zmieleniem na gładką pastę sezamu i nie ma takiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy. Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga umieszczania w lodówce, dlatego też warto na raz wykonać jej troszkę(...)czego w ogóle można ją używać? Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się tahini, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo tahini, tak jak wspomniałem, można wykorzystać do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele. Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto
BlendmanCiasto bardzo czekoladowe o smaku chałwy ,z pysznym smakiem śmietany i galaretkowo mandarynkowym nadzieniem, Składniki ciasto • 4 jajka • 1 szklanka cukru • 250 g margaryny • 3 łyżki kakao • 3 szklanki mąki • 1 proszek do pieczenia mały • 1 szklanka mleka • 1/2 startej gorzkiej czekolady polewa • 1/2 margaryny • 5 łyżek cukru • 3 łyżki kakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem(...)zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki 2. Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao kilka łyżek wody podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze wszystko wymieszać można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka 3. Wystudzone ciasto pokruszyć wymieszać z powstałą polewą połowę ciasta wyłożyć dno tortownicy
W królestwie smaków BeatyKruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe. Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to "Niebo w gębie" się poczuje. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 1 jajo, 3 płaskie(...)łyżki kakao, 2 łyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy
Moniki Smakołykipełnego przemiału, otrębów i tartych orzechów ciasto przygotowałam, godzinę poczekałam, potem nim formę na tarte wyłożyłam i na 20 min do piekarnika wstawiłam. Masa to Pana Cotta z chałwy, śmietanki, mleka i żelatyny przygotowana, dobrze zmiksowana. Na ciasto ją przełożyłam i do lodówki całość włożyłam. Te dwa kolory, kruchy brązowy i delikatny kremowy, w tarte się złączyły i fajny słodki(...)ciasto: 100 g schłodzonego masła, 100 g mąki z pełnego przemiału, szczypta soli, 50 g cukru trzcinowego, 1 małe jajko, 3 kopiaste łyżki otrębów żytnich prażonych, masa: 200 g chałwy np. waniliowej, 250 ml mleka 3,2%, 200 ml śmietanki 30%, ok.50 g żelatyny, ponadto: mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto
Moniki SmakołykiLekkie ciasto o kawowym aromacie, wilgotne i mało słodkie, puszysta masa ze śmietanki, chałwy waniliowej i sera mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne ciasto dla amatorów kawowych smaków! Składniki: Ciasto: 3 jajka 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag mąki tortowej 2 łyżki kakao naturalnego 2 łyżki oleju słonecznikowego 50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy Krem chałwowy(...)śmietany kremówki 30% 20 dag sera mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie
Wanilia i Kardamonryzykuje ten nie ma i przygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym. Czy się opłacało, zarówno ja jak i Wy będziemy się mogli przekonać już jutro(...)margaryny zwykłej 1 opakowanie sernixa 1 łyżeczka olejku śmietankowego 5 dkg wiórek kokosowych szczypta soli 6 dkg herbatników kakaowych 1/2 szklanki mleka Masa chałwowa: 600ml śmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy
Kuchnia w czekoladzieChciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)ekstraktu waniliowego 3 duże budynie czekoladowe (proszek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 400g chałwy sezamowej waniliowej 200g miękkiego masła DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki mango - marakuja + 3 szklanki wrzątku 50g czekolady do posypania Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić dokładnie, dosypać powoli cukier utrwalając pianę. Następnie dodać
Cakes By Kejtwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają
Di gotujeTradycyjny piernik w nieco odmiennej formie- z dodatkiem chałwy. Pycha! Składniki: 20 dag chałwy waniliowej 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Chałwę dokładnie pokruszyć, dodać cukry, przyprawę do piernika, jajko, powidło
Tradycyjna Kuchniadrugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny smak(...)białka 1 szklanka cukru na wkładkę jabłkową: 1 kg słodkich jabłek cynamon na polewę chałwową: 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g) Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodzielne,szybkie do zrobienia a do tego tanie i mogą mieć wiele wariantów smakowych. Doskonale nadają się do zabrania ze sobą w podróż ale uwaga- akurat te z chałwą nie lubią upałów. Nadzienie łatwo się topi, więc latem przechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły. Składniki: 4 kwadratowe wafle kostka masła(...)chałwy 2-3 łyżki wódki tabliczka białej czekolady łyżka cukru pudru Miękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę. Na końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części i przełożyć wafle. Owinąć je szczelnie folią spożywczą, nakryć deseczką i obciążyć czymś ciężkim (np. kartonem mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej. Ciasto kruche: 3 szklanki(...)budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Masa chałwowa: 1/4 szklanki cukru 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą
Cynamonowe szczęściesmakami można kombinować, a potem się słodyczą rozkoszować. Moja tarta jest słodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie dominuje. Tarte można na różne sposoby kombinować i nie ma co, trzeba, wymyślać nowe smaki i próbować J Składniki(...)mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka syropu klonowego, 1-3 łyżki wody, masa: 2 jajka, 250 g serka mascarpone, 150 g chałwy waniliowej, 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: garść płatków migdałowych. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy
Moniki Smakołykiciasto to propozycja dla fanów chałwy. Efektownie wygląda więc jest idealne na większe i mniejsze okazje, a do tego równie dobrze smakuje. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na blaty kakaowe: 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut). Krem chałwowy: 2 budynie śmietankowe 600 ml mleka 200 g masła 400 g chałwy Dodatkowo: słoik wypestkowanych wiśni Odlewamy 200 ml mleka, rozprowadzamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy budynie. Mieszamy aż do zgęstnienia, budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy
Słodka Kraina Wypiekówgorącej wody) lub 300 g ugotowanej kaszy jaglanej * można powyższe składniki zastąpić 1 kg serka wegańskiego albo nawet pokusić się o użycie naturalnego tofu 200- 250 g chałwy waniliowej 2 łyżki (60 g) mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (30 g) około 50 g kakao 150 g cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć(...)zamrażalnika na 15. Zblendować na gładką masę: orzeszki, płatki jaglane i banana. Mąki przesiać do dużej miski, dodać cukier i zblendowane orzeszki, jaglanki i banany. Wymieszać i dodać pokruszoną chałwę, w razie potrzeby zblendować lub zmiksować, tak aby nie było grudek od chałwy. Masę podzielić na pół i do jednej dodać kakao. Cisto kruche na spód sernika przełożyć do formy
greenscarf