zastawiany wielkanocnymi przysmakami. Łączył nas wtedy wszystkich w ten świąteczny czas. Życzę Wam miłych przygotowań w tym kwietniowym czasie! Składniki spód 150- 170 g herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta(...)cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada Wykonanie Przygotowujemy spód. Ciasteczka z chałwą rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z kakao, i olejem. Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 -25 min. Twaróg
Raj dla Podniebieniaporcje) Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego) cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki) 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) Dodatkowo: chałwa lniana kokosowa (lub o dowolnym smaku ) (*) owoce liofilizowane (u mnie ananas, banan, kiwi ) Bita śmietana. Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej(...)potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany. Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Bitą śmietanę przełożyć do pucharków i posypać kawałkami chałwy oraz owocami liofilizowanymi. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce. (*) Tu możecie poczytać o chałwie lnianej - klik , a tu macie mój autorski przepis - klik
Di gotujeGenialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich(...)pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Masa chałwowa 200 g miękkiego masła 400 g chałwy waniliowej Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodatkowo kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek 100 g gorzkiej czekolady 100 g podprażonych
Słodkie inspiracjejajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec całość hurtem(...)czekoladowy z tego przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Dekorujemy chałwą według
Moje Pyszne Siódme NieboInnowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy jajko 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 łyżeczki sody 100 g gorzkiej czekolady, płatki migdałowe do dekoracji Do miski wrzucić rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier, powidła, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść
Słodkie inspiracjeBardzo lubię smak chałwy , szczególnie tej tradycyjnej waniliowej . Jak do tej pory jakoś sporadycznie wykorzystywałam ją do wypieków A szkoda , bo ciasto wyszło bardzo smaczne , nie przesłodzone , co pewnie było tez zasługą dżemu pomarańczowego , którego użyłam. Całość zwieńczyłam podprażonym sezamem , którego ziarenka przyjemnie chrupią i nadają lekko orzechowego posmaku. Składniki : blaszka : 37x25 Blaty czekoladowe : 6 jajek(...)oddzielnie białka i żółtka 190g cukru 40g gorzkiego kakao 80g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta 5-6 łyżek sezamu Wykonanie
Malinowa KawiarenkaSmak sezamków pamiętam z dzieciństwa. Do smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion(...)młynku, otrzymamy tahini, które następnie możemy dowolnie wykorzystać – np. dodając do owsianki, placków, humusu lub innych past kanapkowych. Po dodaniu miodu w prosty sposób powstanie domowa chałwa . Nasiona czarnego sezamu utarte w moździerzu z solą morską dadzą japońską przyprawę gomashio – idealna alternatywa dla zwykłej soli
KucharzycaŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki(...)akao 100 g miękkiego masła Składniki na sernik: 1 kg mielonego sera białego 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g chałwy 100 g posiekanych kandyzowanych wisienek Składniki na polewę: 100 g czekolady, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy
karmelowyorzeszki jest dokładnie taki, jaki otrzymałam od sprzedawcy razem z patelnią. Nie modyfikuję go, bo jak dla mnie jest b. dobry. A krem kawowo-chałwowy to moja wariacja. Zamiast chałwy możecie dodać np. michałki, albo poprzestać na samej kawie. Zapraszam na orzeszki, które pokochacie Drukuj Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym Składniki Ciasto 1 kostka masła 2,5 szkl. mąki krupczatki(...)jajko 1 łyżką gęstej śmietany 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 2 żółtka 100 g masła 100 g cukru pudru 100 gr chałwy 100 ml mocnej kawy 1 łyżka spirytusu/wódki (może być smakowa u mnie orzech laskowy) Wykonanie Ze składników zagniatamy ciasto. Patelnię nagrzewamy, smarujemy olejem i wkładamy kawałki ciasta. Smażymy/pieczemy
Mieszam w Garnkupiekarnika. Po 40 minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki(...)małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa 180g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać
Grunt to przepis!domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą ziarna słonecznika, trochę masła, trochę cukru i woda i orzechy. Mój przepis troszczę wzorowałam na przepisie z Moich wypieków . Można użyć różne orzechy, laskowe, włoskie lub arachidowe, można też dodać kakao czy pistacje. Muszę(...)przyznać że nie jestem fanką chałwy, dla mnie ta sklepowa jest za tłusta i za słodka, ta jest inna, musicie spróbować, mój mąż który chałwę lubi powiedział że jest pyszna. A tu macie powód dlaczego warto jeść ziarna słonecznika ( cytat stąd ): Dzięki dużej zawartości magnezu, który poprawia koncentrację i uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi, spożywanie nasion słonecznika korzystnie wpływa
moj przepis nabottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Absolutnie fantastyczne! Najlepsze! Tak pysznego ciasta ucieranego już dawno nie jadłam. Jeżeli ktoś lubi chałwę, to polecam to wspaniałe ciasto. Przepis znalazłam w gazetce kulinarnej „Najlepsze ciasta”. Składniki na dużą keksówkę : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g masła(...)margaryny 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g chałwy Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrami, masłem i pokruszoną chałwą na puszystą masę. Mąkę połaczyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie z utartą masą chałwową. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Dużą keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej
Na słodko lub wytrawniesernik, sernik o smaku chałwowym. Spód: 300 g herbatników kakaowych 170 g masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 szklanka cukru 5 jaj 200 g chałwy - smak waniliowy lub waniliowo-kakaowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: Masło rozpuścić, odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć, np przy pomocy urządzenia Chop&Blend Russell Hobbs. Pokruszone herbatniki dokładnie połączyć(...)przestygniętym masłem. Przygotować tortownicę średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masą z herbatników wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Mocno docisnąć i wstawić do lodówki. Chałwę pokruszyć - ręcznie lub ponownie posłużyć się urządzeniem Chop&Blend. Pokruszoną chałwę, ser twarogowy, cukier i żółtka - zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną - połączyć składniki. Z białek ubić pianę - dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Uwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Poszukując przepisów na święta znalazłam na tej stronie przepis na wspaniały mazurek chałwowy. Od dzisiaj to mój mazurek Nr 1. Tak pysznego mazurka w życiu nie jadłam. Polecam :-) Przepis na tortownicę(...)zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru łyżeczka olejku waniliowego 150 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej. Składniki na masę chałwowo – orzechową: 200 g dowolnej chałwy ½ szklanki śmietany kremówki 30% - 36% 10o g dowolnych orzechów 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo do przybrania: 100 g gorzkiej czekolady orzechy Sposób wykonania kruchego spodu: Masło lub margarynę posiekać nożem. Dodać
Na słodko lub wytrawnie