chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:29/89)

Słodki Chleb Cynamonowy czyli Słodki Czwartek odc.16 i kolejne wspólne pieczenie! 167

odbyło się w ubiegły weekend kolejne wspólne blogowe chlebowe pieczenie! Ależ to emocje! a jakie ciekawe wypieki! Tym razem przepis dotyczył chleba i to słodkiego na dodatek. Pełnoziarnisty, z rodzynkami, cynamonem, trochę bardziej buła niż chleb ale PYSZNY i to najważniejsze :) lekko słodkawy, długo świeży, beżowy, pachnący i jeszcze wiele innych epitetów mi się na język ciśnie :)Przygód

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 202

smaczne, a mamy urozmaicenie. Dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny chlebek, tym razem właśnie bez dodatku ziaren. Duży orkiszowy (jasny), z małym dodatkiem mąki pełnoziarnistej (mój mały nałóg) i mąki żytniej, której dodatek bardzo lubię. Jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży i wilgotny (pomimo braku ziaren). Dla nas chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego(...)możecie posłużyć się równie dobrze tylko jednym, tym którym akurat dysponujecie (na samym żytnim chleby wyrastają dużo szybciej, na samym orkiszowym wyrastają trochę dłużej). Piekę w dużej silikonowej formie, o wym. 30x11cm. Składniki: - 650g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej jasnej typ720 - 300g zakwasu (daję po 150g orkiszowego i żytniego ) - 26 soli himalajskiej

Smaczne Zdrowe
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 89

Naturalne, zdrowe pieczywo Pyszne, pachnące i sycące pieczywo na śniadanie. Brzmi kusząco prawda? To, co najczęściej dostajemy w sklepach, niestety nie umywa się do prawdziwego chleba na zakwasie. Tymczasem produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste są ważnym elementem piramidy żywieniowej. Warto wybrać chleb ciemny z mąki z pełnego przemiału, graham i razowej. Takie pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych(...)które dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki

Kuchcik gotuje
Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 231

doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj wg upodobań, na zdjęciu

Kulinarna Pokusa
Chleb z garnka na maślance 148

eksperymentować i wciąż odkrywam nowe przepisy,które z ogromną ciekawością testuję. Chleb zawsze był dla mnie wyzwaniem i nie zawsze każdy upieczony spełniał moje oczekiwania. Ten mnie urzekł prostotą wykonania, wyglądem i smakiem. Przepis pochodzi z instagrama od @viola_chm  ,ja zmieniłam tylko rodzaj mąki. Gotowy chleb wykonany z przepisu poniżej ważył 1230g,sprężysty w środku,z bardzo chrupiącą(...)skórką. Piekłam go w naczyniu żaroodpornym mimo iż nazwa odnosi się do garnka.  500 g mąki pszennej typ 405 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść siemienia lnianego garść pestek dyni   Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać.  Maślankę

Kolorowa kuchnia Elki
Fit babeczki – idealne przekąski na ciepło 408

kawałki kabanosa,. Moja wersja to wydanie dietetyczne bo ostatnio staram się być fit. Gwarantuję że takie przekąski na ciepło zrobią wrażenie na gościach. Składniki: 8 kromek chleba tostowego (może być pełnoziarnisty) 8 jajek 8 łyżek dodatków (u mnie kurki z cebulką) 2 łyżki klarowanego masła przyprawy (u mnie sól ziołowa, suszony lubczyk) Wykonanie: Blaszkę do wypieku babeczek smarujemy klarowanym masłem

Mama z miasta
Kanapkowa vendetta 200

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Chleb 109

były stracone 4 lata. Na prawdę nie wiem co ja miałam w głowie. Chleb kojarzył mi się z czymś tuczącym i z pustymi kaloriami. A przecież pełnoziarnisty, żytni, razowy czy orkiszowy chleb to pomimo wszystko ważny element naszej diety. Węglowodany to nasza źródło energii! Jest wiele sposobów na wypiekanie domowego pieczywa. Przyznam się od razu, że żaden ze mnie ekspert

rabarbarowo
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 199

żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik(...)używam silikonowych, które tylko delikatnie przesmarowuję olejem kokosowym, formy metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce

Smaczne Zdrowe
Chleb na sodzie z sezamem 88

Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta. W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne(...)chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb nie ma typowego koloru pszennych wypieków. Część mąki pszennej można również zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dodatek sezamu sprawił

Kuchcik gotuje
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 131

ocenie własnych chlebów. Jednak w przypadku tego chleba nie będę skromna i pójdę na całość. Ten chleb zasługuje na medal!!!. Tylko kto mi go przyzna 😃 Z tej ilości mąki i dodatków, otrzymamy 2 podłużne chlebki. Spokojnie możecie je upiec na blasze z piekarnika, albo użyjcie połowy składników. Ciasto do chlebów pieczonych z mąki białej pszennej, orkiszowej czy chleby mieszane pszenno(...)upiec chleb orkiszowy z mąki białej, powinniśmy dodać do wypieku mąkę pszenną chlebową. Chleb z samej mąki orkiszowej co prawda uda się ale końcowy wypiek nie spełni naszych oczekiwań. Chleb może wyglądać na niewyrośnięty. Mąka orkiszowa jest mało wzrostowa i najlepsze efekty, otrzymamy łącząc ze sobą mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Leśny Zakątek
Najprostszy chleb pszenny 123

myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund

Marder&Marder Manufacture
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 138

Nie ma to jak długi weekend. U mnie to aż pięć dni pełnej swobody (nie licząc presji związanej z egzaminem w przyszłym tygodniu). Spacerujemy więc, korzystając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowy chleb dekoracyjny 146

bochenków w kształtną formę liścia przysporzyło mi mnóstwo frajdy. Wyszło, mam nadzieję całkiem nie najgorzej. Do zaczynu dodałam zakwas żytni (tylko taki posiadam) i połączyłam mąkę orkiszową pełnoziarnistą z pszenną chlebową. Chleb orkiszowy posmakował mi bardzo i upiekę go w przyszłości nie jeden raz. Cytuję przepis za Daną i Amber. Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 123

sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach? W blaszce, czy o naturalnym kształcie? Z dodatkami, czy typowy chleb codzienny? Hmm... tyle wariantów do wyboru, na co się tu zdecydować? Stosuję wtedy sprawdzoną metodę "na ślepca" . Nie ma to jak po omacku wybierać składniki, zawsze wpadnie

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania