chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:21/261)

Akademia CookUp - Chleb pszenny 218

chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam się zastanawiać nad tym co wiem, a czego jeszcze chciałabym się nauczyć i dowiedzieć! W planie zajęć było przygotowanie chleba pszennego na zakwasie. Czekał na nas wielki gar pełen cudownych bąbelków pszennego zakwasu, a obok niego stały słoiczki, do którego na końcu zajęć był włożony i powędrował(...)nami do domu! Prowadzący wprowadził nas w zakwasowy świat i opowiadał co powinniśmy robić, aby dobrze zadbać o naszego nowego przyjaciela! :) Zajęcia zaczęliśmy od tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się do kolejnego etapu! Musieliśmy ciasto

Plate of Joy
CHLEB RAZOWY Z SAMOPSZY 114

mąki razowej z samopszy typ2000 - 250-300g zakwasu orkiszowego lub po połowie zakwasu orkiszowego i zakwasu żytniego   (wyjęte z lodówki min. 1-2h wcześniej) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 960g wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników. Nigdy nie wyrabiam swoich chlebów. Mieszam tylko chwilę i to drewnianą łyżką(...)jest od rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wyrasta szybciej, na samym orkiszowym zdecydowanie dłużej, ok. 6-7h. Gdy mamy zakwas, który długo stoi w lodówce bez dokarmiania, czas też się wydłuży, ale wyrośnie)  wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 220*C, od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy chleby ok. 60-65 minut

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi 223

dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty w bawełniana lub lnianą szmatkę zachowuje świeżość przez tydzień, a mój rekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest(...)deser, bo jest lekko słodkawy. Składniki na duży okrągły bochenek lub średniej wielkości keksówkę: 350 g zakwasu żytniego -przepis na zrobienie zakwasu znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 600 g mąki białej mąki pszennej 400 ml przegotowanej letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce połącz mąkę, wodę

greenscarf
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 96

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam(...)Smacznego :) * Ja na drugie rośnięcie , wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe

Moja Książka Kucharska
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 230

wstępie autor przybliża nam historię piekarni rodzinnej, prowadzonej aktualnie przez jego kuzyna.  Dalej następuje podział na rozdziały: Rozdział I Teoria. Rozdział II Zakwas i pieczywo na zakwasie. Rozdział III Drożdże i chleby na drożdżach. Rozdział IV Bułki i płaskie chleby. Rozdział V Potrawy z chlebem i do chleba. Pierwszy rozdział zawiera bardzo wiele przydatnych informacji, które na zawsze zmienią(...)przychodzi pora na upieczenie pierwszego chleba. Tutaj również przepis i wszystkie wskazówki są napisane jasno, krok po kroku. A końcowym rezultatem jest nieziemski zapach w domu i pierwszy chleb na zakwasie. Upieczenie kolejnych chlebów jest coraz łatwiejsze, bo nie tylko nabieramy wprawy, ale również nasz zakwas staje się dojrzalszy. Poniżej prezentuje kilka zdjęć upieczonych przeze mnie chlebów na zakwasie. Niektóre

Passions hobbies life
Zakwas żytni do wypieku chleba i pieczywa 100

sprężysty. Odkąd przygotowałem sama swój pierwszy zakwas, ciągle gości on w mojej lodówce. Drukuj Zakwas żytni chlebowy 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Trudność: Łatwe Porcje 1 słoik Przygotowanie 10 min. Zakwas żytni z dwóch podstawowych składników. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy składnik do wypieku swojskiego chleba. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej(...)Recipe","name":"Zakwas \u017cytni chlebowy","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/zakwas-zytni.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/zakwas-zytni-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/zakwas-zytni-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/zakwas-zytni-480x270.jpg"],"description":"Zakwas \u017cytni z dw\u00f3ch podstawowych sk\u0142adnik\u00f3w. Zakwas do wypieku pieczywa na zakwasie, podstawowy sk\u0142adnik do wypieku swojskiego chleba.","keywords":["m\u0105ka

ProstePesto.pl
Mieszany chleb na miodzie i zakwasie z oliwkami 154

temu. Przy okazji ostatnich upałów przypomniał mi się ubiegłoroczny urlop, mijane wtedy gaje oliwne i śródziemnomorski klimat. W ten sposób powstał mi w głowie nowy pomysł na chleb na zakwasie w połączeniu ze smakiem polskiego miodu. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 240 g aktywnego zakwasu żytniego ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas(...)godziny. Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. ----- Podobne: Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami Tartine bread Ch. Robertsona Chleb z oliwkami na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy na zakwasie III 144

naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie(...)kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom) na blogu Moje TworyPrzetwory - zdecydowanie polecam zapoznanie się z nim, fajne przepisy można tam podpatrzeć, dobre źródło inspiracji. Dodam też, że za mąkę orkiszową dziękuję Gdańskim Młynom . To już kolejna ich mąka, której używam i jeszcze mnie nie zawiedli

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na jabłkowym zakwasie 153

same jabłka w zupełności wystarczą. Przyrządzenie tego chleba jest nieco pracochłonne i wymaga zaplanowania. Oczywiście trzeba przyrządzić zakwas, który wymaga dojrzewania przez 3 dni. Poza tym na chleb żytni na jabłkowym zakwasie składa się rozczyn, który również wymaga dojrzewania aczkolwiek tylko jednodniowego. Mimo wszystko są to nieskomplikowane kroki(...)Wystarczy jedynie dodawać składniki dzień po dniu, mieszać i ponownie odstawiać w ciepłe miejsce. Lubię przyrządzać zakwas latem. Jest wtedy ciepło i zakwas pięknie “łapie kwas”. Chleb żytni na zakwasie potrzebuje również długiego czasu na wyrośnięcie, więc pieczenie na zakwasie latem to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że chleb na pewno się uda! Chleb żytni Składniki: 2 bochenki

codojedzenia
Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie) 214

popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku. Garnek do pieczenia chleba musi być w całości wykonany z żeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań, musi być(...)gorącego garnka na pewno się nie przyklei, a po upieczeniu bochenek wyjmujemy obracając garnek do góry nogami tzn dnem;) Wielbicielom domowego pieczywa polecam gorąco taką metodę pieczenia chleba. Składniki: Zakwas: 50 g startera zakwasu  (jak przygotować zakwas?) 200 g mąki żytniej typ 2000 200 ml wody Ciasto na chleb: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej

Smakowity Blog Kulinarny
Pszenno-żytnie bułki z płatkami owsianymi i miodem na zakwasie pszennym 133

miałem spać do południa, nie? Yhmm... Zamiast spania zrobiłem te właśnie tytułowe bułki, potem razowy chleb z pestkami słonecznika (też na zakwasie), zaraz za nim poszedł biały chleb na zakwasie pszennym, biały chleb na zakwasie żytnim, a na koniec dość prosty chleb żytni z żurawiną, również na zakwasie. Godzina była jeszcze dość młoda więc nastawiłem jeszcze syrop z pędów sosny

Marder&Marder Manufacture
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 198

dodatkiem pełnoziarnistej, to taki mój mały nałóg... Dla mnie ten chleb jest wręcz bajeczny, dla moich domowników również, ostatnio bywa u nas b.często. Jak wszystkie chleby na zakwasie b.długo zachowuje świeżość, w moim odczuciu chleby na zakwasie nie starzeją się nigdy, one tylko każdego dnia smakują inaczej. Jak dla mnie czym starszy tym smaczniejszy, b.lubimy już taki stary(...)zeschnięty, wręcz twardy, który aż trudno pokroić, w nim jest cały smak... Odkąd piekę chleby na zakwasie, pieczywo się u nas nie marnuje, zjadamy do ostatniego okruszka. Piekę w dwóch silikonowych formach o wym. 24x8cm Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej typ720 - 300g zakwasu (najczęściej daję po 150g żytniego i 150g orkiszowego , ale bywa

Smaczne Zdrowe
Chleb graham 132

będę się rozpisywać o cudownym zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu go upieczcie!   Jeśli Wasza przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie dopireo się zaczyna, spróbujcie dodać do niego 1 łyżeczkę (płaską) suchych drożdży.   Składniki 200g zakwasu żytniego 400g mąki graham typ 1850 100g mąki żytniej typ 720 400ml wody(...)chleb wyrósł. Pieczemy w 200C przez ok. 45-50 minut. Uwaga! Nie wkładamy niewyrośniętego ciasta do piekarnika. Jeżeli jeszcze nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie, możesz dodać do w/w składników 1 płaską łyżeczkę suchych drożdży. Artykuł Chleb graham pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zakwas na chleb. 151

Ostatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny włożę go do pieca, już nie mogę się doczekać aż się upiecze :) Najpierw jednak należy zrobić zakwas i o tym właśnie będzie poniżej. Pamiętam, że babcia robiła zakwas i piekła chleb, niestety nie pamiętam żadnych proporcji(...)koleżanka, która poinstruowała mnie co i jak. To co, ma ktoś ochotę zjeść za 4-5 dni kromkę świeżego chleba z masłem? Jeśli tak, to zaczynamy! Składniki na zakwas na chleb: mąka (u mnie żytnia, ale może być również pszenna) letnia woda, u mnie źródlana, przegotowana      Zaczynamy od przygotowania naczynia. Może to być duży słoik

Rozpustne gotowanie
Pszenno-żytni chleb z cebulą i natką pietruszki 130

użyłem mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 2000 - jak zawsze się nie zawiodłem, kolejny udany wypiek. Ich mąki naprawdę są dobre. Jak to zawsze bywa z chlebami na zakwasie trochę roboty z tym było, ale opłaciło się. Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 180 g mąki żytniej typ 2000 180 g wody Ciasto(...)wody 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki maku do ciasta + 2 łyżeczki maku do posypania chleba Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin przed użyciem. Robimy więc zaczyn (to znaczy mieszamy łyżką przez minutę, czy dwie wszystkie składniki) i odstawiamy go na 8 godzin. Po tym czasie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania