wręczył przez okno swojej wybrance, z serca płynący, ostatni podarunek. Był to- jak się po chwili okazało- dwukilowy worek dorodnych kartofli". Ziemniaki obrałam, wypłukałam i starłam na cienkie plasterki ( prawie jak na chipsy ). Brukselkę opłukałam, odcięłam końcówki, przekroiłam na połówki. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam naprzemiennie warstwami ziemniaki i brukselkę, tak aby wierzch wieńczyły ziemniaki. Przygotowałam sos beszamelowy
bastalenadziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie. Jak wygląda topinambur Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur(...)topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma Topinambur zamiast ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych
Cztery Fajerydziko niemal w całej Europie, na Azorach, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Nowej Zelandii, Japonii, północnych Chinach i Iranie. Jak wygląda topinambur Z wyglądu topinambur przypomina niewielkie z ziemniaki guzowatymi wyrostkami lub korzeń imbiru albo galangalu. W zależności od gatunku bulwy mogą być koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur(...)topinambur kiszony - cena za pół kilograma wynosi około 10 pln mąka z topinamburu - około 9 złotych za pół kilograma Topinambur zamiast ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNiby nic takiego, ale od czasu do czasu lubię sobie pochrupać :) Ziemniaki pokroiłam specjalnym nożykiem dlatego wyszły mi falowane :) Możecie pokroić zwykłym nożem, albo zetrzeć na tarce do ogórków. Im cieniej pokroicie tym bardziej będą chrupiące. Składniki: ziemniaki olej przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na głębokim oleju(...)dodać przyprawy. Potrząsać miską, tak żeby przyprawy równo się rozeszły. Nie pisałam dokładnej ilości składników, ponieważ to zależy na ile osób chcecie zrobić chipsy. Ja robiłam dla trzech osób z 1,5 kg. ziemniaków (ważyłam po obraniu
Agusiowe smakołykiTarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu – proste, ale wykwintne danie „z niczego”. Wystarczy cienko pokroić ziemniaki, zapiec w formie do tarty, potem wypełnić nadzieniem i gotowe. Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 4 Tarta ziemniaczana last minute W drzwiach stają niespodziewani goście, a w lodówce oprócz światła są tylko jajka, kilka ziemniaków, jakaś zwiędła(...)muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka
Niedzielny kucharzchciałam, ale tata pomyślał, że spróbuje i pociął sobie ziemniaka na tarce (tak jak na mizerie) i wsadził na ok 6 min do mikrofali. I wyszły mu gotowane ziemniaki. Ja postanowiłam być trochę mądrzejsza.., pokroiłam ziemniaka w robocie na ok 2 mm plasterki i chciałam wypróbować 2 opcje: 1. Ułożyć ziemniaki na specjalnym stojaku do mikrofalówki 2. Poukładać na papierze(...)wyłożonym papierem toaletowym (takie zastępstwo ręcznika pap. ;p) Tak więc oczywiście stojak tylko do użycia w funkcji "grill".. po 4:30 min. ziemniaki nadal surowe. Na papierze po 5 min nawet prawie chipsy tylko sie przykleiły do papieru. Ale choć ze drugim razem już je osuszyłam papierem, ułożyłam na innym talerzu.. to wyszły totalnie przyklejone i bardziej surowe
W kuchni bez szafekkapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka sól, pieprz jajko 4-5 łyżek bułki tartej olej do smażenia mała główka sałaty(...)stronach po kilkanaście sekund i wykładamy na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Wymieszać sałatę ze śmietaną. Kotlety i sałatę podawać z ugotowanymi ziemniakami lub kwiatami robinii w cieście . Posypać szczypiorkiem. Udekorować chipsami z szałwii . ----------- Podobne: Kurczak z selerem w tempurze Kotlety z boczniaka z sałatą Kotlet z kurczaka w amarantusie i zaatarze
Weekendy w domu i ogrodziepatelni z masłem, solą i pieprzem, następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Smaż ok 5 minut na średnim ogniu. Ostudź. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plastry (jak na chipsy) smaż na patelni z olejem na złocisty kolor. Ostudź. Formę do tarty wyłóż papierem pergaminowym, następnie spód i krawędzie wyłóż ciastem francuskim. Do środka włóż(...)szparagi z ziemniakami i zrób cztery wgłębienia, w które wbij jajka. wszystko dopraw jeszcze solą i pieprzem i przykryj płatem ciasta francuskiego. Krawędzie lekko ponacinaj. Wszystko piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego
Niezły Młyneksmaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga, a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej )Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest(...)Bułeczki z batatami i rozmarynem – składniki:300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania100 g mąki razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce1 łyżeczka rozmarynu280 ml maślankiszczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego
UgotujmyTo.plSkładniki: pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki 3 ziemniaki 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki wina półwytrawnego 1 łyżka masła sól, pieprz do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy
Mango Papajachudego boczku 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 450 g świeżego pora (tylko biała część) 150 g ziemniaków 120 ml śmietany 30% sól i pieprz do smaku kilka plastrów boczku na chipsy świeży koper do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnku na maśle podsmaż boczek pokrojony w kostkę, dodaj cebulę posiekaną w piórka oraz(...)się zarumieni. Dodaj pora i duś pod przykryciem ok 5 minut, wszystko zalej bulionem i dodaj ziemniaki, gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną i dopraw delikatnie. Całość zblenduj na gładki krem, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Zupę podaj z chipsami z boczku i udekoruj świeżym koprem. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 6 dużych młodych ziemniaków 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka czerwonego octu winnego świeżo zmielony pieprz
ClauditteMissCookingZapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą
prawdziwe jedzenieCzasem nachodzi mnie ochota na chipsy, ale po przeczytaniu etykiety - odkładam je z powrotem na półkę. Postanowiłam więc zrobić domowe chipsy, nie wiedziałam czego się spodziewać. Czy będą w ogóle chrupiące, czy będą miały choć podobny smak do tych kupnych. Ale kiedy spróbowałam jeszcze gorące to zakochałam się w nich od razu <3. Niestety nie wiem(...)razu zjadła wszystkie :D Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają żadnych chemicznych dodatków, a i tak są pyszne :D Składniki: na jedną blaszkę= mała miseczka ziemniak (u mnie bellarosa - czerwona skórka) łyżka oleju, dowolne przyprawy - u mnie słodka papryka i odrobina soli Ziemniaka obieramy, myjemy i za pomocą bardzo ostrej obieraczki tniemy je na bardzo cienkie
Gotuj z Agnes