chipsy z ziemniakow - 426 przepisów (strona:3/29)

,,Domowe chipsy o smaku złocistego kurczaka’’ 122

Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Składniki • 4 duże ziemniaki • Sól • przyprawa złoty kurczak • olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, bardzo cieniutko kroimy w plasterki o jednakowej grubości. Smażymy w głębokim oleju, wrzucając pojedynczo żeby się nie posklejały. Smażymy aż będą chrupiące i złociste. Następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy, odsączamy. Suche chipsy posypujemy solą i przyprawą złoty kurczak

Podróż w kulinaria
POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 125

Polędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI:   300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku  świeża szałwia  świeży tymianek(...)ostrą papryką. Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów. Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką. Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych

Kulinarne Fantazje Marioli
Rzecz o chipsach ...z jarmużu 107

wyróżniają się niczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie

Bon appetit mon amie
Chipsy z filetowych ziemniaków 138

potas, magnez, żelazo i wapń. Fioletowe ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze: antocyjany, karotenoidy, kwas fenolowy, które obniżają ciśnienie i pomagają organizmowi zapobiec wcześniejszemu starzeniu się. Są niskokaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze. Tak więc polecam, jeśli tylko spotkacie je w sklepie. Ja zrobiłam z nich chipsy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 133

kulinarnej podróży… Przynajmniej nikt nie pomyśli, ze guacamole to azjatycki specjał ; ). Wjeżdżają przystawki, a wśród nich chipsy z ziemniaka (ziemniak kushiage, 12,30zł) na patyku i bambusowym koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek

Fill The Bowl
Kolacja degustacyjna w Fokim. 105

kulinarnej podróży… Przynajmniej nikt nie pomyśli, ze guacamole to azjatycki specjał ; ). Wjeżdżają przystawki, a wśród nich chipsy z ziemniaka (ziemniak kushiage, 12,30zł) na patyku i bambusowym koszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek

Fill The Bowl
Zdrowe chipsy - z batata, marchewki, buraka, miks warzywny :) 204

oleju kokosowym  Składniki → bataty (75%), olej kokosowy (25%) Chipsy z batatów jadłam już niejednokrotnie i to zazwyczaj w mieszance różnych warzyw. Tutaj mamy 100% chipsów ze słodkiego ziemniaka, które usmażono na oleju kokosowym. Smak jest bardzo dobry, tak jak na batata przystało. Chipsy są bardzo chrupiące, kawałki duże, mało pokruszone. Czuć lekką tłustość, ale nawet(...)sól: 1,8 g Chipsy warzywne z solą morską  Składniki →  warzywa w różnych proporcjach (56%) [burak ćwikłowy, marchew, słodki ziemniak, pasternak], wysokooleinowy olej słonecznikowy, sól morska Podobne miksy warzyw w formie chipsów jadłam już nie raz i bardzo je lubię, a szczególnie te z Lidl'a, które opisywałam TUTAJ . W tym przypadku mamy największy udział tłuszczu

Zdrowie na języku :P
Chipsy z obierków 169

Pyszne, chrupiące chipsy! Można je przygotować na wiele sposobów i bardzo szybko schrupać przy dobrym filmie, ze znajomymi czy z kotem :) Łapmy więc za obieraczki i jedzmy ziemniaki! A chipsy to tak przy okazji... Chipsy z batatowych obierków

wegetalerze
JAK ZROBIĆ DIETETYCZNE CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW 137

nadciśnienie.A teraz przepis na chrupiące , lekkie chipsy . 4 ziemniaki 400 ml.białego octu winnego olej do posmarowania sól morska pieprz ( nie musowo) ****************************  Ziemniaki umyć, obrać i poszatkować cienko na szatkownicy w plastry.Wymieszac z octem i odstawić na 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.Plastry ziemniaków osączyć i opłukać w zimnej wodzie.Osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym(...)pojedynczo każdy plaster.Posmarowač olejem.Wstawic do piekarnika i piec 15 minut, aż nabiorą lekko Złotego koloru ( pilnować bo szybko się palą).Im cieńsze plastry tym szybciej są gotowe.!Upieczone chipsy posypać solą i pieprzem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 124

Wege Smaki , Veganbanda.pl i Oatmeal and figs . Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali! Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip Składniki na chipsy: obierki z 3 ziemniaków  obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła  pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka od limonki olej i woda(...)chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku pieprz i sól dla smaku Przygotowanie: 1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

Bananowe Pole
A w roli głównej wystepuje… Mr Kartofell !!! 172

moje ulubione danie - najlepiej ze sporą ilością soli i z mlekiem zsiadłym w którym będę maczać co mocnej przypieczone plastry. Wydaje mi się, że człowiek ,,skrzywdził" ziemniaka wymyślając z niego chipsy - od tej pory stał się on synonimem czegoś niezdrowego i tuczącego. A przecież to nie sam ziemniak jest niezdrowy czy nawet nie sam chips - tylko niezdrowa jest

sierotka maRysia w kuchni
Chipsy z buraków 171

tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika Przepis na chipsy z buraków Drukuj przepis Czas gotowania: 1 godzina Składniki średni burak 2 łyżki oleju papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Buraka dokładnie myjemy i kroimy

Kuchnia Bazylii
ZDROWE "FISH AND CHIPS" 132

łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony DOMOWE CHIPSY : 2 ziemniaki olej czosnkowy przyprawy, sól PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a następnie obtaczamy w mieszance ziół i soli. Smażymy na lekko wysmarowanej olejem patelni. SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Pieczone chipsy z batatów 93

Chipsy z batatów nie są zdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań

Milion Smaków