Domowe bułki zbożowe piekę zazwyczaj w weekend, gdy mam więcej czasu i możemy wspólnie i bez pośpiechu usiąść do stołu. Piekę bagietki, bułki i chleby. Chętnie sięgam po różne mąki i dodatki dla urozmaicenia. Warto mieć w domu kilka rodzajów mąk lub gotowych mieszanek. Ciasto polecam też wzbogacać o dodatek ziaren, orzechów czy suszonych warzyw
AniaGotuje.plnaturalnemetody.pl Mąka migdałowa to jedna z najzdrowszych mąk. Jeśli raz jej spróbujesz, to jest duża szansa, że całkowicie zapomnisz o mące pszennej czy żytniej. Spośród wszystkich bezglutenowych mąk, jest najbardziej uniwersalna i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych słodkich wypieków, ale także i chleba. Bardzo ważny jest fakt, że mąka migdałowa(...)zawiera glutenu , dlatego może być bez przeszkód spożywana przez osoby nietolerujące tego białka. Ale to jeszcze nie wszystko. Tego typu mąka ma bardzo wysokie wartości odżywcze . W składzie mączki migdałowej jest aż 20 g białka na 100 g produktu, co sprawia, że jest ona bardzo sycąca . Nie zawiera w swoim składzie gliadyny, która pobudza nasz apetyt. Znajdują
Walijskie Pichceniecoś się nie uda, choć podobno drożdżowe ciasto jest bardzo wymagające. Drobne modyfikacje też mu nie szkodzą, więc naprawdę super przepis, bez modlenia się i odmierzania wszystkiego co do grama. Składniki na ten chleb to: - mąka pszenna - ile? to zależy od typu mąki i tego, jak pochłania płyn ale max 0,5 kg, - LETNIA woda (nie zimna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania
Marder&Marder Manufacturemąki 1 jajko 2 łyżki mleka mak do posypania Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy . Po chwili zrobią się lejące , wtedy dodajemy 2 łyżki mąki i ciepłą wodę 1,5 szklanki . Mieszamy , nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Naczynie musi być wysokie bo drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól(...)martwić , wyjdą Układamy na blaszce do pieczenia wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia . Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch precli . Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C . Pieczemy bez termoobiegu około 10-15 minut , najlepiej do czasu aż się pięknie zrumienią . Podajemy ciepłe lub zupełnie ostudzone . Smacznego ! Artykuł Precle bez parzenia pochodzi
Ogrodnik w podróżyPrzepyszny bezglutenowy i bezlaktozowy chleb z mnóstwem ziaren. Wzbogacony mąką z dodatkiem błonnika. Bardzo puszysty, z lekko wilgotnym wnętrzem i chrupiącą, miękką skórką. Doskonały w
Kuchnia bezglutenowaNie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChefmyślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru. Składniki (na dwie keksówki): 640 g mąki pszennej chlebowej(...)kefiru lub maślanki 200 g rodzynek (sugeruję użyć 100 g) roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj
Weekendy w domu i ogrodziekakaowych 70 - 80 g masła 340 g upieczonej dyni (jedynie z małą ilością oleju, bez dodatków) 1 kg mielonego sera 250 g mascarpone skórka starta z cytryny 160 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń waniliowy 3 jajka esencja cytrynowa Chleb drobno pokroić. Herbatniki rozkruszyć. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić(...)sernik wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozprowadzić chleb z herbatnikami. Dynię zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. W dużej misce zmiksować dynię, skórkę startą z wyszorowanej cytryny, mascarpone i zmielony ser. Do masy serowej dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajka i kilka kropel esencji cytrynowej. Zmiksować. Masę wyłożyć do formy
Weekendy w domu i ogrodzieGrant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość.Składniki:225 g mąki pszennej chlebowej225 g mąki razowej1 łyżeczka soli7 g drożdży suszonych300 ml ciepłej wodyolej roślinny2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec
wyzwania kuchenneśrodka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo). Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie
OliveandThymePyszny chleb z chrupiącą skórką i dziurami. Jest prosty w wykonaniu i zawiera niewiele składników. Idealny na poranne śniadanie. Chleb wychodzi miękki i nie kruszy się podczas krojenia, nawet drugiego dnia. Poniżej przedstawiam dwa warianty przygotowania. Tradycyjny i dla posiadaczy Tefala Companion. Składniki (na 1 bochenek): - 750 g mąki pszennej (użyłam typ 450) - 500 ml ciepłej wody - 1 opakowanie suchych(...)Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb przełóż na oprószoną mąką (i gorącą) blachę. Piecz 45 minut aż chleb nabierze rumianej skórki, a stukany od spodu wyda głuchy
CookYourselfprzyniosły pożądany skutek i dlatego teraz dzielę się z Wami swoimi przemyśleniami i przepisem na chleb. Wy też próbujcie bo chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, chwilę się na niego czeka a potem pyszny bochen jeden czy drugi ląduje na stole. Chleb piecze się bez tradycyjnego zakwasu czy drożdży piekarskich a tylko na wodzie zakwasowej w której pracują dzikie(...)drożdże. Sama nie przypuszczałam że moc dzikich drożdży jest tak wielka że unoszą takie ciężkie mąki. Robiłam eksperymenty z różnymi owocami i ziołami, dzięki którym chleby są pachnące i mają głęboki smak. Zapraszam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z agrestu i moreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki żytniej typ720 - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g masła klarowanego (lub oliwy z oliwek) - 400g (ml) wody + kilka łyżek mąki(...)masę bagietkową odstawić pod przykryciem w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok.45 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na podsypany mąką blat. Ja zwilżam blat mokrą szmatką i przyklejam folię spożywczą, na folię wsypuję mąkę i dopiero wykładam ciasto. Ciasto kilkakrotnie zagniatamy w kopertę, tzn. zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie
Smaczne ZdroweDzisiaj mamy dla Was kolejny bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami :) Składniki na chleb gryczany: - 400 g mąki gryczanej - 100
Kuchenne Wariacjesmaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda Chleb bezglutenowy Składniki: 500 g mąki bezglutenowej gotowej -i z takiej skorzystałam- ale można też użyć: 250 g mąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni(...)przypadku korzystania z drożdży świeżych podobno można dodać je bez rozrabiania). Miskę należy szczelnie przykryć folią i zostawić na 15-20 minut i nie więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja. Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką
UgotujmyTo.pljest zdrowy najlepszy jest sam, bez niczego, no może ze świeżym masełkiem. Ten zdrowy czyli na drugi dzień też nie potrzebuje dodatków ale jeśli podamy do niego super pastę czy pyszne sery to smakuje jeszcze wyborniej. Polecam mój dzisiejszy bochen bo dzięki mące gryczanej jest on niepowtarzalny i smakuje wybornie. Chleb pszenno - gryczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieponiedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 oC. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny. Przed zjedzeniem pomyśl(...)ojca Pio” „karmienie” tych ciast trwało trochę dłużej, bo 10 dni. Kiedyś nosił też nazwę chleba przyjaźni Amiszów. Chyba dosyć niedawno dorobiono do niego historyjkę o Watykanie. Jak bez łańcuszka zrobić takie ciasto od zera?: - 1/3 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru - szczypta drożdży najlepiej suszonych (opcjonalnie) i dalej postępować wg. przepisu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię