chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:18/154)

Razowy chleb dyniowy 119

domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree

wyzwania kuchenne
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 171

Delikatny, bardzo smaczny gulasz z piersi indyczej z soczystymi pieczarkami i wyraźnym winnym aromatem. Bez zbędnych przypraw i mąki w sosie. Polecam szczególnie z makaronem lub chlebem, którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej

Kuchnia Prezydentowej
Królewski chleb Jagiełły 138

jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍  Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki soli 1/2 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl cebulki prażonej ok. 400ml ciepłej wody Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki z solą, siemieniem(...)szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka.  Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut -  dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut

Ukojenie Podniebienia
Królewski chleb Jagiełły 130

jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍  Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g aktywnego zakwasu żytniego 1 płaska łyżeczki soli 1/2 szkl siemienia lnianego 1/2 szkl cebulki prażonej ok. 400ml ciepłej wody Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki z solą, siemieniem(...)szkła z zimnym metalem i... trzask!... popęka.  Szybkim ruchem przełożyć wyrośnięty chleb z durszlaka do naczynia, odwracając omącząną ściereczkę z chlebem do góry nogami. Przykryć pokrywką. Piec w temp 250C pod przykryciem przez 15 minut -  dolny poziom piekarnika w 1/3 jego wysokości; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut

Ukojenie Podniebienia
Bułeczki maślane z żurawiną 158

Bułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie

Czerwony Gupik
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 184

dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK 550 g mąki pszennej typu(...)folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut. 10-15 minut

Kuchnia domowa Ani
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 161

polecam samemu spróbować :) Wracając do chleba, z racji dużej ilości mąki razowej, wyszedł mi on mocno zwarty i twardawy. Miałam duże wątpliwości odnośnie oryginalnego przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa razy więcej tej razowej, niż zwykłej - gdyż przeważnie piekę odwrotnie .  Przyznam szczerze, że wątpliwości te były słuszne, bo chleb miał niezbyt zachęcającą strukturę. Być może(...)ciasto. Uformować okrągły bochenek i ułożyć go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej lekko mąką. Chleb z wierzchu również opruszyć mąką. Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - bez termoobiegu, środkowy poziom, grzałka góra-dół . Piec 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę

Grunt to przepis!
Kotlety mielone z zielonym groszkiem 195

osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag  zielonego groszku Poltino , 1/2  opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia - 1 jajko - bułka tarta  - suszony majeranek - olej - sól - pieprz Do wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1.  Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) 158

połowy świata, że przecież dwie godziny i dokładnie 17 minut, żadne 15 czy 16, pilnowałam/pilnowałem! To nie pilnuj. Chleb tego nie lubi Myślę, że sezon jesień/zima to idealny czas na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba samodzielnie. Nie trzeba się liczyć z tym, czy akurat słońce będzie świeciło nam na parapet/stół/blat/cokolwiek innego, a pewnie akurat(...)miało wyglądać! Teraz możemy z powodzeniem wybrać kaloryfer, a chleb pięknie wyrośnie. Bez nerwów. Chyba, że lubicie się denerwować Jeśli szukacie innej wersji chleba, przepisy możecie znaleźć tutaj . Chleb orkiszowy razowy z mlekiem (na zakwasie) składniki na 1 bochenek 325 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej) 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 380 g wody + mleka (2/3 wody

Fitkot
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 121

oczywiście o chlebie. Zarówno bardzo pospolity, jak i wyszukany i orientalny. Dla jednych zbędny, dla innych konieczny. Tak, czy inaczej wspomniany już chleb jest niewątpliwym i niepodważalnym królem porannego, jak i również wieczornego talerza. Po co opisywać "oczywistą oczywistość"? A właściwie - czemu nie! Bardzo często najbardziej powszednie rzeczy, jaką zdecydowanie jest bohater artykułu, są najmniej znane. Otóż chleb znany ludzkości(...)szeroką gamą dodatków. Na słodko, na słono - nie ma znaczenia, chleb jako dodatek, albo główny składnik wiedzie prym na talerzach całego świata. Chwała mu i cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami   Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu

Moja Mama Gotuje
Kamień do pieczenia pizzy Emako 169

takiego, ale za to miałam durszlak wyścielony ściereczką i posypany mąką..po wyrośnięciu chleb przekładamy na kamień do pizzy i pieczemy...Kamień do pizzy powinien być wcześniej nagrzany w piekarniku..Chlebek upiekł się wspaniale, nie" rozlazł " się [ a tego obawiałam się , bo nigdy nie piekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy(...)pęknąć]...Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy zacząć nagrzewanie..i dopiero na gorący kamień można położyć chleb, pizzę, bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika. Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia. Pizzę lub chleb ostrożnie należy zsunąć za pomocą szerokiej łopatki lub cienkiej deski

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 215

bez zmian.   I tak samo jak w chlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych problemów, o tyle producent zagalopował się z opisem pieczenia chleba w piekarniku. Po pierwsze – podano zdecydowanie za krótki czas zagniatania (5 minut, mikserem – serio?). Po drugie – nacinanie chleba(...)jasny – do wyboru podano 200-220⁰C (20 stopni w wypadku chleba to jednak jest różnica) plus niewiele laikowi mówiące „Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą”. Nie wiem, co za pokrętny marketingowy umysł to napisał, ale pewne jest, że o pieczeniu chleba pojęcia nie miał. Woda w 200 stopniach i tak szybko się

Karo in the Kitchen
Cieciorkowy chleb 117

wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-10-16 14:18:19","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/10\/PA160110.jpg","description":null,"recipeIngredient(...)przez ok. 45 minut."],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Cieciorkowy chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu Składniki 375 ml ciepła woda 7 g drożdże instant 4 łyżka oliwa z oliwek 250 g mąka z ciecierzycy 100 g maka z migdałów 50 g siemię lniane 100 g ziarna np. słonecznika, dyni, sezamu 4 szt jajko 1/2 łyżeczka sól Sposób

Kucharzyca
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 160

Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego lub z mąki orkiszowej ciemnej, 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 350 g wody. Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki orkiszowej) 185 g wody (użyłam(...)ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu. Uformowane bochenki posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Bochenki przykryłam wilgotną ściereczką . Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopni C., następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. już bez

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny wieloziarnisty 117

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek

talerz przyjemności