chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:25/261)

Zakwas chlebowy 105

roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały do moich(...)trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest w stanie przetrwać nawet 1,5 miesiąca w nieotwieranej lodówce. ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie ciasto na chleb amarantusowo-żołędziowy na zakwasie Jak widać wyżej kolor ciasta jest różny w zależności od zastosowanych dodatków. Kiedyś ze swoimi podopiecznymi zrobiłam eksperyment - upiekliśmy dwa chleby: jeden na świeżym

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy na zakwasie 131

zmian. Głównie zwiększałam proporcje, żeby upiec od razu dwa chleby, dodawałam mąki razowej, żeby chleby były zdrowsze i zawsze wprowadzałam do swoich przepisów ziarna. Niestety kiedy postanowiłam upiec chleb orkiszowy na zakwasie, to okazało się, że takiego nie ma w żadnej z posiadanych przeze mnie książek, zaś przepisy wyszukane w internecie nie spodobały mi się. Postanowiłam więc stworzyć swój własny(...)formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI Na zakwas orkiszowy 80 g zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 250 ml wody (przegotowanej) Na chleby 600 g zakwasu orkiszowego 600 g mąki orkiszowej graham typ 1850 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 20 g soli 500 ml wody (przegotowanej) 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik

Passions hobbies life
ZAKWAS ŻYTNI & CHLEB 100% ŻYTNI 148

szczerze mówiąc bałam się że nie wyjdzie, ale jego smak zdecydowanie przerósł moje oczekiwania! Chlebek został upieczony wczoraj wieczorem, a połowa już zniknęła! Zapraszam po przepis na zakwas, a następnie chleb, naprawdę warto go upiec! Ale pamiętacie - jeśli już raz upieczecie swój własny chleb, będziecie chcieli mieć go cały czas! :) ZAKWAS ŻYTNI przepis z tego bloga // ok. 500g zakwasu ~mąka(...)dniu 2. Piątego dnia powinniśmy otrzymać ok. 500g gotowego zakwasu. Odłożyć do wyparzonego słoiczka ok. 50-100g zakwasu i wstawić do lodówki - to będzie baza na zakwas do następnego chleba :) CHLEB 100% ŻYTNI przepis z tego bloga // bochenek o dł. 30cm ~ok. 500g zakwasu żytniego (u mnie 420g) ~500g mąki żytniej (najlepiej tej z której robiony był zakwas

chili & sugar
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 131

orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce wymieszać mąki, sól i zakwas. Dolać sok z buraka(...)odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu. ----- Podobne: Chleb z burakiem na zakwasie Buraki z papryką na zimę Chleb marchwiowy na zakwasie Okładka "Drogi do domu" Gabrieli Gargaś od dawna mnie kusiła :) I choć książka jest pełna smutku, to odnaleźć w niej można również optymizm, radość i słońce, które tryskają

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas z buraków na barszcz 554

zakwasie. Zakwas z buraków na barszcz robi się podobnie jak ten na żurek. Jest to bardzo proste: wystarczy zalać obrane buraczki słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis(...)litrów lekko ciepłej wody dodajemy sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy całym płynem buraki – muszą być przykryte. Kładziemy do środka niewielki kawałek skórki lub piętki chleba na zakwasie – powinien być również przykryty wodą, jeśli wystaje może spleśnieć i zepsuć zakwas. Przykrywamy słoik dwukrotnie złożoną gazą, bawełnianą ściereczką lub papierową serwetką i nakładamy gumkę recepturkę – zakwas musi

Poezja smaku
prosty chleb... na zakwasie 113

Chleb Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta, Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa(...)miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły. Leopold Staff Świeżutki, o chrupiącej skórce, przepięknie pachnący chlebem i zakwasem… Składniki 500 g aktywnego zakwasu 400 g mąki razowej orkiszowej 400g mąki pszennej typ 650 750 --- 800ml letniej przegotowanej wody 1 – 1 1/2 łyżki soli 3/4 szkl pestek dyni

w mojej kuchni
Chleb na zakwasie żytnim z suszonymi śliwkami. 101

Chleb na zakwasie żytnim. Domowy chleb pszenny z suszonymi śliwkami na zakwasie żytnim, to kolejna pozycja, jaką możesz znaleźć w moim e-booku pt. Domowe Pieczywo. Chleb niesamowicie puszysty, z cienką chrupiącą skórką, idealny do kanapek na słodko, jak i na wytrawnie. Prosty do zrobienia i przepyszny. Ten i wiele innych chlebów znajdziesz w moim e-booku DOMOWE PIECZYWO

