleb uzależnia... :-) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki:  -450g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej(...)wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki) - 900g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - 30g ziaren amarantusa (można pominąć) Dodatkowo: - ulubione ziarna: u mnie dynia, siemię lniane i płatki gryczane do posypania chlebów Do misy miksera odważam mąki, dodaję ziarna, sól, otręby, płatki, amarantus (gdy dodajemy), zakwas oraz wodę. Wszystko razem mieszam. Mąka żytnia tak jak orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania. Ja mieszam

Smaczne Zdrowe
Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania 110

Pieczenie chleba często kojarzy się z mozolnym wyrabianiem ciasta, długim czasem oczekiwania na wyrastanie i jakąś tajemną wiedzą, którą trzeba posiadać, żeby wszystko poszło ok :P  A ja mam dla Was bardzo prosty przepis na domowe pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej

HealthyCreations
Chleb miodowy (na zakwasie) 113

aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml letniej wody 4 łyżki miodu wielokwiatowego 100 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: masło i mąka do formy odrobina miodu i wody do wysmarowania chleba siemię lniane do posypania     Przygotowanie:   Ciasto:   Siemię lniane podprażyć na suchej patelni, przestudzić

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb wiejski z otrębami 89

smak, przedłuża również jego świeżość, a to wszystko za sprawą kwaśnego, mocnego zaczynu, który fermentuje ponad 12 godzin. Chleb wiejski z dodatkiem otrąb i mąki pszennej pełnoziarnistej jest niesamowicie smaczny z miękkim środkiem chleba i mnóstwem pięknych dziureczek no i ta wspaniała chrupiąca skórka! Poza dobrym przepisem potrzebny jest jeszcze właśnie garnek żeliwny z pokrywką, który gwarantuje pierwszorzędny wypiek. Wcześniej(...)jest pierwsza klasa! Print Chleb wiejski z otrębami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny, pachnący domowy chleb. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword otręby Prep Time 30 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Skłądniki na poolish 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g wody letniej około

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania