chipsy z ziemniakow - 426 przepisów (strona:15/29)

Zupa z kopru włoskiego z cukinią 155

smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego(...)średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku wędzonego

Ala piecze i gotuje
Domowe chipsy z piekarnika 219

Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek będących na diecie - znalazłam sposób jak przygotować domowe chipsy bez tony tłuszczu. Wychodzą pięknie zarumienione i chrupiące. Najlepiej

Czekoladowa muffinka
CHIPSY ZIEMNIACZANE Z MIKROFALI 160

soli, pieprzu i chilli. Na talerzyk kładę łyżeczkę oleju kokosowego.  Układam na nim plastry ziemniaka tak by każdy leżał osobno. Wkładam do mikrofalówki na 2 min w najwy ż szej mocy. Oczywiscie sprawdzamy np. po minucie czy nie przypalają się nasze chipsy

Gotowanie Patki
Francuski dip cebulowy na jogurcie greckim – nie tylko do chipsów i krakersów 230

jest gęsty, kremowy, słodko-pikantny i mocno aromatyczny. Najbardziej lubię go z solonymi grubymi chipsami , ale tak samo dobrze pasuje do krakersów, pieczonych skrzydełek, żeberek, chrupiącej surowej młodej marchewki i naciowego selera. Idealny kompan domowych pieczonych frytek i pieczonych w ogniu ziemniaków, chlebka naan, pity czy po prostu świeżej bagietki . SKŁADNIKI 250g gęstego, greckiego jogurtu 200g szalotek 4 łyżki

Karo in the Kitchen
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 308

kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis na około cztery porcje. Pierś z gęsi z wiśniami i jarmużem: 2 piersi z gęsi ze skórą (ok. 1 – 1,2 kg) ok. 2 kg ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku 4 duże garści(...)ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku 4 duże garści świeżego jarmużu 1,5 szklanki mrożonych wiśni 3/4 szklanki porto (słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy

Poezja smaku
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 175

komukolwiek innemu. Wpadnijcie koniecznie! * Wnętrze restauracji Menu Motto. Beata Śniechowska Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek

Food Square
Zupa krem z cukinii 250

dokładkę ;)  Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym  lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode cukinie 2 marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki 2 -3 cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków   30 dag zielonych szparagów  masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła

Takie tam pichcenie
Ale Meksyk! Zupa meksykańska 159

gulaszowo-meksykańską, z przewagą Meksyku ;) teraz pomyślałam, że idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to następnym razem ;) Składniki : 300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki

Kitchens Alphabet
Fish & chips 199

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Fish & chips czyli ryba i frytki – to najpopularniejsze danie z Wielkiej Brytanii. Niestety, zarówno frytki jak i rybę …

My Blueberry Corner
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 169

mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie(...)zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki żytniej typ 720 200-250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży

Smakowity Blog Kulinarny
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 166

odechciewa jeść - taka wodnista lura zabielona na maksa śmietaną no i oczywiście ziemniaki ewentualnie kromka chleba (bo trzeba się najeść przecież). No i oczywiście pieczarki. Choć patrząc na ich ilość i grubość to właściwie nawzałbym je pieczareczkami - pociachane na grubość najcieńszych chipsów. Między innymi z tych powodów uciekam często w zupy kremy - bardzo łatwe

Right Behind The Kitchen
Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 203

Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową Złociste dukaty , to sprytnie podana babka ziemniaczana " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W zasadzie coś blisko niej

Ogrodnik w podróży
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 265

złoto. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii

CookYourself
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 166

plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować

Kulinarny karnet Christophera
Krem dyniowo-ziemniaczany 120

Krem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek

Pasja Smaku