SMYKWKUCHNI
Zakwas żytni razowy 156

Zakwas przede wszystkim do chlebów żytnich, w tym, a może głównie, razowych. Na przykład typu Borodinsky lub Rossisky. Zakwas jest wyjątkowej mocy, potrafi bardzo wyraźnie pracować nawet w lodówce. Trzeba go pilnować, aby nie uciekł ze słoika ;-)  ... Procedura przygotowania tego zakwasu została opracowana, a może raczej przywieziona z chlebowej podróży po Rosji, przez Brytyjczyka Andrew Whitley'a , który(...)dodając identyczną ilość mąki żytniej razowej i wody letniej, co najmniej po 50 g. Aby go użyć, należy go stopniowo powiększać aż do ilości potrzebnej do wyrobu chleba. Zakwas należy wyjąć z lodówki, odżywić i przechowywać w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin przed użyciem go do wypieku kolejnego chleba. przepis zaczerpnięty z książki Elaboracion artesanal del pan - Linda

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 197

ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba. Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami(...)moczenia dodałam mąkę owsianą, nasiona chia... ... 70 ml wody i zakwas. Całość dokładnie wymieszałam łyżką. Masa na chleb będzie mokra, ale bardziej sucha niż w przypadków innych moich chlebów na zakwasie Foremkę o wymiarach 12cm x 20cm wysmarowałam masłem klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko

Szczęśliwa kuchnia
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 197

ZAKWAS IM STARSZY TYM BARDZIEJ AKTYWNY, DZIĘKI CZEMU CHLEB SZYBCIEJ ROŚNIE.  Dlatego u mnie, 2 godziny, to czas optymalny na wyrośnięcie chleba. Jeśli marzycie o upieczeniu chlebie na zakwasie na święta, to jeszcze zdążycie go wstawić i uaktywnić. Przepis  na zakwas chlebowy żytni  ⇦ tutaj. Chleb zawiera suszone jabłka. Takie jabłka również możecie zrobić sami(...)moczenia dodałam mąkę owsianą, nasiona chia... ... 70 ml wody i zakwas. Całość dokładnie wymieszałam łyżką. Masa na chleb będzie mokra, ale bardziej sucha niż w przypadków innych moich chlebów na zakwasie Foremkę o wymiarach 12cm x 20cm wysmarowałam masłem klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak zrobić własny zakwas 74

dzień i dalej Od tego momentu dokarmiamy zakwas co 12 godzin proporcjami: 50 g zakwasu, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki pełnoziarnistej i 100 g wody. Obserwujemy zakwas. W momencie kiedy regularnie będziemy obserwować jego wzrost i spadek aktywności zakwas jest gotowy do użycia. Jak dalej dokarmiać zakwas? Kiedy karmić zakwas? Jak dostosować schemat do godzin pracy(...)zakwasu, ale go na chwilę „hibernuję”. Poniżej zamieszczam mój grafik dokarmiania, który często stosuję: Poniedziałek zakwas jest w lodówce Wtorek zakwas jest w lodówce Środa zakwas jest w lodówce Czwartek wyjmuję zakwas po pracy, a wieczorem (ok. 21) dokarmiam Piątek rano przed wyjściem do pracy i wieczorem dokarmiam zakwas* Sobota z dojrzałego zakwasu nastawiam ciasto na chleb, dokarmiam

rabarbarowo
Najprostszy chleb nocny na zakwasie 94

Przygotowywałam zakwas na chleb już kilka razy z różnym skutkiem. Czasami zalewał mi sobą kuchenkę, taki był wesoły i ciekawy świata, a czasami umierał cichutko w kuchennym kącie. Jednak po wielu próbach oswajania się z życiem w słoiku, dokarmiania, odstawiania, kładzenia spać do chłodu, aby poczekał na następne wypiekanie i za każdym razem, kiedy udało nam się współpracować, efekt był(...)zapach, który otula, jak najmilszy kocyk i daje niesamowite w swej prostocie poczucie spokoju i ukojenia ♥ Dlatego dziś śpieszę podzielić się z Wami przepisem na najłatwiejszy chleb na zakwasie, jaki robiłam i który udaje się za każdym razem. Wpadłam na niego podczas czytania książki Hygge po polsku, Izy Wojnowskiej i z racji tego, że przepis jest po prostu niesamowicie banalny

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 107

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa(...)Kucharskiego , a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Bardzo lubię siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym według

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 100

sobie stała, aż prawie skończyła jej się ważność... Jako, że nie mam doświadczenia w chlebach pszennych, poszperałam na szybko jak robią, to inni. Na bazie kilku filmików i moich wcześniejszych doświadczeń z chlebem orkiszowym, stworzyłam swój pierwszy pszenny chleb na żytnim zakwasie. Miał być pieczony na szamocie, ale jakoś nie mogłam się zdecydować czy zostawić go na samym szamocie(...)mieszamy i odstawiamy, do podwojenia objętości. Można odżywić zakwas kolejny raz, wówczas przekładamy część zakwasu do innego słoika i umieszczamy w lodówce, a to co zostanie, ok. 100g, odżywiamy kolejny raz 100g mąki i 100g (do 110g) wody. dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy zakwas podwoi objętość można go użyć do przygotowania chleba.  Ja tak właśnie zrobiłam. Fermentoliza: W misie

Smaczne Zdrowe