chleb bez maki - 2296 przepisów (strona:5/154)

Pierogi grzybowo - chlebowe 137

mąki 300 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie 2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek 1 cebula tłuszcz do smażenia majeranek szczypta estragonu 3 kromki chleba (bez skórki) 1 jajko Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać

Gotowanie jest łatwe
Słoneczny chleb kukurydziany 145

Chleb z mąki kukurydzianej jest wspaniałą alternatywą dla osób na diecie bez glutenowej i bez pszenicznej. Mąka kukurydziana jest ogólnie dostępna i nie tak droga jak mąka kokosowa czy migdałowa.Chleb ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak. Wykonanie jest bardzo proste, więc powinno zachęcić wszystkich, którzy mają na niego ochotę.Składniki; 6 dag drożdży 1 łyżeczki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. U mnie wersja bez kminku. /źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Idealny chleb bez zagniatania 366

mąki pszennej typ 650 (580 g ) 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub żytniej razowej (90 g) 2 szklanki lekko ciepłej wody (500 ml) 1 łyżeczka drożdży instant (3 g) lub 12 g świeżych* 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru * jeżeli używamy świeżych drożdży należy je rozpuścić w podanej w składnikach ilości wody. Jak zrobić idealny chleb bez(...)lodówki na 12-18 godzin. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia. Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia będzie parowała, dzięki czemu chlebek ładnie

Kuchnia Łukasza
Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek) 169

Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody(...)będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce

głodny alergik
Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół 134

pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb. Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół Zaczyn 3 łyżki zakwasu, 250g pełnoziarnistej mąki z pszenicy Kamut, 300g wody. Składniki łączymy w misce(...)foremce czy bez. To chleb z mąki pszennej, ciasto właściwe jest dość luźne i składanie go w trakcie fermentacji wzmacnia jego strukturę. Wstępna fermentacja pozwala również otrzymać chleb dużo lepszy w smaku. Pomimo trzykrotnego składania, ciasto do końca pozostało lepiące, jednak bardziej sprężyste. Można to zawdzięczać tylko mące pszennej, bo mąka z pszenicy Kamut zawiera dużo białka, ale słabo

Leśny Zakątek
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 208

   Chleb z mąki z samopszy i orkiszu, to kolejny z pysznych chlebów na zakwasie. Już jakiś czas temu odkryłam jeszcze starszą od orkiszu i

Smaczne Zdrowe
Mąka migdałowa 155

Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza i ma łagodniejszy smak. Możesz zrobić mąkę z migdałów bez łupinek, możesz też zmielić migdały razem z łupinkami – uzyskasz mąkę trochę(...)taka sama szklanka mąki migdałowej waży tylko 100 gramów. Przy cenie ponad 50 zł/kg niewielka to jednak pociecha Całe szczęście jest dużo przepisów na wypieki paleo bez mąki migdałowej, np. Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 100 g szklanka 585 kcal

PaleoSMAK
Prosty chleb pszenny 117

pieczywa często kryją się produkty nafaszerowane chemią, zachęcam Was zatem do własnych wypieków, wymagana jest jedynie cierpliwość i zastosowanie się do kilku zasad.  - Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.  - Mąkę zawsze mieszamy(...)wodą przed włożeniem ciasta chlebowego lub na dno piekarnika wysypać kostki lodu, sprawdza się również miseczka z wodą postawiona na dnie piekarnika  - Idealnie upieczony chleb ma chrupiącą, złota skórką, oczywiście ze śladami mąki, oraz wydaje głuchy odgłos jeśli w niego postukamy - Chleb studzimy na kratce, nie w foremce - Domowe wypieki nie pleśnieją, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość następnie czerstwieją

Słodki Kompromis
żniwa 148

chleba kromeczka. Na polu równiutko dziesiątki składano, policzone snopy równo ustawiano, A potem zwożono zboże do stodoły. kto zdążył przed deszczem zawsze był wesoły. Namłócono zboża w stodole cepami, by je potem zemleć ciężkimi żarnami. Ten matczyny chlebek miał tyle zapachu, zapach się unosił aż po wiejskie dachy. autor bronislawa.piasecka ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak widać na zdjęciach bez zboża, bez mąki

chleba naszego
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 181

zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo.     Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu, jedynie mąka, woda, moje dłonie i ciepło piekarnika. Zaczynałam od sodowych chlebków irlandzkich, są bowiem najłatwiejsze i zawsze się udają. Następnie przerzuciłam się na drożdże i po kilku udanych(...)zmagania się nie powiodły, zrażona i zniechęcona, znów powróciłam do drożdży. Jednak to właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI

W kuchni Karmel-itki
Prosty chleb na zakwasie 131

Wiele razy piekłam chleby i różnego rodzaju bułki na drożdżach. Myśle, ze całkiem nieźle mi to wychodzi, więc nadszedł już czas na kolejny krok w mojej domowej piekarni, czyli pieczywo na zakwasie. Na pierwszy raz wybrałam najprostszy chleb z mąki pszennej bez dodatków. Zakwas, którego użyłam do tego przepisu jest z pełnoziarnistej mąki żytniej i ma zaledwie(...)wysypać bułka tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać zakwas, sól i wodę. Wyrobić całość na gładkie lekko klejące ciasto, które przełożyć do keksówki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż po same brzegi formy (u mnie trwało to 6 godzin). Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Chleb bezglutenowy ziarnowiec 151

Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki

To co kocham
Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania 129

Pamiętacie chleb bez wyrabiania z grupy na FB ? Dziś mam chleb ale mojego pomysłu też bez wyrabiania. Chleb z mąki pszennej i żytniej, słonecznika z dodatkiem mleka i na świeżych drożdżach. Jak widać skórka też jest chrupiąca, choć chlebek bardziej pękł. Ale to tylko dodaje mu uroku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb zmieniający życie 179

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl

Domowa cukiernia Ewy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 158

Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku, potłuc dolewając troszkę mleka............. Smacznego

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania