ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej(...)całości. Jeśli używacie dużych kaparów, tzw. ‘jabłuszek’, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki nie mogą się porozpadać, dlatego tak ważne jest by wybrać ziemniaki
Karo in the Kitchenlistki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną i będą się rozpadać(...)Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego! Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenżadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól
Kraina Miodem Płynącazapobiega zawałom w przypadku schorzeń kardiologicznych. Wcale nie jest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe. Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie(...)jajek w każdej postaci – sadzonych, tych gotowanych na miękko, w koszulkach, do jajecznicy. Pasuje do awokado i purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś
Karo in the KitchenChipsy z kiełbasy są dobre na ciepło jak i na zimno. Można je podać na obiad do ziemniaków lub zabrać w pudełku śniadaniowym jako przekąska na świeżym powietrzu. Wystarczy pokroić kiełbasę w grube plastry i obsma
prawdziwe jedzeniebył. I tak powstała ta zupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem z pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory ( białe części ) 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu
Kuchnia na wzgórzuotrzymuje wynagrodzenia za samo gadanie o problemie, przedstawiam przepis ze składników, które pozostają nam nie tylko po przygotowaniu mojego poprzedniego dania ( przepis tutaj ), ale i wielu innych. W końcu ziemniaki to podstawa naszej kuchni. Obierki zazwyczaj wyrzucamy. W zależności od umiejętności lub użytego narzędzia, mogą one mieć więcej masy ziemniaczanej lub mniej. Jeżeli ktoś w jakiś sposób przetwarza(...)warstwy przyległej do nich masy ziemniaczanej nie jest to złe rozwiązanie. Swego czasu była moda na chipsy ze smażonych skórek, ja postanowiłem zrobić placek, który może być podstawą do innych dań. Ja go lekko podrasowałem groszkiem konserwowym. O napoju z wody po ziemniakach słyszałem już kiedyś przy okazji kuchni żydowskiej. Wydało mi się to nawet logiczne pokazując analogiczny przykład
Kryzysowa Książka Kucharskakalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić(...)dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano. Zupę krem podałam z chipsami
Ala piecze i gotujepodobne do ziemniaków chociaż to według mnie bardzo luźne porównanie. Ale na pewno można ich używać zamiast ziemniaków jako dodatek do różnych dań. Topinambur nadaje się do zup, sosów, do pieczenia, duszenia i gotowania. Można zrobić z niego chipsy albo frytki . Można zjeść w surówce chociaż spożywane na surowo mogą powodować wzdęcia. Topinambur można też ususzyć a potem zmielić
Smaczna Pyzazupa z cebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna. Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany lub dobrej oliwy, zdarzają się także chipsy z boczku lub podsmażone talarki cebuli. Świetnie wygląda podana także na talerzu(...)czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego Składniki: ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody 6 dużych cebul 3 ziemniaki 3 spore pietruszki 4 kulki ziela, 3 liście laurowe sól, pieprz do smaku, suszony lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie: suszona ostra papryka do smaku olej do podsmażenia cebuli do podania: natka
Zasmakuj Kuchnikurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka liścia lubczyku Sól, Pieprz 2 łyżki śmietany 18% Grzanki i chipsy boczkowe: 5 kromek chleba tostowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa(...)kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem
VioletoweKucharzenietaki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root
Zgrabne GotowanieZamiast dalekiej podróży zaproponowałem inne rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Frytki: 800g dużych ziemniaków 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj ale nie obieraj. Pokrój w dość grube frytki, następnie podgotuj w osolonym wrzątku około 4 minuty aby zmiękły ale trzymały swój
kuron.com.plkostkę marchew (serio, nie bierzcie fioletowej!) i pokrojone w około półtora centymetrową kostkę ziemniaki. Kukurydzę dokładnie odsączamy na sicie, plasterki boczku kroimy w poprzek na centymetrowe paski. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju i wysmażamy boczek na chrupko – ma być prawie jak chipsy. Wyławiamy go z tłuszczu i odkładamy do miseczki. Do tego samego garnka wrzucamy(...)Wlewamy połowę mleka, mieszamy dokładnie aż wszystko będzie idealnie gładkie, gdy zawartość garnka zacznie gęstnieć – wlewamy resztę mleka. Znowu bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy naszykowany rosół, wrzucamy marchew, ziemniaki i liście laurowe. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym płomieniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Wrzucamy do zupy boczek (nie cały, zostawcie sobie odrobinę do dekoracji
Karo in the Kitchenkroimy w kostkę ziemniaki, cukinie - wrzucamy do bulionu. Wszystko razem gotujemy aż będą miękkie wszystkie warzywa, zwłaszcza ziemniaki, ponieważ one potrzebują najwięcej czasu aby zmięknąć. Miękkie warzywa miksujemy w garnku na krem, doprawiamy wedle własnego smaku podanymi przyprawami. Możemy podawać z chipsami z szynki, grzankami, samym serem, szczypiorkiem - Jak dusza zapragnie i gotowe
W Moim Magicznym Domu