chleb na zakwasie - 3801 przepisów (strona:13/254)

Chleb złocisty bezglutenowy na zakwasie z tartym jabłkiem 193

Jedni z konieczności drudzy  z innych powodów nie jedzą tradycyjnego chleba. Mam nadzieję, że ten przepis posłuży jednym i drugim. . Tarte jabłko, którego często używam do tradycyjnych chlebów na zakwasie, również w chlebie bezglutenowym sprawdziło się doskonale! Na pewno wspomogło fermentację a przy okazji dodało smaku i zapachu. Nawet nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak pyszny! Zakwas(...)tylko zapaloną żarówkę. Ciasto rosło od godz. 14.00 – 20.20 czyli prawie 6,5 godziny. Trudno to nazwać wyrośniętym ciastem! Było napuszone jak pierzynka i nie przypominało mi wyrośniętego chleba na zakwasie :). Zdjęłam folię pozostawiłam foremki z ciastem w piekarniku. Nastawiłam piekarnik do 220st. Z chwilą nagrzania piekarnika do tej temp. wrzucałam kostki lodu na dno piekarnika  / 4-5 sztuk

Leśny Zakątek
Chleb razowy pszenny na zakwasie 40

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać do tego, że domowy chleb jest najlepszy. A gdy jeszcze jest to chleb na zakwasie, to już(...)ogóle będziemy w siódmym niebie.  Rodzajów takiego chleba jest całe mnóstwo, może on być na przykład żytni, orkiszowy, z samopszy czy też tradycyjny pszenny,  ale także możemy mieszać ze sobą te wszystkie mąki. Dziś zapraszam Was po przepis na jeden z prostszych chlebów, czyli chleb razowy pszenny na zakwasie.  Jest pieczony w foremce, więc nie wymaga składania

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami 60

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami Chleb jest pyszny, z wilgotnym miąższem z dodatkiem suszonych pomidorów i nasion słonecznika. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków! Spróbujcie z oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i dodatkowym suszonym pomidorem, smakuje bajecznie! Przepis na chleb na zakwasie jest jak zwykle, prosty i nie wymaga większych umiejętności. Wystarczy(...)pozostałe składniki i upiec. Do „produkcji” tego chleba nie trzeba nawet wyjmować miksera, wystarczy miska i drewniana łyżka. Polecam domowe wypieki, to gwarancja zdrowego jedzenia. Print Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rewelacyjny prosty chleb na zakwasie z pomidorami. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword suszone pomidory, zakwas Prep

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb słonecznikowy na zakwasie 150

Chleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Zapach chleba

Gospodyni Miejska
Chleb na zakwasie z czarnuszką 94

Chleb na zakwasie z gatunku tych, które stają się ulubionymi. Przepis jest bardzo uniwersalny i możecie piec chlebek w zasadzie z każdego typu mąki. My jak zwykle piekliśmy chlebek mieszany – w tym wydaniu pszenno-żytnio-gryczany z dodatkiem czarnuszki. Czarnuszka, przed przeprowadzką do Krakowa nie była mi znana(...)tutaj, korzystam w pełni z jej wspaniałych właściwości. Trafia u nas często to chleba, mięs czy sałatek. Polecam tym, którzy lubią ostrawe czy też wyraziste smaki. Jak to chleb zakwasie tak i ten długo pozostaje świeży, jest mięciutki i naprawdę smaczny. W przepisie na 1 keksówkę mamy 400 gr mąki. Może być tutaj użyta mąka pszenna, orkiszowa, żytnia czy gryczana

Mieszam w Garnku
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 170

przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa to ok.2,5-4h (w zależności od świeżości użytego zakwasu, czym świeższy tym chleby wyrastają szybciej, na starszym zakwasie chleby wyrastają ok.4h, no chyba, że mamy bardzo stary zakwas, wówczas będą rosły nawet i 8h, ale w niczym to nie przeszkadza) Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)drewnianą deskę do odparowania. Zwykle zostawiam chleby na tej desce do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek, które umieszczam w otwartym chlebaku. Taki chleb na zakwasie jest świeży do ostatniej kromki, do ostatniego okruszka. Odkąd zaczęłam sama piec chleby, nie marnuje się u nas pieczywo...My zjadamy chleby do ostatniego kęsa, taki chleb na zakwasie każdego

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy – żytni 42

macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas. Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni . Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny(...)dodatkami wytrawnymi długo zachowuje świeżość! Print Chleb razowy żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pachnący i pyszny chleb żytni! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, zakwas Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients Skaładniki na zaczyn 50 g zakwasu wcześniej dokarmionego

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 105

również dobry sposób na wykorzystanie suchego pieczywa, aby ponownie upiec chleb. Oczywiście mam na myśli chleb domowy żytni, razowy, lub pszenny pełnoziarnisty na zakwasie. Nie wykluczam dobrego chleba na zakwasie, który można kupić. Suszymy kawałek chleba celowo lub używamy resztki pieczywa, którego nie zdążyliśmy zjeść.        Ważne ! Przygotowany zaczyn / zakwas / nie jest na tyle dojrzały(...)pieczeniem ulubionymi ziarnami. Chleb jest delikatny w smaku, z miękkim wyrośniętym miękiszem i cienką skórką. Można upiec w kształcie bułeczek. Potrzebujemy na zaczyn 150g suchego razowca lub żytniego chleba na zakwasie, 300g wody, 100g mąki żytniej razowej. Chleb kroimy albo jeśli jest zbyt suchy cały moczymy w wodzie. Zalewamy chleb letnią wodą w odpowiedniej wielkości miseczce, przykrywamy i pozostawiamy

Leśny Zakątek
Chleb z dynią na zakwasie 126

Tydzień temu piekłam chleb dyniowy na drożdżach. W ten weekend mam więcej czasu, więc upiekłam dyniowy chleb na zakwasie, zwłaszcza że mój zakwas domagał się wykorzystania, bo stał w lodówce bezczynnie od trzech tygodni. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki(...)godzinę i 3 kwadranse. Kroić po schłodzeniu chleba. UWAGA! Chleb nie nadaje się do przechowywania dłużej niż 3 dni ze względu na swoją wilgotność. ------------ Podobne: Chleb marchewkowy na zakwasie Chleb orkiszowy na zakwasie Chleb drożdżowy z dynią i chili

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 111

czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane(...)rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Cytrynowa babka z kolorową posypką Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Zielona babka piaskowa z lukrem Wielkanocna baba drożdżowa

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 284

czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane(...)rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 110

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i sycący, podobnie jak żytnio-gryczany. Chleb przetrwał przez tydzień (!) co raczej nie zdarza się w przypadku chleba kupnego. Z tym nie było najmniejszego problemu. Cały czas być świeży, jak po wyjęciu z piekarnika(...)słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb , mąkę żytnią oraz wodę (etap I) umieść w szklanej misie, dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły i powstała gęsta pasta. Jeśli chcesz robić zakwas na kolejny chleb , odłóż

Moje Qulinaria
Domowy chleb na zakwasie 51

ważniejszego niż chleb . Chleb to dla mnie symbol. Dobry, świeży chleb to wspomnienie dzieciństwa. Coś czego nigdy w domu nie powinno zabraknąć. Zapach chleba, chrupiąca skórka, miękki środek – od zawsze marzyłam, żeby taki wypiek wyszedł spod mojej ręki. No i się udało. Podjęłam rękawicę i teraz już (myślę, że chyba już zawsze) pieczenie chleba stało się jednym z elementów(...)pyszny rezultat w postaci chrupiącego, ciepłego chleba. Przygotować chleb można oczywiście w jeden dzień. Ja jednak jestem zwolennikiem podzielenia przygotowania chleba na dwa dni, zwłaszcza dlatego, że ważny jest proces jego leżakowania, który dobrze żeby trwał całą noc (wtedy chleb ma lepszą strukturę i aromat) . Chleb robię na zakwasie (wszystkie informacje na temat zakwasu znajdziecie w moim wpisie o zakwasie

rabarbarowo
Chleb żytni 100% zakwas 117

ogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko w połowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt dobry przepis zniszczył mój(...)pieczenia. Następnie wlewamy powstałą masę i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja na przykład umieściłam mój chleb w ciepłym piekarniku, zaraz po pieczeniu) na kilka godzin. Wszystko zależy od zakwasu. Chleb może wyrosnąć w 3 godziny, u mnie zazwyczaj było to 10 godzin (odstawiałam chleb na noc). Chleb znacząco wyrośnie. Następnie wkładam chleb do nagrzanego do 230 stopni piekarnika

Mango Papaja
Chleb jak z Altamury - czerwcowa piekarnia 129

czerwcowej piekarni, Amber i  Ela z bloga W poszukiwaniu SlowLife , zaproponowały chleb na zakwasie z semoliny. Ponieważ z czasem u mnie ostatnio krucho, nie podjęłam się hodowania semolinowego zakwasu. Mój chleb piekłam na zakwasie żytnim. Pięknie wyrósł, w piekarniku jednak nieco opadł. Ale i tak chleb polecam, gdyż mimo swojej spłaszczonej formy był bardzo smaczny. I co najważniejsze długo(...)zachowywał świeżość.  Może następnym razem wyhoduję zakwas ;)  Chleb jak z Altamury cytuję za Amber: "na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads” 200 g zakwasu z semoliny* lub pszennego lub żytniego ok. 350 g letniej wody 500 g semoliny ( mąki, nie kaszy sprzedawanej u nas jako kukurydziana) 15 g soli morskiej Wymieszać zakwas z wodą, następnie dodać

Stare Gary