chleb na zakwasie - 3801 przepisów (strona:8/254)

Chleb słonecznikowy na żytnim zakwasie wg Hamelmana 128

zdjeciach urodziwy i smakowal wysmienicie.Jedynym problemem bylo dosc klejace ciasto,takze niezbyt komfortowe bylo skladanie ciasta chlebowego.Kolejny smaczny chlebek z dodatkiem lamanego zyta,ktore w polaczeniu z zytnim zakwasem powoduje,ze chleb dlugo pozostaje swiezy. Skladniki na 1 bochenek: maka chlebowa -290 g prazone ziarno slonecznika-90 g woda-210 g drozdze instant-2,5 g sol-10 g syrop(...)ziarna zalac 70 ml wody i odstawic przykryte w miseczce folia spozywcza na noc,lub zalac wrzaca woda krotko przed przygotowaniem chleba ziarno slonecznika uprazyc na patelni do misy miksera wlozyc wszystkie odwazone skladniki z przepisu ,w tym zakwas,namoczone lamane ziarno zyta i przestudzony uprazony slonecznik i mieszac 3 minuty na I predkosci.Wlaczamy II predkosc i mieszamy dalsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni na zakwasie 45

Ciabatta – Chleb pszenno-żytni na zakwasie – Ulubiony chleb pszenny na zakwasiechleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – Bułeczki jogurtowe – Chleb na maślance – Chleb żytnio-pszenny na zakwasie – Bułki poznańskie CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn(...)łyżka aktywnego zakwasu żytniego – 150 g ciepłej wody – 150 g mąki żytniej (750) Te składniki możesz pominąć i wziąć 300-320 g gotowego żytniego zakwasu. Przygotowanie: Składniki dodaj do dużej miski, dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 12 h do wyrastania. Ja robię to wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie chleba. SKŁADNIKI CIASTO

nietylkopasta.pl
Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło 109

Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło Naturalny zakwas do chleba i co z niego wynikło. Oj a wynikło coś pysznego i prostego do przygotowania.   Całkiem niedawno w moje ręce trafił naturalny zakwas do chleba od Piekarni & Cukierni Gronpiek.  Plastikowa butelka taka jak butelka na żurek ale w środku zakwas chlebowy, coś co usiłuję hodować(...)było że sam zakwas trafił w moje ręce to zakwas trafił wraz z kilkoma przepisami na różne rodzaje chleba ( w zależności od użytej mąki ) jest też przepis na chleb na zakwasie z automatu do chleba !    Zakwas w butelce składa się z woda i mąka żytnia .. i koniec etykiety.    Z jednego z dołączonych przepisów zrobiłam chleb jasny

Kuchnia na wzgórzu
Chleb pszenny razowy na zakwasie Hamelman'a 119

razem chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne!  składniki zaczyn   140 g mąki  pszenna razowa 140 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej razowa 450 g mąki pszennej chlebowej 490 g wody 20 g soli(...)razem z papierem  . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi: Piekłam w temperaturze 230 st C Wpis dołączam do styczniowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 107

popuścicie łańcucha i rozpieścicie, to gnojek robi, co chce i ma w dupie wasze uczucia. Siądźcie wygodnie, pogłaskajcie przygotowany słoik i poczytajcie o tym, jak oswoiłam pieczenie chleba na zakwasie żytnim. Znana już Agata osiągnęła tak stan, w którym każdy mój jęk, że nie umiem piec chleba, wzbudzał w niej drgawki. Któregoś dnia, najpewniej szlag ją trafił, bo listonosz objawił(...)twarzy Graya” z rysunkami swojego autorstwa, ale okazało się, że to czynnik motywacyjny, żebym przestała piszczeć, tylko coś z tym zrobiła. Podziałało. Dokarmiłam, wyrósł piękny, upiekłam chleb, zjadłam chleb, przezimował zakwas w lodówce, a potem o nim zapomniałam i umarł. Tu nastąpił atak paniki, bo trzeba było sobie radzić samemu. Kto raz spróbował swojego chleba, ma lekkie opory przed sklepowym

ladykitchen
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 170

trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu)   pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także(...)wyjmujemy. Pozostawiamy na desce do wystudzenia. Ja pozostawiam go tak do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję do papierowej torby i przechowuję w otwartym chlebaku. Polecam również inne chleby na zakwasie: mój ulubiony gryczano-orkiszowy   , ziarno przy ziarnie i pszenno-żytni  . Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zakwas żytni do pieczenia chleba 48

które lubimy najbardziej i do tego nie potrzebujemy specjalnego pieca chlebowego tylko wystarczy zwykły piekarnik a po uzupełnieniu mąki i wody w zakwasie będziemy mogli ponownie upiec swój własny chleb. Zakwas żytni do chleba Składniki: 3x100ml wody 3x80g maki żytniej razowej typ 2000 Zakwas żytni do chleba Przygotowanie: Do co najmniej litrowego słoika wlewamy 100ml wody i dodajemy 80g mąki(...)powyższego słoika 200g zakwasu do wypieku chleba pszenno-żytniego, po czym pozostałą część zakwasu odstawiam do lodówki a kiedy kolejnym razem np. za 2-3 dni chce upiec chleb wyciągam zakwas, dodaję wodę i mąkę w powyższych proporcjach, mieszam i odstawiam miksturę w ciepłe miejsce na 3-4godziny. Po tym czasie zakwas znowu zaczyna pracować i staje się gotowy

