kokilki. Dodajemy ser i przyprawy, mieszamy. Wbijamy 2 jajka, posypujemy solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i resztą szybki pokrojoną w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy z chlebem pełnoziarnistym posmarowanym masełkiem
W poszukiwaniu inspiracjismakiem, a pond to będą wartościowym i zdrowym posiłkiem. A Wy jakie macie ulubione kombinacje kanapkowe? :P Potrzebujemy: - 50 g chudego twarożku - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - łosoś wędzony - chleb pełnoziarnisty - sałata - szczypiorek - sól - przypawa do kanapek od Ziołowego Zakątka Twarożek mieszamy z przyprawami i jogurtem. Pieczywo podpiekamy w tosterze bądź piekarniku. Smarujemy przygotowanym serkiem i dodajemy pozostałe składniki. Posypujemy
Zdrowie na języku :Pjest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :)Składniki na 2 tosty:2 kromki pełnoziarnistego chleba2 plastry łososia wędzonego1 jajko 2 garści szpinaku2 plastry sera lazurowego z niebieską pleśnią2 pomidorki koktajloweodrobina oliwy do smażeniagarść płatków migdałowychsól, pieprzczosnek granulowanykoperek do dekoracjiW tosterze przygotowujemy(...)dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego. Na innej patelce smażymy sadzone jajko. Doprawiamy pieprzem. Kroimy 2 plastry sera oraz 2 plastry łososia. Na kromkę chleba dajemy szpinak, następnie połowę sadzonego jajka, plaster sera, plaster łososia oraz pomidorek koktajlowy. dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi oraz koperkiem. do tostów idealna jest szklanka soku pomidorowego :)Rada: uważajcie
Bon Appetit MałgorzatyŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli w środku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby
Bon Appetit Małgorzatygarnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennajednym zamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam!Składniki (na 4 porcje):4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego4 jajka z wolnego wybiegu4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej1 pomidorłyżka masłaświeżo zmielony pieprz kolorowysól morska4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanyświeży szczypiorek do posypaniastarty parmezan lub Grana Padano
Food Squaremożna zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży
Poezja smakubardzo dobry. Delikatnie słodko-kwaśny, momentami z nutką goryczy. Zapachem uwiódł mnie całkowicie! Zaraz później na łyżeczkę nabrałam dżemu truskawkowego i się zakochałam. Szybko posmarowałam nim kromkę chleba pełnoziarnistego i zjadłam w kilka sekund. Piękny zapach; świetny kolor; wyrazisty, słodki smak. Zdecydowanie bardziej mi smakował, gdyż momentami czułam się jakbym powróciła do dzieciństwa... Podsumowując. Chyba przekonałam się
Czarnawisienkajest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler
Kulinarny karnet Christopheraróżany, dżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce
Ze smakiem i z pasjązwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Produkty zbożowe Większość wybieranych produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista i w jak najmniej przetworzonej formie. Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili
Chilli Czosnek i Oliwaszynką, na dno układamy ser, potem wybijamy jajko zapiekamy w gorącym piekarniku. Około 5- 7 minut, żółtko ma pozostać płynne, wyjmujemy z pieca, posypujemy szczypiorkiem, podajemy z tostami z pełnoziarnistego chleba. Smacznego
SMYKWKUCHNIŚNIADANIE FIT! Proste, pyszne i energetyczne jajka ekologiczne na miękko. Podane z pełnoziarnistym chlebem i pomidorkiem. JAK UGOTOWAĆ JAJKO NA MIĘKKO Pewnie każdy z Was ma swój sprawdzony sposób, ja jajka gotuje w następujący sposób. Jajka wyjęte z lodówki wkładamy do letniej osolonej wody, i od momentu zagotowania, gotuje 1 min 45 sek. Wtedy wychodzą mi idealne. Jeżeli
SMYKWKUCHNIchlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów
Smaczne Zdrowe