Kremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania(...)mają charakter refleksyjny, że nie tylko ktoś poznaje mnie, ale ja mogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka
Raj dla Podniebieniaprzypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni Waszą Wielkanoc! Smakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie(...)łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!). Twaróg przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. W trakcie
Raj dla Podniebieniaoryginale to babka z kominkiem, z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców. Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana. Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, przekonałam się o tym nie raz. Zrezygnowałam z dodatku cytryny, zależało mi, by w roli dominatora(...)jajka rozmiar L 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 375 gram mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 gałązki rabarbaru chałwa - około 50 gram (opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy
Kronika Piekarnikasłodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone 1 chałwa waniliowa (mała) kilka truskawek garść czereśni garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę. Do chałwy
Raj dla Podniebieniatłustego twarogu 500 g półtłustego twarogu 100 g białej lub karmelowej czekolady (użyłam karmelowej) 4 jajka mała garść posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanych pierników 100 g chałwy waniliowej sok z 1/2 cytryny wierzch stopiona czekolada karmelowa (5 kostek) z łyżeczką śmietany 18% posiekane pistacje / pokrojone pierniki / figi / posiekane orzechy laskowe/ gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie Suche składniki na spód(...)stapiamy i łączymy z masą ciasteczkową. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Pierniki i chałwę kruszymy lub siekamy. Orzechy siekamy na drobno. Twaróg tłusty i półtłusty mielimy. Miksując, dodajemy po jednym jajku oraz stopioną i przestudzoną czekoladę. Wyciskamy sok z cytryny i miksujemy wolno
Raj dla PodniebieniaKremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania(...)mają charakter refleksyjny, że nie tylko ktoś poznaje mnie, ale ja mogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka
Raj dla Podniebieniaprzypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni Waszą Wielkanoc! Smakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie(...)łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!). Twaróg przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. W trakcie
Raj dla PodniebieniaSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg śmietankowy 70 dag, jogurt gęsty naturalny 380 gram, kasza manna 4 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, chałwa 300 gram, krakersy 200 gram, puder cukier- ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel". Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej(...)Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki. Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową. Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika. Piec w nagrzanym piekarniku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Masa serowa chałwowa: 500 g sera białego ok. 200 g chałwy z dodatkiem kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 3 pełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku malinowym(...)Przygotowanie: 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Masa serowa chałwowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Chałwę rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie
Ciastka - domowe słodkościpieczone jabłka, na których ten patent wypróbowałam. Jednak same pieczone w ten sposób jabłka nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie przepyszna i oryginalna kruszonka, a w niej znajdziemy słodką chałwę, która pod wpływem pieczenia rozpływa się i tworzy coś jakby sos, a także mieszanka zdrowych ziaren. Do tego lody, ubita kremówka lub w wersji fit może być gęsty jogurt grecki(...)wspaniały deser gotowy. Składniki (na 2 porcje): 1 duże, soczyste jabłko 3 łyżeczki miękkiego masła Na posypkę: 2 łyżki drobno pokrojonej chałwy – moja była z pistacjami 1/3 łyżeczki cynamonu łyżka nasion słonecznika łyżeczka sezamu łyżeczka mielonego lnu Do podania: lody waniliowe lub bita śmietana Nastawiamy piekarnik na 180 ° . Przygotowujemy naczynie do zapiekania – ja użyłam małych kokilek
Smaczna StronaJuż wiem, wykorzystam moje ulubione pysznie chrupiące ptysie . ( Ptysie z firmy Brześć, możecie je kupić w Biedronce np. ) do tego śmietana 30% z lodówki i będzie deser. Aż zauważyłam chałwę, ukroiłam kawałek i … przepis poniżej : ) Deser chałwowy z pokruszonymi ptysiami 1 opakowanie ptysi 200 ml śmietanki 30% chałwa – u mnie tak z 10 dkg 1 łyżka cukru(...)dżemu z wiśni ( u mnie taki dobrze kwaśny ) Przepis Ptysie przekroiłam na połówki. Śmietankę ubiłam z łyżką cukru, gdy już była prawie ubita do końca dodałam do niej chałwę i pyk .. śmietana zrobiła się bardziej płynna znowu. Nie pomogło ubijanie .. nic z tego ubita to ona nie była. Co tu robić ??? Szybka zmiana planów, bo nie będziemy takiego dobra
Kuchnia na wzgórzuciasteczka są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie, klejące, wręcz rozpływające się w ustach. Żurawina to miła niespodzianka, do znalezienia co któryś kęs. Ja do tego przepisu użyłam chałwy z pistacjami, co dodało chrupiący efekt. Możemy użyć tą naturalną, bez dodatków, ale garść posiekanych pistacji dodanych do ciasteczek nie zaszkodzi. Składniki (na około 20 ciasteczek): 100g chałwy – użyłam(...)palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę. Siekamy składniki – chałwę kroimy w małą kostkę. Żurawinę z grubsza siekamy. Całość wrzucamy do przygotowanego ciasta. Dosypujemy także sezam i ręką wszystko zagniatamy aby wszystkie składniki wlepiły się w ciasto. Z gotowego
Smaczna StronaKawowy biszkopt, mocny akcent kawy w czekoladowej masie śmietanowej. Kruszonka z domieszką chałwy, a we wnętrzu.. skromna ale intensywnie wyczuwalna, warstwa agrestu w galaretce. Nie dla kontrastu. Dla stworzenia całości idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady(...)cukier waniliowy 100 gram miękkiego masła 80 gram cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wrzątku 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 batonika chałwy waniliowej lub kakaowej Składniki masy śmietanowej: 350 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram czekolady gorzkiej lub deserowej 60 gram czekolady biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kronika Piekarnikazmieleniem na gładką pastę sezamu i nie ma takiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy. Jak przechowywać tahini? Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga umieszczania w lodówce, dlatego też warto(...)czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele. Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto
Blendman