łyżki oleju rzepakowego cebula 2 ząbki czosnku 150ml śmietany 12% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, imbir, papryka słodka Do ozdoby podpieczone na suchej patelni ziarna dyni, grzanki z chleba pełnoziarnistego, rukola i mała papryczka. Sposób przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj
wysmienitysparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przedstawię Wam banalnie prosty przepis na tradycyjne danie kuchni arabskiej – na pastę z cieciorki, czyli popularny humus. Ekspresowy w przygotowaniu, aromatyczny i super smaczny dodatek do pełnoziarnistego chleba żytniego, na który przepis poznaliście w zeszłym tygodniu. Może nawet już zdążyliście upiec ten chlebek ? To przyda Wam się humus. To podstawowy i klasyczny przepis na humus w moim wykonaniu
Dietolognaprawdę dużej ilości warzyw, nabiale (jajka, twarogi, jogurty), strączkach oraz zdrowych tłuszczach z nasion, orzechów czy ryb. Na śniadania jadałam twarożek, jajka, pasty i omlety w towarzystwie chleba pełnoziarnistego, obiad to z reguły kasza, ryż a do tego ryba, strączki lub ciekawie przyrządzone mięso - często z orientalną nutą - co uwielbiam :) Popołudniowe przekąski - ciepła zupa (tajska lub z dyni
Moje Kuchenne Rewelacjeprzed dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku. Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego chleba. Danie świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Smacznego
Health-Fit-Lifeczosnku 1 cebula 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 3 szklanki rosołu drobiowego ( przepis ) 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz kilka kromek pełnoziarnistego chleba Sposób wykonania: W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut
Qchnia po prostugotuję obiadów ;) Ponieważ uważam, że połączenie awokado i jajka to duet doskonały - często kombinuję właśnie z tymi składnikami :) Polecam - pychaaa! SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjepodsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę dodać fasolę, pomidory i koncentrat i przyprawy - dusić pod przykryciem ok 15 min na talerzu można podsypać również natką pietruszki Zajadać z kromką pełnoziarnistego chleba Smacznego
Gotowanie z pasjąSmakowita pasta rybna ze śledzi lub szprotek w sosie pomidorowym, jajek na twardo, żółtego sera, ogórków kiszonych oraz cebuli to idealne smarowidło do świeżego pieczywa, pszennej bagietki lub ciemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone
Smakowite Daniakroimy na drobną kosteczkę. 6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. 7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym i kwaszonym ogórkiem. Pasta z fasoli jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachtego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj
Alutka-Gotujeoliwy. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado 1 łyżka pestek dyni kilka pomidorków koktajlowych 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba na grzanki 1 łyżka przyprawy shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy, sól morska Przygotowanie: Sałatę i pomidorki umyć
Ze smakiem i z pasjąjajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego Warzywa umyć, pomidorki sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki Szalotkę drobno posiekać, paprykę i pomidorki również Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę, paprykę i pomidorki - doprawić Nagrzać piekarnik
Szczęśliwa kuchniaczęściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu majeranek tymianek Włączyć toster i zrobić grzanki W tym czasie do salaterki przełożyć roszponkę Pomidora pokroić
Szczęśliwa kuchniaprzez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas
Kuchnia od dwojga