optymistycznie i sielsko, że postanowiłam upiec chleb. Mój pierwszy w życiu chleb. Aby nie skakać od razu na głębokie wody hodowania zakwasu, postawiłam na drożdże instant. Moja propozycja to chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni. Zapraszam do oglądania
DiteczBazarze Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny
les mirabellespyszną mieszankę - cacyki :-) Tzatziki popularnych firm jej nie dorównują. Przedstawiam ją dziś w wersji nietypowej, bo nie jest to wszystkim znany dip a twarożek. Pyszny, pachnący ziołami, na kromce pełnoziarnistego chleba jawi się jako smaczna i zdrowa kolacja. :-) 250g sera twarogowego 1/2 dużego ogórka przyprawa tzatziki, u mnie od Skworcu mleko (do rozrzedzenia twarożku) 1. Twarożek przekładamy do miseczki
Szefowa kuchniBochen ma zwarty miąższ i delikatny posmak rodzynek, może być podawany do miodu, dżemu na śniadanie ale równiez do wędliny z kiełkami czy pomidorem. Zapraszam pieczcie bo warto. Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego Warzywa umyć, pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki Szalotkę drobno posiekać, paprykę i pomidorki również Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę, paprykę i pomidorki - doprawić Nagrzać piekarnik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKOLACJA Mleko i jajko - rozbełtać razem dodać chilli Kromki chleba pełnoziarnistego obtaczamy w jajku z mlekiem. Smażymy do uzyskania chrupiących tostów, dodajemy ulubiony ser i boczek (ja wybrałam boczek duński wędzony z Pekpolu) Podajemy z sałatką :) Zółte i czerwone pomidorki koktajlowe, czerwona cebulka, zielone oliwki i świeża bazylia
ClauditteMissCookingkokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem
W poszukiwaniu inspiracjismakiem, a pond to będą wartościowym i zdrowym posiłkiem. A Wy jakie macie ulubione kombinacje kanapkowe? :P Potrzebujemy: - 50 g chudego twarożku - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - łosoś wędzony - chleb pełnoziarnisty - sałata - szczypiorek - sól - przypawa do kanapek od Ziołowego Zakątka Twarożek mieszamy z przyprawami i jogurtem. Pieczywo podpiekamy w tosterze bądź piekarniku. Smarujemy przygotowanym serkiem i dodajemy pozostałe składniki. Posypujemy
Zdrowie na języku :Pjest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :)Składniki na 2 tosty:2 kromki pełnoziarnistego chleba2 plastry łososia wędzonego1 jajko 2 garści szpinaku2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią2 pomidorki koktajloweodrobina oliwy do smażeniagarść płatków migdałowychsól, pieprzczosnek granulowanykoperek do dekoracjiW tosterze przygotowujemy(...)dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone jajko. Doprawiamy pieprzem. Kroimy 2 plastry sera oraz 2 plastry łososia. Na kromkę chleba dajemy szpinak, następnie połowę sadzonego jajka, plaster sera, plaster łososia oraz pomidorek koktajlowy. dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz koperkiem. do tostów idealna jest szklanka soku pomidorowego :)Rada: uważajcie
Bon Appetit MałgorzatyŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli w środku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby
Bon Appetit Małgorzatygarnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennajednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano
Food Squaremożna zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży
Poezja smakubardzo dobry. Delikatnie słodko-kwaśny, momentami z nutką goryczy. Zapachem uwiódł mnie całkowicie! Zaraz później na łyżeczkę nabrałam dżemu truskawkowego i się zakochałam. Szybko posmarowałam nim kromkę chleba pełnoziarnistego i zjadłam w kilka sekund. Piękny zapach; świetny kolor; wyrazisty, słodki smak. Zdecydowanie bardziej mi smakował, gdyż momentami czułam się jakbym powróciła do dzieciństwa... Podsumowując. Chyba przekonałam się
Czarnawisienkajest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler
Kulinarny karnet Christophera