chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:12/154)

Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 153

Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny bez wyrabiania 145

mojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec

moj przepis na
Francuskie tosty z owocami 142

przyjęły się french toast. Francuzi na grzanki nie mówią oczywiście french toast a „pain pardu”, czyli chlebowe resztki, albo „pain dore” – złoty chleb. Rzymski przepis bez jaj Tosty moczone w jajku roztrzepanym z mąką to nie jest ani francuski, ani niemiecki, ani cygański wynalazek. Zresztą pewnie każdy z Was jadł w domu grzanki moczone w jajku i mleku(...)bardzo starą historię, sięgającą IV-V wieku, w każdym razie wtedy zostało spisane w łacińskiej książce kucharskiej „Apicius”, gdzie nosiło nazwę „Inne słodkości” i składało się z chleba namoczonego w mleku, ale bez dodatku jajek. Jajka pojawiły się później w spisie składników, czasem dodawano je nie do mleka, ale pod koniec smażenia. Czerstwy najlepszy Gorąco zachęcamy Was do zrobienia

Niedzielny kucharz
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 104

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 172

dziecka jest dość kłopotliwą sprawą. Teraz kminek uwielbiamy i bez kminku nie wyobrażam sobie dobrego chleba. Przepis na chleb pszenno-żytni kminkowy pochodzi ze strony ww.mojewypieki.com . To jak dla mnie, sprawdzone źródło pysznych przepisów. Tym razem padło na ten właśnie chleb. Ja delikatnie zmieniłam proporcję mąk w stosunku do wersji oryginalnej. Chlebek wychodzi bardzo dobry. Skórka jest chrupiąca(...)czasie przekładamy ciasto do koszyka chlebowego wysypanego mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 75 min w torebce, aby nie wyschło. Uważnie pilnujemy czasu wyrastania, bo chleb łatwo może opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał. Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku. Dodatkowe informacje

Mieszam w Garnku
CHLEB TOSTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z ZIARNAMI 232

   Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowy chlebek bananowy 149

Bezglutenowy chlebek bananowy Obecnie jestem studentem, ale kilka lat wstecz, zaczynając przygodę z weganizmem i pracując, chlebek bananowy był dla mnie zbawieniem. Prosty i szybki do

Blendman
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi na zakwasie 137

Pyszny bez dwóch zdań! Prażone płatki owsiane zmieniają smak bochenka, nadając mu lekkiej orzechowej nuty. Bardzo mi zasmakował w szczególności, gdy był ciepły i posmarowany masełkiem. Gorąco polecam!     Składniki: (na 2 małe bochenki)   120 g aktywnego zakwasu żytniego 450 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g świeżych drożdży 450 g ciepłej wody(...)ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów. W zimie można miskę z ciastem położyć na lodówce).     Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami podsypując mąką, by się nie kleiło. Podzielić na dwie równe części, z których uformować dwa okrągłe bochenki. Chlebki przełożyć na płaską blachę

Nastoletnie Wypiekanie
Najprostszy chleb pszenny 126

Nagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu

Marder&Marder Manufacture
Chleb wiejski dla lenia 146

lenia, bez wyrabiania, bez składania, na zakwasie. Każdy sobie z nim poradzi i mały i duży i początkujący i zaawansowani. Chleb ma rewelacyjny smak, sprężysty miękisz i doskonały jest na śniadanie, obiad i kolację. W chlebie jest tylko 1 łyżka zakwasu i ona wystarczy jeśli zakwas wcześniej dokarmicie aby udźwignąć mąkę do góry. Chleb wiejski dla lenia. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach świeżych 185

Pyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i

Różowa kuchnia
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 158

    Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 211

drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis na chleb, (który już jest na blogu)  pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm(...)smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem. Ja posypuję niebieskim i na to jeszcze białym. Można również obsypać mąką.Chleb z makiem skrapiam także wodą (przy użyciu pędzla) wówczas mak lepiej się trzyma.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Chleb "z kamienia" 186

się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany  kamień ewentualnie blachę..Chlebek pięknie wyrósł..i pięknie się upiekł..chrupiąca

Moje domowe kucharzenie
Zakręcony chleb od Lorraine 131

Ten chleb zrobiłam już jakiś czas temu. Siedziałam sobie z C. na kanapie, on grał, ja skakałam po kanałach. Ot, taki leniwy, piątkowy wieczór, gdy po

Pożeraczka, czyli raz adobrze