chleb pelnoziarnisty - 1324 przepisów (strona:29/89)

Kanapkowa vendetta 210

Cóż może być lepszego od talerza smakowitych kanapek zapitych litrami herbaty czy kakao w zimowe śnieżne popołudnie? Kanapki z chleba, bułek,bagietek,pszennych, pełnoziarnistych na zakwasie,z miodem,słonecznikiem, dynią, suszonymi pomidorami... Marginalizowane. Spychane na dół jedzeniowej durszlakowej blogowej hierarchi. Wypowiada się im wojne, ciągle marudzi: znowu kanapki...A przecież kanapki są podstawowym pożywieniem studenta... TOP 10 Kanapki z chleba

Fiolka w kuchni
Chleb 120

były stracone 4 lata. Na prawdę nie wiem co ja miałam w głowie. Chleb kojarzył mi się z czymś tuczącym i z pustymi kaloriami. A przecież pełnoziarnisty, żytni, razowy czy orkiszowy chleb to pomimo wszystko ważny element naszej diety. Węglowodany to nasza źródło energii! Jest wiele sposobów na wypiekanie domowego pieczywa. Przyznam się od razu, że żaden ze mnie ekspert

rabarbarowo
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 215

żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik(...)używam silikonowych, które tylko delikatnie przesmarowuję olejem kokosowym, formy metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce

Smaczne Zdrowe
Chleb na sodzie z sezamem 97

Chleb na sodzie z sezamem to bardzo łatwe do zrobienia pieczywo, które świetnie sprawdza się, gdy są trudne czasy i nie robimy codziennie zakupów. Dobrze zastępuje tradycyjny chleb, chociaż jego struktura jest nieco inna, bardziej zwarta i mniej puszysta. W obecnej sytuacji na pewno większość z Was wychodzi z domu tylko w ostateczności, do pracy, apteki, czy też po niezbędne(...)chleb irlandzki z sodą, ale do niego potrzebna jest maślanka, której niestety nie miałam. Po przemyśleniu sprawy stwierdziłam, że maślankę zastąpię mlekiem i octem jabłkowym, który z doświadczenia wiem, że dobrze aktywuje do działania sodę. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną, dlatego chleb nie ma typowego koloru pszennych wypieków. Część mąki pszennej można również zastąpić mąką pełnoziarnistą. Dodatek sezamu sprawił

Kuchcik gotuje
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 139

ocenie własnych chlebów. Jednak w przypadku tego chleba nie będę skromna i pójdę na całość. Ten chleb zasługuje na medal!!!. Tylko kto mi go przyzna 😃 Z tej ilości mąki i dodatków, otrzymamy 2 podłużne chlebki. Spokojnie możecie je upiec na blasze z piekarnika, albo użyjcie połowy składników. Ciasto do chlebów pieczonych z mąki białej pszennej, orkiszowej czy chleby mieszane pszenno(...)upiec chleb orkiszowy z mąki białej, powinniśmy dodać do wypieku mąkę pszenną chlebową. Chleb z samej mąki orkiszowej co prawda uda się ale końcowy wypiek nie spełni naszych oczekiwań. Chleb może wyglądać na niewyrośnięty. Mąka orkiszowa jest mało wzrostowa i najlepsze efekty, otrzymamy łącząc ze sobą mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Leśny Zakątek
Najprostszy chleb pszenny 134

myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund

Marder&Marder Manufacture
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 147

Nie ma to jak długi weekend. U mnie to aż pięć dni pełnej swobody (nie licząc presji związanej z egzaminem w przyszłym tygodniu). Spacerujemy więc, korzystając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowy chleb dekoracyjny 157

bochenków w kształtną formę liścia przysporzyło mi mnóstwo frajdy. Wyszło, mam nadzieję całkiem nie najgorzej. Do zaczynu dodałam zakwas żytni (tylko taki posiadam) i połączyłam mąkę orkiszową pełnoziarnistą z pszenną chlebową. Chleb orkiszowy posmakował mi bardzo i upiekę go w przyszłości nie jeden raz. Cytuję przepis za Daną i Amber. Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej

Pieguskowa Kuchnia
Chleb z papryką i suszonymi pomidorami 131

sprawdzona i skuteczna metoda losowania składników chlebowych "na ślepca " :)   Jaki tu chleb dziś upiec? Pszenny? Żytni? Pełnoziarnisty? Na zakwasie czy drożdżach? W blaszce, czy o naturalnym kształcie? Z dodatkami, czy typowy chleb codzienny? Hmm... tyle wariantów do wyboru, na co się tu zdecydować? Stosuję wtedy sprawdzoną metodę "na ślepca" . Nie ma to jak po omacku wybierać składniki, zawsze wpadnie

Grunt to przepis!
Prosty chleb pszenny 100

Przepis na prosty chleb pszenny otrzymałam od Koleżanki z pracy. W pierwotnej wersji zawierał on jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. Składniki 200 g mąki pszennej(...)mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 1 / 2 szklanki otrąb pszennych 40 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto

niecodziennikpary
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 193

pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu(...)stary, zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego

Smaczne Zdrowe
Zapiekanko pizza na chlebie tostowym 181

który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty) kilka łyżek ulubionego ketchupu, ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka mozzarelli, ulubione(...)garść kukurydzy,) przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd ) na dnie blaszki układamy chleb tostowy, po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle, całość wstawiamy do piekarnika

Blog kulinarny S9.PL
Chleb dyniowy 155

różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli

My Chcemy Jeść
Zakręcony chleb od Lorraine 134

Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 177

tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Kiedyś piekłam go w garnku żaroodpornym, dzisiejszy upiekłam w garnku żeliwnym, jeden(...)Przy pieczeniu roznosi się niesamowity aromat. Ten chlebek jak na chleby drożdżowe zachowuje wyjątkowo długo świeżość i co istotne na drugi dzień ma nadal chrupiąca skórkę... pychota ;-) Piekłam w garnku owalnym, o wym.30x25cm. Składniki: - 600g mąki orkiszowej typ750 (lub pszennej, choć ja na pszennej nie piekłam) - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 40g świeżych drożdży - 20g soli himalajskiej (lub morskiej) - 600g

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania