chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:5/261)

Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 144

Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto(...)Moje chleby rosły dłużej niż 2,5 godziny. Piekłam w nieco niższej temperaturze - 230 st.C. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 227

traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed. Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła(...)bochenków w prostokątnych keskówach o długości 26 cm, oraz w dwóch miniforemkach o długości 14 cm. Tyle tytułem wstępu, a teraz...do pieczenia!!! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#24) . Zaczyn: 40 g zakwasu pszennego razowego 180 g mąki pszennej chlebowej 110 g letniej wody Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb mieszany na zakwasie żytnim 149

przepisy na chleby na zakwasie z których piekę na zmianę . Pierwszy, pieczony częściej, to chleb z mąką orkiszową z  tego  przepisu. Drugi to ten mieszany. I jeden i drugi bardzo mi smakują , więc nie mam powodu aby szukać innych przepisów. Przepis na chleb mieszany  ze znakomitej strony o pieczeniu chleba  Moja Piekarnia . Jeżeli ma ktoś(...)pytania dotyczące pieczenia na zakwasie, czy samego zakwasu, tam na pewno znajdzie odpowiedź. Polecam zarówno stronę jak i chleb. składniki 340 g zakwasu żytniego 190g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas) 120g mąki pszennej typ 550 120g mąki pszennej o wyższym typie około 240 g letniej wody około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) ewentualnie przyprawy

Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 155

chyba trochę zbyt zbity. Ale to oczywiście może być wina moja a nie przepisu. Mimo wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn   180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody(...)Smacznego! Uwagi: Pominęłam drożdże, pierwsza fermentacja trwała 2.5 godziny. W koszyczkach chlebki rosły też znacznie dłużej.  Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb na młodym zakwasie 132

drożdżami, dodajemy wodę. Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól. Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik

Pasje Jolki
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką 201

Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g  aktywnego zakwasu

Monia miesza i gotuje
Pszenny chleb na zakwasie z kabanosami 164

Zapraszam na kolejny pyszny chlebek na zakwasie, tym razem z mięsną wkładką. Kroimy kromkę i już mamy gotową kanapeczkę, wystarczy posmarować masełkiem a do tego polecam

Monia miesza i gotuje
CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku 416

czasu piec domowy chleb na żurku? Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić chleb na żurku?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Przygotowanie chleba na zakwasie z żurku(...)type": "Question", "name": "Ile czasu piec domowy chleb na żurku?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk. " } } ] } Chleb na żurku – PROSTY PRZEPIS Chleb na zakwasie z żurku Via Gusto Przepis na pyszny domowy

Via Gusto
Żytni zakwas na chleb 152

Żytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości!  Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas

Moje Qulinaria
Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) 184

życzę ! Dom pachnący chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic  nie szkodzi, że chleb na zakwasie wymaga czasu, cierpliwości... Tutaj żaden pośpiech nie jest wskazany, w dzisiejszym świecie to trudna sprawa, ale daję radę :-). To mój ulubiony pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko(...)mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "Chleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny na zakwasie 100

masłem (wyrób własny tzn kuzyna). Korzystaliśmy z: Moja Piekarnia – pierwszy chleb oraz Weekendowa Piekarnia po godzinach. Do wypieku chleba użyliśmy (proporcje na dwa bochenki): – 800/900 g mąki pszennej (typ 650 lub wyższy) – 600-650g zakwas pszenny (oczywiście odpowiednio przygotowany, można to opisać) – ok. 300-400 wody (trzeba wyczuć, jeżeli ciasto będzie za suche wtedy chleb(...)minut 1kg – 60 minut 10 minut – 230 stopni 10 minut – 200 stopni 35/40 minut – 180 stopni Na razie hodowanie zakwasu mnie ominęło, bo dostałam od kuzyna. Jednakże o tym jak wszystko przygotować przeczytacie w powyższych linkach. My dokarmialiśmy zakwas w dwóch etapach (chyba z czystego lenistwa), ale jego ilość była wystarczająca

Szybko Tanio Smacznie
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 201

wyczucia konsystencji postanowiłam nie zmieniać rodzaju użytych mąk i tak pokombinowałam już z zakwasem (dostosowałam bowiem ten przepis pod mój zakwas). Chlebek wyszedł z super chrupiącą skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze. Jest to taki chleb powszedni, jak ten na drożdżach(...)dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa, posypanie i odstawienie do wyrośnięcia. Chleby z dodatkiem drożdży odstawiamy na ok.1-2h aż ciasto nam ładnie wyrośnie. Chleby na samym zakwasie odstawiamy pod przykryciem na czas trochę dłuższy, tak by ładnie wyrosły i dopiero wówczas wsuwamy je do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230*C ok.15 minut, następnie temperaturę

Smaczne Zdrowe
Chleb oliwkowy na zakwasie 181

Piekłam go już kilka razy i będę piekła często. Będzie to nasza domowa klasyka. Wilgotny, kwaskowy, wytrawny i niezbyt trudny w przygotowaniu :) znaleziony w Pracowni Wypieków. Chleb oliwkowy na zakwasie 400 g mąki pszennej8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego50 g mąki żytniej chlebowej2 g świeżych drożdży300 ml wody 1 łyżka oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli morskiej2 łyżki czarnych oliwek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy na zakwasie 160

chleb znalazłam u Mirabbelki . Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Chleb razowy na zakwasie Składniki: Zaczyn 0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody ok. 1 szklanki letniej wody 2 szklanki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1,5-2 szklanki wody(...)minimum 3-4 godz. Po tym czasie, ewentulanie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego. Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka

Kulinarne przygody Gatity
Wiejski chleb francuski na zakwasie 187

cyklu   Wypiekanie na śniadanie   w ten weekend zmierzyłyśmy się francuskim wiejskim chlebem na zakwasie. Przepis wybrała dla nas jak zwykle  Małgosia , a pochodził on z bloga  Bea w kuchni . W oryginalnym przepisie była mąka pszenna i żytnia; żytnią zastąpiłam mąką orkiszową 2000. Chleb mimo, że długo się(...)prawidłowym wyrośnięciem udał się doskonale. Jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, kojarzy mi się z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na  zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody

Kulinarne przygody Gatity