W poszukiwaniu na inne zastosowanie zakwasu, w szczególności nie wymagające piekarnika, znalazłam ten przepis . Wypróbowałam i "wypiek" okazał się bardzo udany. Proporcje na 4 bułeczki. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka miodu zaczyn: 50 gram zakwasu (żytniego) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki razowej (żytniej) 1/2 szklanki mleka Składniki na zaczyn wymieszać w misce. Przykryć i pozostawić na 8-12 godzin. Po tym czasie wymieszać... czytaj dalej...
Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...