chipsy z ziemniakow - 426 przepisów (strona:17/29)

Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 201

różnoraki sposób. To głównie tę rybę znajdziemy w angielskiej "fish and chips". W Portugalii i jej byłej kolonii Brazylii dorsz tradycyjnie podawany jest w Wigilię. Mojego dorsza zapiekłem w piekarniku, a podałem z sosem cytrynowym, który dobrze pasuje do większości ryb oraz z pieczonymi łódeczkami z ziemniaka. Składniki (dla 2 osób): polędwiczki z dorsza (500 g) 1 łyżka masła klarowanego

W SMAK
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1737

chce siedzieć w kuchni gdy zabawa trwa? Na pewno nie ja:) Zaczniemy przepisem na kolorową tortillę z piekarnika .  Tortilla to hiszpańska odmiana omletu, przygotowywanego z jajek, ziemniaków i cebuli (klasyczna tortilla de patatas ), tu wzbogaconego dodatkiem zielonej i czerwonej papryki. Tradycyjną tortillę smaży się na patelni. Jednak przewracanie omletu na drugą stronę wymaga żonglerskich zdolności (ja sobie radzę zsuwając(...)coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa tortilla z piekarnika przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel czas przygotowania: 25 min. + 35 min pieczenie Składniki: 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cebulki dymki lub 1 mała cebula, posiekane 1 papryka zielona i 1 czerwona, pokrojone w drobną kostkę 3 ugotowane ziemniaki 5 jaj 75 g kwaśnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 206

dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z pora z boczkiem 92

porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina dymki lub szczypiorku nie zaszkodzi, wszak smaki są dość spójne. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką

nietylkopasta.pl
Zupa krem z młodych ziemniaków i quinoy z wędzoną papryką, papadamem i chipsami z szynki 127

szynkę smażymy na złoto na oleju (osobno). Ugotowane ciepłe ziemniaki, obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z zupą i jeszcze raz blendujemy, ale bardzo krótko i na bardzo niskich obrotach, żeby krem był aksamitny, ale nie "klejący". Doprawiam solą, i wędzoną papryką.  Zupę podajemy z kawałkami papadamu, chipsami z szynki i natką pietruszki, można jeszcze posypać dodatkowo wędzoną

Quinoa Raz!
Kremowa zupa chrzanowa 150

dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut. 2. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. 3. Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa zielona z serkami topionymi 115

kremowe grzanki bekon Do garnka wlewamy rosół, dodajemy pokrojony ziemniak i gotujemy ok 15 min, następnie dodajemy umytą sałatę i natkę rzodkiewki, posiekaną drobno. gotujemy ok 10 min i blendujemy całość aż do kremowej konsystencji. dodajemy serki i gotujemy jeszcze aż serki się rozpuszczą. Zupę podajemy z grzankami i chipsem z wysmażonego bekonu

Gotowanie jest łatwe
kremowa zupa chrzanowa 108

suchej patelni "na chrupko". Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać okrojoną cebulę i seler. Zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, dodać chrzan, ponownie postawić na ogniu. Gotować kilka minut. Krem podawać z cząstkami jajek i chipsami boczku, posypaną siekanym szczypiorkiem

6niebo
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu

Codziennik Kuchenny
Chipsy ziemniaczane 141

Zdrowsza alternatywa chipsów ze sklepowych półek:) I to Wy sami wybieracie ich grubość:) Po ich zrobieniu wystarczy już tylko zaprosić kogoś do towarzystwa i zajadać się nimi bez końca. Ja do takiej ziemniaczanej uczty zawsze zapraszam mojego największego kulinarnego fana - Piotrka. Smacznego! Składniki: 10 ziemniaków sól, pieprz papryka ostra oliwa z oliwek Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy

Zasmakuj Kuchni
AKSAMITNA, ZIEMNIACZANA ZUPA KREM Z PARMEZANEM I CHIPSAMI Z BOCZKU 92

zupy. Marchewkę pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej

OliveandThyme
Fish and chips 201

Dzisiaj ciekawa propozycja dla zwolenników niekoniecznie zdrowego jedzenia. Pewnie większość słyszała o czymś takim jak fish and chips i wie, że to popularna angielska potrawa gdzieś

Kulinarna Pokusa
Chorwacka zupa Maneštra 130

zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy wraz z ciecierzycą do garnka. Lekko solimy,dodajemy ziela angielskie,liście selera oraz liście laurowe, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. Połowę boczku kroimy na ok 3mm plasterki i wytapiamy na patelni tworząc chipsy. Resztę kroimy w kostkę i również smażymy

Kuchnia w czekoladzie
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 317

nadmiar soku. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Połączyć z cukinią. Dodać rozdrobnioną szałwię i natkę pietruszki oraz jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Gorące placki podawać z dipem tzatziki. Danie można podać z chipsami szałwiowymi i świeżo pokrojoną natką pietruszki, która

Weekendy w domu i ogrodzie
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 286

Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Prażone migdały z papryką Smalec z wędzonego boczku Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Chicken

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania