chałwa - 1272 przepisów (strona:22/85)

Deser sernikowy z chałwą 138

Staram się robić różnorodne desery, raz orzeźwiające i mało kaloryczne, a czasem pełne kalorii i bardzo słodkie . Taki właśnie jest ten deser. 🙂 Twarogowy, z przebijającym się smakiem chałwy i białej czekolady. Deser sernikowy z chałwą -- AleTorcik! - Przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik chałwowy z truskawkami 304

prostu na dole masa serowo-chałwowa a na wierzch mus truskawkowy albo truskawki pod galaretką. składniki: masa serowo-chałwowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 200 g chałwy waniliowej 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki pasty sezamowej ( moja była bez cukru ) 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny ok 200 g małych truskawek mus truskawkowy 350 g truskawek(...)mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować, odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć zmielony ser, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać drobno pokruszoną chałwę i pastę sezamową. Całość ponownie dokładnie zmiksować. Jeśli masa jest za mało słodka można sobie jeszcze dosłodzić, u mnie 2 chałwy i 2 łyżki cukru waniliowego wystarczyły. Następnie do masy

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka chałwowe 201

Ciasteczka chałwowe to kruche krążki z dodatkiem chałwy, która jest mocno wyczuwalna w smaku. Należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu można upiec około 20 sztuk . Ciasteczka chałwowe Składniki: 120g mąki pszennej 80g chałwy 60g masła 40g cukru pudru 1 żółtko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki na ciasteczka powinny być z lodówki(...)mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia - dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz pokruszoną chałwę, wszystko posiekać razem - dodać żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podzielić na 20 części - każdą z części uformować w kulkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach

Smakołyki Bereniki
Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką. 180

łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa ) 20 dag masła lub margaryny Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej(...)studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy

Izabelawkuchni
tort chałwowy 172

Jeśli, tak jak ja, jesteście wielbicielami chałwy koniecznie wypróbujcie przepis na to ciasto - ciemny biszkopt przełożony kremem chałwowym, a w środku chrupiące bezy. Mnie nie potrzeba zachęcać ;-) Tym razem piekłam duży tort - w blaszce o średnicy 32 cm, podwoiłam więc ilość składników na krem, a biszkopty upiekłam dwa (każdy z podanej niżej porcji składników). składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu   1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy na 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 100 g masła 150 g chałwy  małe bezy - około 100 g   150 ml mocnej kawy 50 ml wódki  2 łyżki cukru   wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą

babka w formie
Chałwowa pieczona owsianka z musem truskawkowym. 117

Uwielbiam owsiankę i chałwę, postanowiłam je razem połączyć i wyszło tak pysznie, że jeszcze nie raz powtórzę, do takiej owsianki idealnie pasuje mus truskawkowy. Taką owsiankę polecam na śniadanie, wystarczy pół godziny a będzie gotowa, lub na podwieczorek. Polecam i zapraszam :) Składniki: Owsianka: półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka mleka 10 dag ulubionej chałwy 2 łyżki rodzynek(...)Dodatkowo: odrobina masła do posmarowania kokilek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 10 minut. Następnie do płatków wkruszamy chałwę, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Dwie kokilki smarujemy cieniutko masłem i nakładamy owsiankę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na wierzchu zrobi nam się taka

Izabelawkuchni
Ciasto chałwowe 117

Przepis na ciasto chałwowe zaczerpnęłam z przepisów Kasi – Twoja Złota Kolekcja. Generalnie nie przepadam za chałwą ale ciasto zjadłam ze smakiem :). Robiąc ponownie na pewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian. Krem chałwowy jest bardzo smaczny i zasługuje na dobry biszkopt! Ciasto chałwowe Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy 20 dag chałwy 20 dag margaryny Kasia 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów 25 ml alkoholu Dekoracja 1 tabliczka czekolady 3 łyżki śmietany 36 % Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CHAŁWOWE 767

budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka 300 g chałwy ( u mnie waniliowa) 300 g masła DODATKOWO czekolada gorzka Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać, aż piana stanie się błyszcząca a cukier rozpuszczony. Stopniowo dodawać żółtka(...)około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu

Pieguskowa Kuchnia
Chałwowa kaszka manna z chipsami bananowymi 185

odsłonie dość niespotykanej, bo chałwowej z chipsami bananowymi. Tylko 4 składniki i śniadanie w stylu FIT gotowe! Aby tak do końca było ono zdrowe, polecam tak jak ja przygotować chałwę samemu ( przepis-klik ). Mleko możecie użyć dowolne- roślinne bądź zwierzęce. Kaszka fajnie smakuje np. na mleku migdałowym lub kokosowym. Polecam! Składniki: (na 1 porcję) 250 ml mleka (1 szkl(...)chałwy (polecam domowej roboty ) 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej 30 g chipsów bananowych Przygotowanie: Chipsy bananowe drobno pokruszyć, np. przy pomocy wałka lub w młynku do kawy. Kilka sztuk można zostawić w całości. Przydadzą się do dekoracji. Mleko przelać do garnuszka. Wkruszyć do niego chałwę. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać kaszę mannę i nieustannie

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik cytrynowy z chałwą 145

zastawiany wielkanocnymi przysmakami. Łączył nas wtedy wszystkich w ten świąteczny czas. Życzę Wam miłych przygotowań w tym kwietniowym czasie! Składniki spód 150- 170 g herbatników 2 łyżki kakao 1 chałwa waniliowa duża 1 łyżka oleju ryżowego masa 750 g twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 3 jajka 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru skórka starta(...)cytryny kilka kropel olejku pomarańczowego kilka kropel esencji waniliowej wierzch 150 g śmietany 18% 1 – 2 łyżki cukru pudru owocowe pianki, biała czekolada Wykonanie Przygotowujemy spód. Ciasteczka z chałwą rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z kakao, i olejem. Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 15 -25 min. Twaróg

Raj dla Podniebienia
Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi (wegański deser kokosowy) 139

porcje) Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)  cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki) 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) Dodatkowo: chałwa lniana kokosowa (lub o dowolnym smaku ) (*) owoce liofilizowane (u mnie ananas, banan, kiwi )   Bita śmietana. Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej(...)potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany. Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Bitą śmietanę przełożyć do pucharków i posypać kawałkami chałwy oraz owocami liofilizowanymi. Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.   (*) Tu możecie poczytać o chałwie lnianej - klik , a tu macie mój autorski przepis - klik

Di gotuje
Mazurek chałwowy 152

Genialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich(...)pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na złocisty kolor przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić. Masa chałwowa 200 g miękkiego masła 400 g chałwy waniliowej Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodatkowo kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek 100 g gorzkiej czekolady 100 g podprażonych

Słodkie inspiracje
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 146

jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec całość hurtem(...)czekoladowy z  tego  przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu. Dekorujemy chałwą według

Moje Pyszne Siódme Niebo