chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:22/261)

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 231

osób na diecie bezglutenowej, ten chleb jest pyszny, że zdrowy nie muszę chyba wspominać... :-) Z podanych składnikach wychodzą dwa chlebki w formach o wym.23x8cm. Ci, którzy pieką chleby na zakwasie, z uzyskaniem własnego zakwasu bezglutenowego nie będą mieli najmniejszego problemu, przygotowywałam go tak samo jak zakwas żytni , czy zakwas orkiszowy , tzn. 3-4 łyżki mąki ryżowej i gryczanej (łącznie(...)uzyskamy aktywny zakwas. Codziennie zakwas dokarmiamy mąką i dolewamy wodę. Cały proces trwa 5 dni. Szóstego dnia możemy przystępować do pieczenia chleba. No i jeszcze jedna cenna uwaga, chleby na zakwasie bezglutenowym wyrastają zdecydowanie dłużej, u mnie od 10-15h. Taka już ich natura. Składniki: - 250g mąki ryżowej - 250g mąki gryczanej - 250g mąki jaglanej - 150g mąki teff (miłka abisyńska

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 119

przepis na ----> CHLEB Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie - przepis: Składniki: (na dwie keksówki długości ok. 20 cm) Zakwas: 60 g startera zakwasu (zobacz, jak zrobić żytni zakwas na chleb ) 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 180 ml przegotowanej wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyjmij z lodówki i odstaw do ogrzania w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.  (Jeśli nie masz gotowego zakwasu, zobacz, jak go zrobić ----> przepis na żytni zakwas na chleb ). Odmierz 60 g startera i przełóż go go dużej, szklanej miski, dodaj pozostałe składniki na zakwas, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin

Moje Qulinaria
Racuszki (lub gofry) na pszennym zakwasie 110

Pieczecie chleby na zakwasie i czasami macie dylemat co zrobić z resztą zakwasu po dokarmianiu gdy w planach nie macie zużycia zakwasu na kolejne bochenki? Ja do tej pory miałam dylemat(...)mój zakwas zawsze lądował w lodówce i czekał na kolejne wypieki. Jednak nie ma nic lepszego dla zakwasu niż regularne karmienia, nawet wtedy gdy nie mamy zamiaru piec chlebów. Zakwas karmię normalnie, cały czas stoi w temperaturze pokojowej, a nadmiar przed kolejnymi karmieniami chowam do słoiczka i wtedy do lodówki. Przy kolejnych karmieniach każdy nadmiar dokładam do tego w lodówce

Kocham..lubię..gotuję..
Zakwas na chleb - tani, domowy sposób 208

Pierwszy zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni a odłożony z masy chlebowej nieco dłużej bo do 24 dni.  Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik> Składniki ( 2 chleby): 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej  (3 * 1/4 szklanki) 3/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej, ale nie zimnej , wody(...)mąki. Dobrze wymieszać i odstawić. Po 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Produkt może leżeć w lodówce do 14 dni. Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik> UDANEGO PIECZENIA

Pora na pora i pomidora
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 80

słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego(...)dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 79

słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb  jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego(...)dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 87

Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, że użyty w nim zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej(...)dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 172

Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, że użyty w nim zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej(...)dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować, więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

moj przepis na
Chleb marchwiowy na zakwasie 160

upieczeniu w listopadowej piekarni Amber chleba marchwiowego Jima Laheya postanowiłam upiec podobny na zakwasie, bo jednak chleby na zakwasie cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc(...)Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka". Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia.   ------- Podobne: Chleb marchwiowy Jima Laheya Bułki marchewkowe Chleb marchewkowy na zakwasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 124

Chleby na zakwasie to "inna bajka". Dzikie drożdże czynią cuda z kubkami smakowymi, uwierzcie. Chlebek dobrze wypieczony ma genialnie chrupiącą skórkę, zwarty, sprężysty miąższ i smakuje wybornie nawet z samym masłem. Do przygotowania zakwasu żytniego najlepsza będzie mąka żytnia typ 2000 przynajmniej na początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również(...)czyli wyjmując go na około 3 h z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową. Musimy zakwas dokarmiać, nawet ten w lodówce, aby nie zginął śmiercią naturalną. ;) Przed zarabianiem ciasta na chleb, zakwas dokarmiamy nie dłużej niż na 4 h przed procesem wyrabiania, gdyż może to się skończyć kwaśnym bochenkiem chleba. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :) Skomentuj

MamaOskarka
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 112

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski(...)ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto chlebowe powinno podwoić swoją objętość Jak i w jakiej temperaturze piec chleb żytni razowy na zakwasie Piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni (grzałka góra - dół, bez termoobiegu). Piec przez około 10-15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, wyjąć chleb

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na zakwasie z dynią i figami 134

Chleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej

Pieguskowa Kuchnia
Chleb na zakwasie z dynią i figami 138

Chleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała do Naszej(...)dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku:). Więcej moich wypieków domowego pieczywa znajdziecie pod tym linkiem- domowe pieczywo . Chleb na zakwasie z dynią i figami /foremka 11×30 100 g puree z dyni 50 g płynnego zakwasu 50 g mąki razowej pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej

Pieguskowa Kuchnia
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 132

Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki:  torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...? Ostrzegam tylko: pieczenie chlebów uzależnia(...)można również pokombinować ze swoimi typami mąk). Pyszny orkiszowy graham, poleca się na śniadania i kolacje. Z podanych ilości piekę dwa chleby w silikonowych formach, o wym.:24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ1050 - 26g soli, daję himalajską - 250g zakwasu (może być sam orkiszowy , może być sam żytni lub po połowie żytni i orkiszowy ) - 900g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania