Kremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia i fotografowania(...)mają charakter refleksyjny, że nie tylko ktoś poznaje mnie, ale ja mogę poznać też kogoś, a każda taka rozmowa jest dla mnie bardzo, bardzo ważna. Składniki spód 200 g chałwy 2 płaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka
Raj dla Podniebieniaprzypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni Waszą Wielkanoc! Smakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie(...)łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka mieszanką wylepiamy tortownicę. W blenderze rozdrabniamy maślane herbatniki (bardzo mocno!). Twaróg przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. W trakcie
Raj dla PodniebieniaSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, twaróg śmietankowy 70 dag, jogurt gęsty naturalny 380 gram, kasza manna 4 łyżki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, chałwa 300 gram, krakersy 200 gram, puder cukier- ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel". Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej(...)Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki. Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową. Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika. Piec w nagrzanym piekarniku
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Masa serowa chałwowa: 500 g sera białego ok. 200 g chałwy z dodatkiem kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 ml mleka 3 pełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku malinowym(...)Przygotowanie: 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Masa serowa chałwowa - margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Chałwę rozdrobnić za pomocą elektronicznego rozdrabniacza. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach. Następnie
Ciastka - domowe słodkościpieczone jabłka, na których ten patent wypróbowałam. Jednak same pieczone w ten sposób jabłka nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie przepyszna i oryginalna kruszonka, a w niej znajdziemy słodką chałwę, która pod wpływem pieczenia rozpływa się i tworzy coś jakby sos, a także mieszanka zdrowych ziaren. Do tego lody, ubita kremówka lub w wersji fit może być gęsty jogurt grecki(...)wspaniały deser gotowy. Składniki (na 2 porcje): 1 duże, soczyste jabłko 3 łyżeczki miękkiego masła Na posypkę: 2 łyżki drobno pokrojonej chałwy – moja była z pistacjami 1/3 łyżeczki cynamonu łyżka nasion słonecznika łyżeczka sezamu łyżeczka mielonego lnu Do podania: lody waniliowe lub bita śmietana Nastawiamy piekarnik na 180 ° . Przygotowujemy naczynie do zapiekania – ja użyłam małych kokilek
Smaczna StronaJuż wiem, wykorzystam moje ulubione pysznie chrupiące ptysie . ( Ptysie z firmy Brześć, możecie je kupić w Biedronce np. ) do tego śmietana 30% z lodówki i będzie deser. Aż zauważyłam chałwę, ukroiłam kawałek i … przepis poniżej : ) Deser chałwowy z pokruszonymi ptysiami 1 opakowanie ptysi 200 ml śmietanki 30% chałwa – u mnie tak z 10 dkg 1 łyżka cukru(...)dżemu z wiśni ( u mnie taki dobrze kwaśny ) Przepis Ptysie przekroiłam na połówki. Śmietankę ubiłam z łyżką cukru, gdy już była prawie ubita do końca dodałam do niej chałwę i pyk .. śmietana zrobiła się bardziej płynna znowu. Nie pomogło ubijanie .. nic z tego ubita to ona nie była. Co tu robić ??? Szybka zmiana planów, bo nie będziemy takiego dobra
Kuchnia na wzgórzuPyszny krem chałwowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów. Szybki i prosty do zrobienia. SKŁADNIKI: 300 ml. śmietany kremówki 30 – 36 % 200 g drobno pokruszonej chałwy 250 g serka mascarpone WYKONANIE: 300 ml. śmietany kremówki 30 – 36 % 200 g drobno pokruszonej chałwy 250 g serka mascarpone TORCIK Z KREMEM CHALWOWYM Zapraszam również do obejrzenia filmu
Pani M - kuchnia smakowitaciasteczka są z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie, klejące, wręcz rozpływające się w ustach. Żurawina to miła niespodzianka, do znalezienia co któryś kęs. Ja do tego przepisu użyłam chałwy z pistacjami, co dodało chrupiący efekt. Możemy użyć tą naturalną, bez dodatków, ale garść posiekanych pistacji dodanych do ciasteczek nie zaszkodzi. Składniki (na około 20 ciasteczek): 100g chałwy – użyłam(...)palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę. Siekamy składniki – chałwę kroimy w małą kostkę. Żurawinę z grubsza siekamy. Całość wrzucamy do przygotowanego ciasta. Dosypujemy także sezam i ręką wszystko zagniatamy aby wszystkie składniki wlepiły się w ciasto. Z gotowego
Smaczna StronaKawowy biszkopt, mocny akcent kawy w czekoladowej masie śmietanowej. Kruszonka z domieszką chałwy, a we wnętrzu.. skromna ale intensywnie wyczuwalna, warstwa agrestu w galaretce. Nie dla kontrastu. Dla stworzenia całości idealnie zgranej. Miękki, rozpływający się w ustach, delikatny torcik. Połączenie smaków niezwykle ciekawe i trafione, w czym utwierdza nas każdy kolejny kawałeczek na widelczyk nadziany. Pomimo niemałej zawartości czekolady(...)cukier waniliowy 100 gram miękkiego masła 80 gram cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wrzątku 100 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 batonika chałwy waniliowej lub kakaowej Składniki masy śmietanowej: 350 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram czekolady gorzkiej lub deserowej 60 gram czekolady biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Kronika Piekarnikazmieleniem na gładką pastę sezamu i nie ma takiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy. Jak przechowywać tahini? Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga umieszczania w lodówce, dlatego też warto(...)czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się pastę, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo, tak jak wspomniałem, można wykorzystać ją do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele. Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto
BlendmanSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki. Żółtka, cukier, aromat waniliowy(...)mikserem składniki. Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą
W Mojej Kuchni Lubiętylko kupię nowe foremki, to będę robić inne smaki. Mam już głowę pełną pomysłów :) Z tej porcji składników, wyszło mi 28 czekoladek. Składniki: 2 czekolady gorzkie 70 g. chałwy (miałam bakaliową) Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wytłumaczę dla tych, którzy tego jeszcze nie robili. Do garnka wlać trochę wody i zagotować. Na garnku umieścić metalową(...)ważne, żeby miska w której roztapiacie czekoladę, była sucha. Zwróćcie na to uwagę. Roztopioną czekoladę odstawić do lekkiego przestudzenia. Co jakiś czas zamieszać. W czasie, kiedy czekolada stygnie, pokruszyć chałwę. Ja zrobiłam to widelcem. Do letniej czekolady dodać chałwę i wymieszać. Tak przygotowaną czekoladę przełożyć do silikonowych foremek na czekoladki. Ja zrobiłam to łyżeczką. Następnie wstawić do lodówki
Agusiowe smakołykizużycia miałam sporo białek, które zostały z pieczenia ciasta kruchego, postanowiłam zrobić ciacho z kremem. Upiekłam al'a biszkopt z samych białek, które przełożyłam delikatnym kremem o smaku chałwy waniliowej, całość wykończyłam słomką ptysiową (u mnie akurat o smaku cynamonowym, ale można użyć zwykłej). Składniki na formę o wymiarach 25x25 cm Na ciasto: 200 ml białek ( białka(...)pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl ciepłej wody Na masę: 2 budynie waniliowe z cukrem 250 g masła 1/2 l mleka 200 g chałwy waniliowej Na poncz: 1 szkl letniej wody 3 łyżki syropu waniliowego Ponad to: 50 g słomki ptysiowej z cukrem Białka ubić na pianę z solą, następnie stopniowo dodawać cukier
Krylowa KuchniaChałwa, mango, banany i daktyle - tyle dobroci zamknięte w jednej szklance. Jest to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych deserów w ostatnim czasie. Prosto, zdrowo i smacznie... Składniki (2 porcje): - 1 mango - 1 banan - 2 daktyle - 2 łyżeczki ulubionej chałwy - 1.5-2 szklanki mleka (np. owsianego) - wiórki kokosowe, migdały (do posypania) Przygotowanie: 1) Daktyle moczymy w ciepłej wodzie(...)międzyczasie mango i banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. 3) Z daktyli wyjmujemy pestki i wrzucamy do kielicha. Dodajemy chałwę i mleko. Dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę przez przynajmniej 2-3 minuty. 4) Gotowe smoothie serwujemy posypane wiórkami kokosowymi i migdałami
Roślinożerni urlopowicze