chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:16/154)

Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 161

Człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z patelni 116

W poszukiwaniu na inne zastosowanie zakwasu, w szczególności nie wymagające piekarnika, znalazłam  ten przepis . Wypróbowałam i "wypiek" okazał się bardzo udany. Proporcje na 4 bułeczki

Czerwony Gupik
Chleb toskański 117

mnie w sumie nie jest do końca to chleb toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w  sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony –  klik  [ ja zrobiłam(...)połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam typ 450] 700 ml ciepłej wody 50 g oliwy 2 łyżeczki cukru 4,5 łyżeczki suszonych drożdży Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła.  Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez

Moje domowe kucharzenie
Chleb jak z duńskiej piekarni 146

idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą skórkę. Mięciutki w środku, smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 208

potrawa niż ta, o której dzisiaj piszę. Na Ziemi Raniżowskiej barszcz to rodzaj całorocznej polewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie. Wdrabia się do niego swojski chleb, niejednokrotnie czerstwy, i okrasza skwarkami. Dzieciom chleb przed wdrobieniem smaruje się masłem, by zastąpiło ono skwarki. Do barszczu niekiedy dodaje się też ugotowane(...)ziemniakami i okraszały go skwarkami. Na Wielkanocne śniadanie do barszczu dodaje się jajko, kiełbasę i chrzan. Swój charakterystyczny wygląd barszcz raniżowski zawdzięcza mące, z której przygotowuje się zakwas. Nie jest to mąką razowa, a zwykła, drobno zmielona mąka żytnia. Dzięki niej barszcz ma gładką, kremową konsystencję i jasny, niemal biały kolor. Zakwas przygotowuje się w glinianym szkliwionym garnku, przez niektórych

Trzeci talerz
Cała prawda o pieczywie, czyli jak wybrać to najlepsze 212

odzaje pieczywa:   -pieczywo żytni e- wypiekany z mąki żytniej lub z niewielkim dodatkiem mąki pszennej (do 10%) na zakwasie. O jakości chleba żytniego również świadczy typ użytej mąki. Zaleca się go osobom otyłym, cierpiącym na zaparcia, choroby serca i układu krążenia. Nie jest jednak wskazane jedzenie wyłącznie chleba razowego. Zawarte w nim fityniany mogą utrudniać trawienie i przyswajanie(...)chleb razowy żytni 43,8 1,2 6,3 39,9 7,9 831 / 196 chleb żytni jasny 42,2 0,9 4,7 43,0 6,1 845 / 199 chleb mieszany jasny 40,5 1,2 6,5 47,0 7,6 959 / 226 chleb pszenny jasny

Fit & Healthy Life
Chleb borodiński wg receptury z 1935 roku 205

wysychała. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 230oC. Posypać bochen kminkiem, spryskać wodą i piec na blasze lub kamieniu 60-70 minut bez pary. Po wyjęciu z pieca chleb posmarować rzadkim kisielkiem z maki ziemniaczanej. Studzić na kratce, kroić dopiero po 8-10 godzinach. Smacznego chleba

Przepisy na domowy ser i chleb
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 137

uwielbiamy dodatki do chleba domowego czy to w postaci różnego rodzaju nasionek czy też przypraw jak zioła prowansalskie, kminek czy tez oliwki lub suszone pomidory. Zwykłym pszennym chlebem, bez dodatków, również nie pogardzimy. Dzisiaj padło na dodatek ziół prowansalskich, dzięki czemu chleb nabiera pięknego aromatu i niepowtarzalnego smaku. Taki ziołowy chleb doskonały jest do serów ale nie tylko. Przepis(...)Postaram się przy kolejnym pieczeniu upiec chleb w garnku i bez niego i pokazać na fotkach różnice. I kluczowa rzecz. Nie musicie bać się pieczenia chleba w garnku, bez natłuszczania go. Jeśli włożymy wyrośnięte ciasto do odpowiednio nagrzanego naczynia, bez problemu chleb nam z garnka wyjdzie. Do pieczenia najlepiej użyć mąki chlebowej. Ja jej nie miałam

Mieszam w Garnku
Chleb biały upieczony w ramach sierpniowej piekarni 112

Muszę się przyznać, bez bicia, że o mały włos, a wpis wcale by się nie pojawił na blogu. Kiedy zaczęłam go piec okazało się, że

Polska Zupa
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 147

przepisie), ponieważ chleb będzie wtedy suchy i zbity. Nie należy się mocno przejmować początkową konsystencją ciasta, ono ma być mocno kleiste. Konsystencja ciasta powinna stawać się coraz mniej lepka podczas każdego kolejnego składania. Oczywiście, jeśli ciasto będzie się zupełnie rozlewało na blacie to można podsypać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać że im mniej mąki, tym lepiej. Ciasto przełożyć(...)należy ponownie złożyć, ale już delikatnie, bez specjalnego rozciągania i uformować w kulę. Następnie ciasto przełożyć np. do kosza do wyrastania chleba wysypanego mąką (lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał – wyłożonego ściereczką obsypaną mąką) – łączeniem do dołu,ciasto pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Pieczenie Gdy ciasto urosło przekładamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pszenno-żytni z kaparami 91

taka po prostu gotowa chlebowa mieszanka jaką można kupić czasami w sklepach. Że dolewa się tylko wody i jest gotowy chleb. Z czymś takim to nie ma zabawy, unikam takich rzeczy. To po prostu sprawnie połączone ze sobą mąki. Uważam, że to niezły pomysł, a przede wszystkim smaczny :) Poza tym samo opakowanie jest bardzo ciekawe. Już pomijam fakt, że jest(...)wiem co to kapary, ani do czego ich użyć :) Stały tak zatem bez sensu w lodówce. Postanowiłem więc zrobić z nich jakiś użytek. Tym bardziej, że chleba z kaparami jeszcze nie jadłem. A wyszedł naprawdę doskonały! Składniki na 2 bochenki: 500 g pszenno-żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli

Marder&Marder Manufacture
O bułkach, które stały się chlebem 156

drobnych oczkach, dodać do ciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzi(...)dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb. Domowy 165

bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Zrobiłam z połowy porcji - chlebki nie są duże, ale czterech raczej byśmy nie zjedli. Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.Domowy chleb pszennySkładniki:(na 2 nieduże bochenki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z zielonego groszku 173

bardzo wymyślam z chlebami... to z dynią, to na zakwasie, pszenny, żytni, na słodko i można by tak wymieniać bez końca! Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!     Składniki:   400 g mąki pszennej tortowej

Nastoletnie Wypiekanie
Bagietki na płynym zakwasie 99

mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp) 2 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżka drożdży instant** 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie) Wykonanie 1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz pózniej. Dobrze wymieszaj. 2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj(...)bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyjmij chleb z pieca. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki na kilka centymetrów, wsuń ponownie chleb do pieca i zostaw aż do schłodzenia pieca bez blaszek. W ten sposób chleb zachowuje chrupiącą skórkę. Moje uwagi: * wykorzystałam mąkę 650 i pełnoziarnistą Lubella * zrobiłam dość luźne ciasto aby uzyskać mięciutki środek

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania