chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:26/89)

Chleb pszenny z ziarnami 114

powinno podwoić swoją objętość. Jak już ciasto wyrośnie i piekarnik się   nagrzeje, wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 godz. Zastanawiam się, czy by nie upiec tego chleba z mąki pełnoziarnistej pszenno-orkiszowo-żytniej Lubelli." I tak właśnie pisze Mortishia. Z moich spostrzeżeń mogę powiedzieć, że ciekawi mnie ten chleb ze względu na proporcje składników. 1 kg mąki

Marder&Marder Manufacture
Pudding jaglany z owocami 156

codziennie jedzenie bez chleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować można modę

Moja smaczna kuchnia
Nocny chleb pełnoziarnisty 168

Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki  rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do zaczynu 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli płatki owsiane do obsypania

Szefowa kuchni
Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze 242

daleka. Dobrze też sprawdzić, czy ciemny kolor chleba to efekt naturalnych składników, czy sztucznego barwienia mąki pszennej karmelem.   2)Pieczywo powinno być ciężkie, przede wszystkim chleb żytni   Produkty pełnoziarniste nie są nigdy pulchne i specjalnie wyrośnięte. Mają raczej strukturę dość zbitą, po uważnym przejrzeniu się widać, że są z nieco grubszej mąki, a przede wszystkim - są cięższe niż

Fit & Healthy Life
CHLEB WIELOZIARNISTY 143

około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 szklanka otrąb żytnich/pszennych/owsianych firmy Kupiec i/lub szklanka płatków np.jęczmiennych lub owsianych

potrawyregionalne
Prosty chleb z siemieniem lnianym 232

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec. Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania. Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe(...)przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Składniki: 7 g drożdży suszonych (1 paczka) 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju białko do posmarowania dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika)   Przygotowanie: Drożdże rozpuścić

Moja Delicja
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 190

burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki   ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy 210

Chleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu(...)kolejne 20 minut.Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi.Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.Olej można zastąpić oliwą

Gospodyni Miejska
Prosty chleb z płatkami owsianymi 118

Prosty chleb na mące pełnoziarnistej pszennej z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym piekę co najmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ jest pyszny i banalnie prosty. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 400g mąki pełnoziarnistej pszennej – 100g płatków owsianych górskich – 320ml ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza) – 1op drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru(...)wyrównać, wierzch posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego Prosty chleb z płatkami owsianymi Prosty chleb z płatkami owsianymi Artykuł Prosty chleb z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 198

Jeden z naszych ulubionych chlebów orkiszowych , tym razem w dwóch mniejszych formach. To chleb z dużą ilością mąki orkiszowej chlebowej, niewielką pełnoziarnistej (to moje małe uzależnienie) i małą ilością mąki żytniej (chlebowej). Gdy komuś nie odpowiada dodatek mąki żytniej, może ją zamienić na orkiszową jasną (chlebową), my lubimy jej dodatek w pieczywie. Ten chleb jest w wersji bez ziaren, idealny(...)dzieci, które za ziarnami raczej nie przepadają lub jako odmiana dla codziennych chlebów z ziarnami (jak u nas) Piekę w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 700g mąki orkiszowej jasnej typ750 (chlebowej) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu (zwykle daję po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki - 26g soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe
Domowy chleb na zakwasie 212

mogę nadziwić się jak wiele wartościowego doświadczenia zdobyłam, a mój przepiśnik urzeczywistnia te słowa deficytem pustych stron... Postanowiłam powoli dzielić się wami tymi najlepszymi... Gotowi upiec prawdziwy chleb od podstaw? :D Chleb. Tak bardzo niedoceniany i tak bardzo hańbiony przez nowoczesną technologię. Ten prawdziwy ma duszę, którą sami tworzycie. Jeśli włożycie w niego serce, cierpliwość i odrobinę pracy nagrodzi(...)wypadku przy użyciu mąk pełnoziarnistych zajmuje to więcej czasu. Jeśli chcecie dodać przyprawy lub ziarna możecie to zrobić teraz! Przekładamy masę do formy i nacinamy mokrym nożem wierzch. Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4-5h ( i znowu: dłużej w wypadku mąk pełnoziarnistych). Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego na 200 stopni piekarnika

Gawron w rosole
Pasta z zielonego groszku 93

feta, jeśli nie macie lub nie lubicie fety, można zastąpić go innym serkiem. Świetny będzie do wiosennej pasty serek kozi lub twarożek śniadaniowy. Kanapki najlepiej smakują przygotowane na chlebie żytnim, bagietkach pełnoziarnistych lub chrupiących tostach. Kanapkę z pastą z zielonego groszku polecam posypać prażonymi ziarenkami słonecznika lub karmelizowanymi orzechami włoskimi. Pasta będzie idealna na śniadanie wielkanocne do kanapek i jajek

SprawdzonaKuchnia.pl
Masz opiekacz do kanapek? Koniecznie spróbuj naszych ulubionych tostów! 157

urządzenie, dzięki któremu w kilka minut możemy przyrządzić ciepły posiłek. Czy wartościowy? Możemy się postarać, żeby właśnie taki był – ponieważ to, co włożymy do środka, nie musi być pszennym chlebem z plasterkiem sera. W naszym błyskawicznym poradniku podpowiadamy, jakie tosty nie tylko zaspokoją nasz apetyt, ale także będą zawierały pożyteczne dla naszego zdrowia składniki. Opiekacz do kanapek czy toster(...)chleb. Tradycyjnie do w opiekaczu do kanapek najlepiej sprawdza się pszenny, biały chleb. Jest on odpowiednio miękki, by przybrał kształt od formy znajdującej się wewnątrz opiekacza. Pieczywo charakteryzuje się też delikatnym smakiem, dzięki czemu na pierwszy plan może wybijać się zawartość przygotowywanego przez nas sandwicha. Jeśli jednak zależy Ci na większej wartości odżywczej sandwicha, zamiast pszennego chleba, zastosuj pieczywo pełnoziarniste

Pasja Smaku
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 168

chleb, woda i mąka bez grama dodatkowego startera zakwasowego i innych wspomagaczy. Już w niecałą dobę możemy poczuć smak chleba bez dodatku drożdży piekarskich. Smak tego chleba może zachęci osoby do zrobienia prawdziwego zakwasu.   Jest to również dobry sposób na wykorzystanie suchego pieczywa, aby ponownie upiec chleb. Oczywiście mam na myśli chleb domowy żytni, razowy, lub pszenny pełnoziarnisty

Leśny Zakątek
Chleb graham na drożdżach 244

zawsze lubiłam grahamki i chleb z mąki Grahama. Takie wypieki są lekko słodkawe chociaż nie muszą mieć w sobie cukru. Domowe bułeczki czy chleb z mąki pełnoziarnistej są jeszcze lepsze niż kupne. I do tego zdrowsze niż pieczone z białej mąki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza