złoto. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii
CookYourselfplastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować
Kulinarny karnet ChristopheraKrem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek
Pasja Smakuziemniaka obrać i pokroić drobno. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, ząbek czosnku i liście jarmużu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny dodać kurkumę i masło. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Na koniec zmiksować zupkę. Wlać krem z dyni na talerze i obsypać chipsami z jarmużu
Kuchnia Pokoleńgęsta, ale jakoś wolę takie niż lejące, więc niczym nie rozcieńczałam. Dodatek chipsów boczkowych i ziemniaczanego chruściku dopełniły calości, a dodatkowego smaku nadala posiekana natka pietruszki. Na zimowe, chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora
Kuchnia w czekoladzieWbrew nazwie to danie nie ma nic wspólnego ze śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z
Kulinarne Inspiracjekrem. Trzymajcie kciuki! Kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę
bastalenadodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki kalafiora i gotujemy jeszcze parę minut – aż kalafior zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami, u mnie dodatkowo chipsy z szynki (szynkę wrzuciłam na parę minut do nagrzanego piekarnika
psgotujemyprzykrycia przez 25 min. Po tym czasie sprawdź czy słodkie ziemniaki i marchew są miękkie, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz aksamitny krem. Sprawdź czy krem jest wystarczająco przyprawiony i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata. Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności: Polędwica z sandacza na leśnych
karmelowysurowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. topinambur, sól, masło Topinambura umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości. Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree. Zapraszam również na chipsy z topinambura zastawa
królestwo garówróżnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego
W SMAKchce siedzieć w kuchni gdy zabawa trwa? Na pewno nie ja:) Zaczniemy przepisem na kolorową tortillę z piekarnika . Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając(...)coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa tortilla z piekarnika przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha
Chilli Czosnek i Oliwaporów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina dymki lub szczypiorku nie zaszkodzi, wszak smaki są dość spójne. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką
nietylkopasta.plszynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby krem był aksamitny, ale nie "klejący". Doprawiam solą, i wędzoną papryką. Zupę podajemy z kawałkami papadamu, chipsami z szynki i natką pietruszki, można jeszcze posypać dodatkowo wędzoną
Quinoa Raz!dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy
Kuchnia w czekoladzie