Księga-Smaku
Zakwas żytni na chleb 62

Zakwas żytni na chleb powstał z chęci upieczenia domowego pieczywa bez używania drożdży. Wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, potrzeba jedynie trochę cierpliwości i regularności podczas jego przygotowywania. Gotowy zakwas można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie, piekąc w tym czasie wiele smacznych chlebów. Jeżeli będziemy go podkarmiać, to przygotowana w poniższy sposób baza będzie(...)Etap 3: Do słoika wsypać 100 g mąki, wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce (25-30 o C). Zakwas żytni na chleb powinien urosnąć i być kwaśny w smaku. Jeżeli nie użyje się całego zakwasu, przygotowanie nowego rozpoczyna się od razu od etapu 3, wykorzystując to, co zostało w słoiku

niecodziennikpary
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 75

wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory. Przedstawiony chleb jest wspanialy w smaku,ma puszysty miazsz, srednie pory i cudownie chrupiaca skorke.W zaleznosci od skladu nasion i pestek uzytych do wypieku mozemy zmieniac smak chleba.Chlebek swietnie sie formuje.Gdy go raz skosztujecie ,na pewno stanie sie Waszym faworytem. Pszenny zakwas przygotowujemy 12-16 godz wczesniej 42 g maki pszennej(...)dalam 1 lyzeczke suchych) Wykonanie: Dzien wczesniej,najlepiej juz po poludniu nastawic zaczyn pszenny . Skladniki na zakwas dokladnie odwazone wymieszac lyzka,przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godzin. Namaczanke z ziaren mozemy przygotowac poznym wieczorem.Uzywamy ulubionych pestek.W okraglym chlebie uzylam czarnego sezamu i pestek slonecznika,w owalnym bochenku tylko siemienia lnianego. Nastepnego dnia rano wyrosniety zaczyn pszenny,namoczone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas żytni 104

ilością dokarmiać zakwas? U mnie są to 2 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej typ 2000 i dwie łyżki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej). A dokładniej: Mój pozostały (po wypieku chleba) zakwas podzieliłam na dwa słoiki, dokarmiłam, przykryłam folią spożywczą i włożyłam na 3 dni do lodówki. Po trzech dniach wyjęłam słoiki z lodówki, zostawiłam żeby się ogrzały (około dwóch godzin(...)dokarmiłam i włożyłam do lodówki. Zakwas należy dokarmiać najlepiej dwa razy w tygodniu, wtedy możemy mieć pewność, że będzie aktywny. Poniżej zamieszczam link do przepisu na pierwszy chleb na zakwasie: Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie. Mój gotowy zakwas (po pieczeniu chleba i dokarmianiu). Na zdjęciu widać gąbczastą strukturę zakwasu

Passions hobbies life
Zakwas na chleb - żytni. 93

około 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do użycia.  Po każdym dokarmianiu zakwas zwiększa swoją objętość a na wierzchu pojawiają się pęcherzyki powietrza.  Jeżeli pieczecie chleb zakwas trzeba dokarmiać, ilość mąki i wody  musisz uzależnić od tego ile zakwasu potrzebujesz. Możesz dodać po pół szklanki mąki i  wody lub po dwie łyżki, stosuj(...)miarę 1:1. Kiedy nie pieczesz chleba zakwas schowaj do lodówki ( może tam stać nieużywany nawet do dwóch tygodni ). Jeśli chcesz upiec chleb wyjmij go z lodówki odstaw na dwie godziny, następnie dokarm ( ilość mąki i wody dobierz w zależności od tego ile zakwasu masz i ile potrzebujesz, mogą to być po dwie łyżki albo po pół

Jusia gotuje
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 179

siemienia lnianego) - ok.900ml wody (daję źrodlaną) Dodatkowo: - ziarna do posypania: u mnie płatki gryczane, dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych. Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba. W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie(...)okrojeniu boków. Pozostawiamy na desce do wystudzenia. Ja zostawiam chlebki na desce do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek i przechowuję w otwartym chlebaku. Chleby na zakwasie pozostają bardzo długo świeże i każdego dnia smakują inaczej, dla mnie czym starszy tym smaczniejszy... :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zakwas żytni na chleb - Przepis krok po kroku 179

zajęć. Wyhodowanie zakwasu zajmie nam 4 dni, piątego dnia zaczniemy przygotowywać nasz pierwszy chleb. A potem, jeśli wszystko się uda, twoja rodzina nie będzie chciała już jeść innego chleba:) Przygotowanie zakwasu krok  po kroku Dzień pierwszy, godz. 21:00 W dużym szklanym słoiku mieszamy drewnianą łyżką 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej letniej wody(...)właśnie ilość, a resztę dzielimy na trzy części. Dwie przekładamy do małych słoików. Jeden chowamy do lodówki, aby poczekał na kolejne pieczenie- będzie on naszym starterem do przygotowania zakwasu na kolejne chleby. Drugi słoik możesz komuś podarować (koniecznie z instrukcją, co dalej z nim robić), a pozostałą część zostawiamy w słoiku, w którym robił się zakwas i przygotowujemy bazę

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić zakwas na chleb 37

prosty jak budowa cepa. Do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: mąka razowa oraz woda. Przepis jest dziecinnie prosty ale za to wymaga czasu. Zakwas z poniższego przepisu to zakwas pszenny, pierwszy chleb upiekłam z niego po 7 dniach. Ale przez te 7 dni zakwas wymaga tylko tyle uwagi żeby dokarmić go raz dziennie, czyli jakieś 10 min. Jeśli(...)niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas. Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć. W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta. Dzień siódmy Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba. Zakwas jest

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania