chleb na zakwasie - 3801 przepisów (strona:15/254)

Chleb na pszennym zakwasie 44

wciskam ją w różne kąty, a ona dalej rośnie... uznałam to więc za dobry znak, że może z zakwasem też mi się uda?  Ostatni raz piekłam chleb na zakwasie jakieś siedem lat temu. Przeczytałam więc od nowa pół internetu i  lekko przerażona zabrałam się do odmierzania składników, pamiętając o tym, żeby słoik był wyparzony, woda przegotowana i przestudzona(...)początku pracował (mi ruszył ok. piątego dnia dopiero!), pachnie kawasem ale to w końcu zakwas. Dopóki pracuje i nie pleśnieje, powinien być dobry.  Szóstego dnia możemy upiec chleb, ale ponieważ zakwas jest dość młody, wypiek należy wspomóc drożdżami.  Do wypieku potrzeba 100-150 g zakwasu. Jeśli planujemy wypiek w kolejnym dniu, to pozostałą część zakwasu dokarmiamy jak wcześniej

bistro mama
Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie 44

żytniej 300 g maki pszennej 20 g oliwy 300 g wody 1 pełna łyżeczka soli 100 g ziaren słonecznika dodatkowo: woda i ziarna słonecznika do posmarowania wierzchu chleba Chleb na zakwasie Thermomix Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy zakwas i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 2 min/temp 37/obr. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz ziaren słonecznika. Wyrabiamy ciasto czas(...)ziarnami słonecznika. Chleb pieczemy w temp. 200 stopniu przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy. Chleb na zakwasie Thermomix The post Chleb pszenno żytni ze słonecznikiem na zakwasie appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Tartine bread Ch. Robertsona w majowej piekarni 135

tyle pozwoliły, że znów dołączyłam do wspólnego wypiekania w piekarni Amber :) Tym razem wybór padł na chleb pszenny Chada Robertsona. Jeśli dobrze zaplanuje się wypiek, ma się dobry zakwas chleby (mój ma dobrych kilka lat) i nie jest się śpiochem, to wystarczy doba, by go upiec. A warto! Jest pięknie wyrośnięty (strukturą trochę przypomina ciabatę), a w domu unosi się(...)niesamowity zapach. Składniki (na 1 bochenek o masie ok. 0,95 kg): Zaczyn (leaven) 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 107

wymieszaniu takiego zakwasu z wodą, bez dodatku drożdży wyjdzie nam dobry chleb. Sprawdziłam! Mój zakwas suszony obudziłam po 3 miesiącach. Po 32 godzinach mogłam upiec na nim chleb! Czyli zakwas suszony ma trwałość 3 miesiące. Czy dłużej? Trzeba przeprowadzić dalszy eksperyment. Zakwas suszony powinien zacząć fermentować w jak najkrótszym czasie. Myślę, że po miesiącu od ususzenia jego aktywność byłaby dużo(...)coś się stało z naszym lodówkowym zakwasem, co raczej niemożliwe chyba, że wyjeżdżamy na dłużej / okres urlopowy / i nie zapewniamy dokarmiania. Drugi: to smak i zapach upieczonego chleba na takim zakwasie. Muszę tego typu chlebki piec częściej bo ten smak i zapach chleba, to smaki mojego dzieciństwa, którego tak szukałam przez wiele lat. Znalazłam go w chlebie na suszonym zakwasie

Leśny Zakątek
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 130

różnego rodzaju zakwasy które prowadzi się od kilku do kilkunastu dni akurat ten jest 16 dniowy ale opiszę również kilku dniowe w innych wpisach . Przygotowanie jak i pieczenie chleba na zakwasie nie jest wcale trudne , na początku trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie zakwasu – czyli drożdży domowych - ale potem mamy smaczniejszy i zdrowszy chleb niż na tradycyjnych drożdżach . Chleb(...)lodówki i w temperaturze pokojowej pozostawiam na około 3-4h żeby zakwas się obudził . Dokarmiam i odstawiam na około 6h żeby potroił swoją objętość . Z tak dokarmionego zakwasu piekę chleb a resztę do słoika i lodówki na kolejny raz pieczenia lub pozostawiam w temperaturze pokojowej jeżeli na drugi dzień będę go używała :) Jeżeli chcemy to możemy przechowywać tylko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Najlepszy żytni zakwas na chleb 34

publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży w sklepach. Od tego czasu, cały czas podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole(...)zakwas powinien rosnąć. Po dniu 7 : zakwas jest gotowy do pieczenia. Teraz wystarczy dokarmiać zakwas 1 łyżką mąki i 1,5 łyżki wody co 24 godziny. WAŻNE! 1. Co tydzień warto wymienić słoik z zakwasem. 2. Jeżeli na zakwasie pojawi się pleśń – całość wyrzuć. 3. Jeżeli na wierzchu wytrąca się woda – dodawaj więcej mąki. 4. Mąka musi być świeża – zakwas

Be Fit Be Strong
Najlepszy żytni zakwas na chleb 51

racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży(...)sklepach. Od tego czasu, cały czas podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki

Be Fit Be Strong
Chleb na zakwasie z garnka żeliwnego 84

Chleb z garnka żeliwnego na zakwasie pszennym. Chleb pszenno - orkiszowy, lekki puszysty i przepyszny. Chleby na zakwasie charakteryzują się długą świeżością, wyjątkowym smakiem, w dzisiejszych czas kupno takiego prawdziwego chleba jest prawie niemożliwe.  Dlatego kilka miesięcy temu postanowiłam zacząć pracę nad e-bookiem "Domowe wypiekanie", chciałam podzielić się z Wami moimi pomysłami na chleby. Takie prawdziwe, takie o których(...)chyba każdy z nas marzy. Chleby na zakwasie są trochę pracochłonne ale czas przy ich przygotowaniu jest wart każdej jednej minuty! Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zapoznać się z moim e-bookiem, to zachęcam do kupienia w moim sklepie w cenie 25zł. W e-booku znajdziesz przede wszystkim bardzo dużo merytorycznej wiedzy, wskazówki o zakwasie. Przepis na zakwas żytni, pszenny

SMYKWKUCHNI
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 111

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY  J. HAMELMANA   Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki(...)świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-) Polecam Wam! PRZEPIS NA CHLEB NA ZAKWASIE WEDŁUG J. HAMELMANA   zaczyn: - 30g zaczynu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej) -130 g mąki pszennej chlebowej - 90 g wody - 10 g mąki żytniej wykonanie: W/w składniki

SMYKWKUCHNI
Zakwas żytni wg Aleex 93

naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Efektem tej reakcji jest powstanie kwasu mlekowego i kwasu octowego, które są odpowiedzialne za kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest o wiele zdrowsze i lepsze od przygotowywanego przy pomocy drożdży. Zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa. Dzięki substancjom wytwarzanym przez obecne w zakwasie laktobakterie (np. kwas(...)kwas octowy, nadtlenek wodoru, bakteriocyny), bakterie i grzyby groźne dla człowieka nie mogą się rozwijać – nie tolerują takiego kwaśnego odczynu środowiska. Zakwas ułatwia trawienie glutenu. Długi czas wyrastania chleba na zakwasie sprzyja rozkładowi białek zbóż (gluten) do aminokwasów. Badania wykazały, że nawet osoby chore na celiaklię mogą jeść chleb upieczony na zakwasie. Zakwas wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru

W mojej kuchni
Chleb polski 151

Chleb polski... Klasyczny chleb pszenny na zakwasie. Puszysty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem otrębów owsianych. O wspaniałym smaku i zapachu. Polecam! Składniki: 200 g zakwasu żytniego; 550 g mąki pszennej chlebowej (u mnie zwykła - typ 650); 50 g otrębów owsianych(...)łyżka miodu; 1 płaska łyżka soli; 300 g letniej wody; 1/4 łyżeczki drożdży suchych Instant. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, mąkę, otręby owsiane, wodę, miód, sól i drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie

Gospodyni Miejska
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 145

Pszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu(...)bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam dla Was filmik o tym jak zrobić zakwas na chleb, omówiłam w nim wszytko co tylko wiem (filmik był dostępny na Insta stories). Jeśli ktoś z Was ma mimo to pytania odnośnie zakwasu na chleb, to śmiało piszcie. Zachęcam

SMYKWKUCHNI
Zakwas żytni na chleb. 60

chleb i na dniach wstawię przepis. Powiem tylko, że jest przepyszny. Zawsze piekłam chleby na drożdżach i myślałam, że są najlepsze, bo swojskie. To prawda, są pyszne, ale chleb na zakwasie, to po prostu poezja. Postanowiłam, że od teraz, zawsze będę miała w domu zakwas. Moja przygoda z nim, dopiero się zaczyna :) Składniki: mąką żytnia typ 2000 letnia woda Dodatkowo(...)gotowy. Ja dokarmiłam go , jeszcze piątego dnia. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas, do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem, więc rano mogłam już robić chleb. Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można

Agusiowe smakołyki
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 95

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na zakwasie nie wymaga przygotowania zaczynu, wystarczy aktywny zakwas, wyjęty wcześniej z lodówki i dokarmiony na około 12 godzin przed użyciem. Dodatek słodu jęczmiennego lub żytniego nadaje chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa(...)zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 120 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g ziaren słonecznika lub mieszanki ulubionych ziaren 20 g słodu żytniego lub jęczmiennego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM, NA ZAKWASIE 149

słonecznika, to kolejny chlebek na zakwasie. Powstał specjalnie na zaproszenie Zorry z okazji Światowego Dnia Chleba . Pyszny, chrupiący, z delikatnym miąższem, w pełni żytni, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Obok chleba żytniego razowego i w  100% żytniego na pełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich(...)skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiam pod przykryciem do wyrastania. W zależności od "starości zakwasu" może to trwać od 2,5-6h. Czym starszy zakwas, tym chleby dłużej wyrastają, na świeżym wyrastają bardzo szybko. Wyrośnięte chleby wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C , temperaturę zmniejszam od razu po wstawieniu do 200*C i piekę na termoobiegu ok.60

Smaczne Zdrowe